Krem z pieczonego czosnku, polędwiczka zapiekana na ryżu i placki z pieczarek - proste przepisy Tomasza Strzelczyka

Dobre, bo polskie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gościem kuchni Dzień Dobry TVN jest Tomasz Strzelczyk, wyjątkowy uczestnik programu „MasterChef”. W swoich daniach stawia na prostotę składników, gotowanie z tego, co "pod ręką". Sprawdź jego przepisy na krem z pieczonego czosnku, polędwiczkę zapiekaną na ryżu i placki z pieczarek.

Tomasz Strzelczyk, prócz tego, że świetnie gotuje i zaczyna swą pasję spieniężać, nadal pracuje jako operator wózka widłowego w tartaku w Danii. Choć nie wygrał programu "MasterChef", to uczestnictwo w nim, jak przyznaje, odmieniło jego życie. Obecnie prowadzi kanał kulinarny "Oddasz fartucha", w którym pokazuje, co pysznego można przygotować z niewyszukanych składników.

Krem z pieczonego czosnku - przepis

Krem z pieczonego czosnku
Krem z pieczonego czosnku
Krem z pieczonego czosnku
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 200 g czosnku
    • 1 l wywaru z warzyw
      • 2 cebule
        • 4 ziemniaki
          • 200 ml śmietanki 30 procent z kartonika
            • 1 bagietka
              • suszony tymianek
                • sól, pieprz
                  • 1 łyżka masła
                    • 1 łyżka oleju

                      Sposób przygotowania:

                      1. Czosnek obieramy, polewamy olejem, zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku 30 min w 200 C.
                        1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle w ganku i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
                          1. Wszystko zalewamy wywarem z warzyw, przyprawiamy tymiankiem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
                            1. Dodajemy upieczony czosnek, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
                              1. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z chrupiącą bagietką.

                                Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami - przepis

                                Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami
                                Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami
                                Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Składniki:

                                • 1 wieprzowa polędwiczka 400g
                                  • 200g ryżu
                                    • 1 marchew
                                      • 3 kolorowe papryki
                                        • 1 mały brokuł
                                          • 1 papryczka chili
                                            • 500ml bulionu warzywnego
                                              • sól, pieprz do smaku
                                                • olej do smażenia

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
                                                    1. Następnie szybko obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
                                                      1. Warzywa kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na różyczki.
                                                        1. Ryż zalewamy gorącym bulionem.
                                                          1. Marchew, paprykę i papryczkę chili podsmażamy i dodajemy do ryżu, dodajemy brokuł, a na wierzch kładziemy polędwiczkę.
                                                            1. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C około 25 min.

                                                              Placki z pieczarek - przepis

                                                              Placki z pieczarek
                                                              Placki z pieczarek
                                                              Placki z pieczarek
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 250g pieczarek
                                                                • 4 łyżki mąki
                                                                  • 100 ml wody gazowanej
                                                                    • 1 jajko
                                                                      • 2 łyżki gęstej śmietany 18 procent
                                                                        • pęczek szczypiorku
                                                                          • sól, pieprz do smaku
                                                                            • olej do smażenia

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              1. Pieczarki kroimy w kawałki.
                                                                                1. W misce łączymy wodę, śmietanę i jako następnie dodajemy mąkę i przyprawy - mieszamy, na koniec dodajemy pieczarki i posiekany szczypiorek.
                                                                                  1. Placki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie z tłuszczem.
                                                                                    1. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
                                                                                      1. Podajemy z sosem na zimno na bazie jogurtu.

                                                                                        Pikantny sos do placków - przepis

                                                                                        • 300g jogurtu greckiego
                                                                                          • 1 papryczka chili
                                                                                            • 1 czerwona cebula
                                                                                              • 1 ząbek czosnku
                                                                                                • pęczek natki pietruszki
                                                                                                  • sok z połowy cytryny
                                                                                                    • sól, pieprz do smaku

                                                                                                      Wywar warzywny

                                                                                                      • 2 marchewki
                                                                                                        • 2 pietruszki
                                                                                                          • seler
                                                                                                            • por
                                                                                                              • 2 cebule liście laurowe
                                                                                                                • ziele angielskie
                                                                                                                  • sól, pieprz

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                    Źródło: Tomasz Strzelczyk

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości