Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką według przepisu Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Młoda i pyszna - kapusta nasza polska
Młoda i pyszna - kapusta nasza polska
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała przepisy na kuchnię przednówkową. Stosuje się w niej pierwsze wiosenne rośliny z łąk i lasów, jak kapusta, seler, marchew, rośliny strączkowe i wiele innych. Sprawdź, jak zrobić wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką. 

Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką - przepis

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
    • 1 cebula,
      • 1 marchewka,
        • 1 opakowanie szpinaku,
          • 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
            • pęczek zielonej pietruszki,
              • sól o obniżonej zawartości sodu,
                • pieprz,
                  • przyprawy: oregano, papryka wędzona, papryka słodka,
                    • 10 czarnych oliwek,
                      • 1 pomidory w puszce,
                        • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
                          • 1 chleb żytni,
                            • oliwa z oliwek,
                              • 10 grzybów namoczonych w ciepłej wodzie.

                                Jak zrobić wiosenny bigosu z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką?

                                W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę i dodaj przyprawy: oregano, paprykę wędzoną i słodką. następnie dodaj marchewkę oraz kapustę i chwilę podsmażaj. Całość podlej wodą z grzybów i duś pod przykryciem 20 - 25 minut aż kapusta będzie miękka. Następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpinak, pomidory suszone, pomidory w puszce i oliwki. Jeśli bigos będzie za mało wyrazisty w smaku dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec posyp zieloną i podawaj z chlebem żytnim.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Daria Ładocha

                                Źródło zdjęcia głównego: 3sbworld/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości