Mateusz Gessler poleca chłodnik na lato
Chłodnik to zupa, którą spożywamy na zimno. Nie dość, że przygotowywana ze świeżych warzyw jest źródłem wielu witamin, to także dobry sposób na ochłodę w gorące dni. Jest lekki, a jednocześnie bardzo sycący. Można je przygotowywać w wersji wytrawnej, a także na słodko.
Najbardziej popularny jest chłodnik litewski – z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i dymką. W Polsce coraz częściej przygotowuje się też chłodnik z samego ogórka, a także gazpacho, którego podstawą są pomidory malinowe.
Także Mateusz Gessler jest fanem chłodników. Jego ulubione to te z botwinki i ogórka. – Jak chcesz pofantazjować, to dodaj tam raki albo homara. Możesz pokroić ceviche z krewetek i dodać je do środka – podpowiada Mateusz w rozmowie z dziendobry.tvn.pl. Jak przygotować chłodnik według jego przepisu?
Chłodnik z botwinki – przepis Mateusza Gesslera
Składniki na chłodnik z botwinki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1 pęczek szczypioru
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 l kwaśnej śmietany
- 1 l maślanki
- 200 ml wody
- 200 g ogórka zielonego
- 100 ml zakwasu buraczanego
- 4-6 jajek
- sól, pieprz, cukier
- ocet lub cytryna
Jak przygotować chłodnik z botwinki?
- Botwinkę umyć, liście i łodygi drobno posiekać. Buraczki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie botwinkę zaparzyć w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki octu lub cytryny.
- Do dużej miski wlać kwaśną śmietanę i maślankę, dodać wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek, starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.
- Dla uzyskania intensywnego koloru można zaprawić chłodnik startymi surowymi buraczkami.
- Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Zobacz także:
- Wegetariańskie kotlety warzywne – jak je przyrządzić?
- Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości
- Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
Autor: Kamila Glińska