Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy

Chłodnik litewski
Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
Źródło: Jerzy Dudek
Gorące letnie dni wielu z nas kojarzą się ze smakiem tradycyjnego chłodnika. Jak przygotować klasyczny chłodnik litewski? Daria Ładocha przygotowała go w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak to danie zrobić z jej przepisu.

Klasyczny chłodnik litewski - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki - koniecznie duże buraczki (500 g)
  • 500 ml kefiru
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • garść szczypiorku posiekanego
  • garść koperku posiekanego
  • garść zielonej pietruszki posiekanej
  • 500 ml zimnego bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ogórek zielony + opcja do podania
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania klasycznego chłodnika litewskiego

  1. Buraczki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  2. Gotuj w bulionie 20 minut - na kolejne 10 minut dorzuć łodygi oraz liście.
  3. Odstaw całość do ostygnięcia. Następnie dodaj kwaśną i słodką śmietanę oraz kefir.
  4. Dodaj zieleninę oraz ogórka startego na tarce o dużych oczkach. Następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz octem.
  5. Przełóż do lodówki na 3 godziny lub nawet całą noc.
  6. Przed podaniem dodaj zieleninę, udekoruj ogórkiem i podawaj z jajkami na twardo. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości