Klasyczny chłodnik litewski - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 pęczek botwinki - koniecznie duże buraczki (500 g)
- 500 ml kefiru
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- garść szczypiorku posiekanego
- garść koperku posiekanego
- garść zielonej pietruszki posiekanej
- 500 ml zimnego bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 ogórek zielony + opcja do podania
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania klasycznego chłodnika litewskiego
- Buraczki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Gotuj w bulionie 20 minut - na kolejne 10 minut dorzuć łodygi oraz liście.
- Odstaw całość do ostygnięcia. Następnie dodaj kwaśną i słodką śmietanę oraz kefir.
- Dodaj zieleninę oraz ogórka startego na tarce o dużych oczkach. Następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz octem.
- Przełóż do lodówki na 3 godziny lub nawet całą noc.
- Przed podaniem dodaj zieleninę, udekoruj ogórkiem i podawaj z jajkami na twardo.
Zobacz także:
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
- Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
- Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: