Młode ziemniaki w sosie śmietanowo ziołowym
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- pęczek kopru
- kilka liści świeżego lubczyku
- 1 pęczek pietruszki
- mały pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
Żeberka duszone w młodej kapuście
- 1 kg żeberek
- 1 młoda kapusta
- 3 młode marchewki
- 100 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 20 g octu jabłkowego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 350 ml bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól pieprz i świeży tymianek
Kapustka
- 1 młoda kapusta
- 2 młode marchewki
- 1 cebula
- duży pęczek kopru
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 3 łyżki masła
- 25 ml octu jabłkowego
- 200 ml wody
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Makaron na słodko z twarogiem i sosem truskawkowym
- 250 g makaronu świderki
- 250 g twarogu półtłustego
- 8 łyżek śmietany 18 proc.
- 1 mały cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
- 500 g świeżych truskawek
Zobacz także:
- Krem z pieczonego czosnku, polędwiczka zapiekana na ryżu i placki z pieczarek - proste przepisy Tomasza Strzelczyka
- Boćwina, szczaw i rabarbar - przepisy Tomasza Strzelczyka
- Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: