Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką - przepis
Składniki:
- 1 młoda kapusta,
 - 1 cebula,
 - 1 marchewka,
 - 1 opakowanie szpinaku,
 - 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,
 - pęczek zielonej pietruszki,
 - sól o obniżonej zawartości sodu,
 - pieprz,
 - przyprawy: oregano, papryka wędzona, papryka słodka,
 - 10 czarnych oliwek,
 - 1 pomidory w puszce,
 - 1 łyżka przecieru pomidorowego,
 - 1 chleb żytni,
 - oliwa z oliwek,
 - 10 grzybów namoczonych w ciepłej wodzie.
 
Jak zrobić wiosenny bigosu z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką?
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę i dodaj przyprawy: oregano, paprykę wędzoną i słodką. następnie dodaj marchewkę oraz kapustę i chwilę podsmażaj. Całość podlej wodą z grzybów i duś pod przykryciem 20 - 25 minut aż kapusta będzie miękka. Następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpinak, pomidory suszone, pomidory w puszce i oliwki. Jeśli bigos będzie za mało wyrazisty w smaku dodaj przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec posyp zieloną i podawaj z chlebem żytnim.
Zobacz także:
- Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego
 - Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
 - Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
 - Kapuściana kuchnia Darii Ładochy
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: 3sbworld/Getty Images
podziel się: