Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego

Młoda kapusta z koperkiem
Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego
Źródło: Wojciech Olkuśnik
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła młoda kapusta. Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji MasterChefa, prezentuje swoje dania na wykorzystanie tego warzywa. Sprawdź, jak przygotować młodą kapustę z koperkiem z jego przepisu. 

Młoda kapusta z koperkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 młode kapusty,
    • 4 listki laurowe,
      • 5 ziela angielskich,
        • litr wody,
          • łyżeczki soli,
            • ½ łyżeczki pieprzu,
              • 2 pęczki świeżego koperku duże,
                • 3 łyżki masła klarowanego,
                  • 3 łyżki mąki pszennej,
                    • 300 g boczku wędzonego w kostce
                      • bochenek chleba razowego.

                        Sposób przygotowania młodej kapusty z koperkiem

                        1. Kapustę przekrój na pół, a następnie na kolejną połowę.
                          1. Usuń głąb i poszatkuj.
                            1. Do garnka dodaj masło klarowane 1 łyżkę, przesmaż boczek, następnie daj kapustę i smaż przez chwilę.
                              1. Dodaj przyprawy i zalej wodą. Gotuj przez 15 minut.
                                1. Na patelnię przełóż masło klarowane, podgrzej. Dodaj mąkę w proporcji 1:1. Mieszaj, aby nie powstały grudki.
                                  1. Zasmażkę dodaj do kapusty, dokładnie wymieszaj. Dodaj poszatkowany koperek.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                    Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości