Materiał promocyjny

Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości

Czasem brakuje nam pomysłów, co przygotować na niedzielny obiad dla rodziny, a czasem również dla gości. Z pomocą przychodzi Janek Kuroń, który w Dzień Dobry TVN zdradził kilka przepisów na niezwykłe i zaskakujące dania. Brazylijska zupa krewetkowa, łosoś w caponacie oraz wybitna tarta tatin z morelami z pewnością zachwycą każde podniebienie.

Przepis Janka Kuronia na brazylijską zupę krewetkową

Brazylijska zupa krewetkowa - stos

  • 2 łyżki oliwy
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
      • 4 liście ziela angielskiego
        • 1 papryka pokrojona w kostkę
          • 4 ząbki czosnku
            • ½ ryżu basmati
              • 1 posiekana papryczka pepperoni
                • sol
                  • 800 g pomidorów concasse
                    • 4 lekkie lekkie bulionu
                      • szklanka mleka kokosowego
                        • ½ kg dużych obranych krewetek
                          • pieprz czarny
                            • sok z ½ cytryny
                              • pół posiekanej natki pietruszki

                                Jak przygotować brazylijską zupę krewetkową?

                                Obierz krewetki. Na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj paprykę, pepperoni oraz liście laurowe i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj ryż, pomidory, bulion i gotuj około 10 minut. Dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Następnie dodaj krewetki. Gotuj przez 4-5 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                Serwuj z dużą ilością natki pietruszki.

                                Łosoś w caponacie - przepis

                                Składniki na łososia w caponacie:

                                • 3 średnie bakłażany
                                  • 1 cebula
                                    • pół selera naciowego
                                      • 400 g pomidorów
                                        • 100 g zielonych oliwek bez pestek
                                          • 2-3 łyżki kaparów
                                            • 50 g łuskanych orzechów włoskich
                                              • 70 ml oliwy z oliwek
                                                • ½ szklanki białego wina
                                                  • sól pieprz, szczypta cukru
                                                    • suszony tymianek, świeża bazylia
                                                      • ½ kg łososia ze skórą
                                                        • łyżeczka posiekanego tymianku
                                                          • kilka plastrów mozzarelli
                                                            • ewentualnie migdały

                                                              Jak przygotować łososia w caponacie?

                                                              Bakłażany pokrój w kostkę o boku 2 cm, posól i odstaw na 30 minut, aby straciły goryczkę. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie z tymiankiem. Podobnie postępuj z pokrojonym w kawałki selerem oraz z odpestkowanymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, które smaż 10-15 minut. Na ostatnie kilka minut dodaj pokrojonego bakłażana. Wszystkie włożone do garnka warzywa delikatnie mieszaj i kilka minut razem smaż, następnie dodaj oliwki i połówki orzechów, dopraw winem lub octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Łososia pokrój w porcje, natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Wyłóż na rybę mozzarellę i ułóż porcje na caponacie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut. Wymieszaj, posyp kaparami. Dekoruj świeżą bazylią.

                                                              Przepis na tartę tatin z morelami

                                                              Składniki na ciasto:

                                                              • 150 g mąki pszennej
                                                                • 80 g zimnego masła
                                                                  • 1 łyżka drobnego cukru
                                                                    • 1 łyżka zimnej wody

                                                                      Ciasto zagnieć jak zwykłe ciasto kruche (lub zmiksuj w malakserze) i schowaj do lodówki na około 30 minut.

                                                                      • 2 łyżki soku pomarańczowego
                                                                        • 50 g masła
                                                                          • 150 g cukru
                                                                            • 450 g twardszych moreli

                                                                              Tarta tatin z morelami - przygotowanie

                                                                              Podgrzej w naczyniu żaroodpornym (lub patelni) sok, masło i cukier – podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru i wszystko karmelizuj do otrzymania złotego i gęstego karmelu.

                                                                              Umyj i obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Ułóż morele blisko siebie w naczyniu z syropem karmelowym (lub na patelni) stroną przekrojoną do góry. Podgrzewaj wszystko aż karmel nabierze ciemnozłotego koloru – około 15 minut. Uważaj, aby nie spalić syropu. Morele bardzo delikatnie obracaj w syropie. Zdejmij z palnika, odstaw do ostudzenia.

                                                                              Rozwałkuj ciasto na placek około 4 cm większy niż foremka. Ciasto połóż na owocach i karmelu, wciśnij w boki.

                                                                              Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, aż do ciasto będzie jasnozłote. Po upieczeniu poczekaj 5 minut, a następnie można umieścić na talerzu (tak owoce były na górze).

                                                                              Wyposażenie potrzebne do przygotowania dań według przepisu Janka Kuronia znajduje na stronie Tefal

                                                                              Zobacz więcej:

                                                                              Lody z jogurtu. Poznaj prosty przepis na zdrowy deser

                                                                              Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?

                                                                              Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód

                                                                              Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości