Młode ziemniaki w sosie śmietanowo ziołowym
Młode ziemniaki w sosie śmietanowo ziołowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News
- 1 kg małych młodych ziemniaków
 - 500 ml śmietanki 30 proc.
 - pęczek kopru
 - kilka liści świeżego lubczyku
 - 1 pęczek pietruszki
 - mały pęczek szczypiorku
 - 2 ząbki czosnku
 
Żeberka duszone w młodej kapuście
Żeberka duszone w młodej kapuście
Źródło: Michał Żebrowski/East News
- 1 kg żeberek
 - 1 młoda kapusta
 - 3 młode marchewki
 - 100 g wędzonego boczku
 - 1 duża cebula
 - 20 g octu jabłkowego
 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 350 ml bulionu warzywnego
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - szczypta chili
 - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 - sól pieprz i świeży tymianek
 
Kapustka
Kapustka 
Źródło: Michał Żebrowski/East News
- 1 młoda kapusta
 - 2 młode marchewki
 - 1 cebula
 - duży pęczek kopru
 - kilka gałązek świeżego lubczyku
 - 3 łyżki masła
 - 25 ml octu jabłkowego
 - 200 ml wody
 - sól i czarny pieprz do smaku
 - 1 łyżeczka cukru
 
Makaron na słodko z twarogiem i sosem truskawkowym
Makaron na słodko z twarogiem i sosem truskawkowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News
- 250 g makaronu świderki
 - 250 g twarogu półtłustego
 - 8 łyżek śmietany 18 proc.
 - 1 mały cukier wanilinowy
 - 3 łyżki cukru
 - 500 g świeżych truskawek
 
Zobacz także:
- Krem z pieczonego czosnku, polędwiczka zapiekana na ryżu i placki z pieczarek - proste przepisy Tomasza Strzelczyka
 - Boćwina, szczaw i rabarbar - przepisy Tomasza Strzelczyka
 - Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: