Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy

Chłodnik litewski
Klasyczny chłodnik litewski według Darii Ładochy
Źródło: Jerzy Dudek
Gorące letnie dni wielu z nas kojarzą się ze smakiem tradycyjnego chłodnika. Jak przygotować klasyczny chłodnik litewski? Daria Ładocha przygotowała go w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź, jak to danie zrobić z jej przepisu.

Klasyczny chłodnik litewski - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki - koniecznie duże buraczki (500 g)
    • 500 ml kefiru
      • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
        • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
          • garść szczypiorku posiekanego
            • garść koperku posiekanego
              • garść zielonej pietruszki posiekanej
                • 500 ml zimnego bulionu warzywnego
                  • 2 ząbki czosnku
                    • 1 ogórek zielony + opcja do podania
                      • 4 jajka ugotowane na twardo
                        • 1 łyżka octu jabłkowego
                          • sól, pieprz

                            Sposób przygotowania klasycznego chłodnika litewskiego

                            1. Buraczki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
                              1. Gotuj w bulionie 20 minut - na kolejne 10 minut dorzuć łodygi oraz liście.
                                1. Odstaw całość do ostygnięcia. Następnie dodaj kwaśną i słodką śmietanę oraz kefir.
                                  1. Dodaj zieleninę oraz ogórka startego na tarce o dużych oczkach. Następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz octem.
                                    1. Przełóż do lodówki na 3 godziny lub nawet całą noc.
                                      1. Przed podaniem dodaj zieleninę, udekoruj ogórkiem i podawaj z jajkami na twardo. 

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Daria Ładocha

                                        Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana