Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?

Mateusz Gessler o daniach na lato
Kiedy latem wysokie temperatury powietrza sprawiają, że tracimy ochotę na jedzenie, nie mówiąc już o gotowaniu, doskonałym pomysłem na obiad jest chłodnik. Mateusz Gessler najbardziej lubi ten z botwinki lub ogórka. Poznaj jego sprawdzony przepis.

Mateusz Gessler poleca chłodnik na lato

Chłodnik to zupa, którą spożywamy na zimno. Nie dość, że przygotowywana ze świeżych warzyw jest źródłem wielu witamin, to także dobry sposób na ochłodę w gorące dni. Jest lekki, a jednocześnie bardzo sycący. Można je przygotowywać w wersji wytrawnej, a także na słodko.

Najbardziej popularny jest chłodnik litewski – z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i dymką. W Polsce coraz częściej przygotowuje się też chłodnik z samego ogórka, a także gazpacho, którego podstawą są pomidory malinowe.

Także Mateusz Gessler jest fanem chłodników. Jego ulubione to te z botwinki i ogórka. – Jak chcesz pofantazjować, to dodaj tam raki albo homara. Możesz pokroić ceviche z krewetek i dodać je do środka – podpowiada Mateusz w rozmowie z dziendobry.tvn.pl. Jak przygotować chłodnik według jego przepisu?

Chłodnik z botwinki – przepis Mateusza Gesslera

Składniki na chłodnik z botwinki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 l kwaśnej śmietany
  • 1 l maślanki
  • 200 ml wody
  • 200 g ogórka zielonego
  • 100 ml zakwasu buraczanego
  • 4-6 jajek
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet lub cytryna

Jak przygotować chłodnik z botwinki?

  1. Botwinkę umyć, liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie botwinkę zaparzyć w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki octu lub cytryny.
  2. Do dużej miski wlać kwaśną śmietanę i maślankę, dodać wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek, starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.
  4. Dla uzyskania intensywnego koloru można zaprawić chłodnik startymi surowymi buraczkami.
  5. Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Zobacz także:

Autor: Kamila Glińska

podziel się:

Pozostałe wiadomości