Zapiekanki na słono i słodko - przepisy Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Zapieczmy to razem!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zapiekana niejedno ma imię. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Szymon Czerwiński, półfinalista 5. edycji programu „Masterchef”, który przygotował je w wielu różnych wersjach. Sprawdź jego przepisy na zapiekankę wiejską, ziemniaczaną, filo na słodko i zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim).

Zapiekanka wiejska - przepis

Zapiekanka wiejska
Zapiekanka wiejska
Zapiekanka wiejska
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 4 duże bakłażany
  • 2 duże cebule białe 
  • 500 g pieczarek 
  • 300 ml śmietany 30%
  • 300 g szynki w plastrach 
  • 300 g sera żółtego tartego 
  • 5 jajek „0”
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • sól i pieprz
  • 200 g kolorowych pomidorów koktajlowych i szczypiorek na wierzch

Jak zrobić zapiekankę wiejską?

  1. Bakłażany pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i zostaw na 15 minut. Następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym sok. 
  2. Cebulę, szynkę oraz pieczarki pokrój w kostkę i przesmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj śmietanę i chwilę gotuj. 
  3. W naczyniu do zapiekanek ułóż plastry bakłażanów, następnie wyłóż przygotowany farsz. W ten sposób układaj kolejne warstwy bakłażanu i farszu. 
  4. Na wierzch zapiekanki wyłóż ser żółty i wybij jaja. Piecz przez 30 minut w temp 180 st. C. 

Zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim) - przepis

zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)
Zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)
zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 2 średnia cebula 
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodyga selera naciowego 
  • 250 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku, cienko pokrojonego)
  • 1 kg mielonej wołowiny 
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 g pomidorowej passaty (1 duża butelka)
  • 200 ml mleka 
  • garść świeżej bazylii 
  • 2 łyżka oregano suszonego 
  • 400 g tartego sera (np. parmezanu, grana padano, mozzarelli)
  • 4 kulki mozzarelli 
  • oliwa z oliwek, do smażenia
  • sól, pieprz 
  • 200 g makaronu (np. rurek lub świderków)
  • 2 opakowania makaronu typu lasagne

Jak zrobić zapiekany makaron z sosem ragù (bolońskim)?

  1. Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę. 
  2. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło. 
  3. W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego. Smaż je tak długo, a odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone. 
  4. Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino, dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii.
  5. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. 
  6. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale skróć czas o 4 minut. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ugotowany makaron wysyp do formy, zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika obficie posyp serem i wstaw na 3 minuty, aby ser się rozpuścił. 

Zapiekanka ziemniaczana - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 duże białe cebule
  • 500 g boczku surowego wędzonego 
  • 300 g tartego żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka tymianku 
  • gałka muszkatołowa 
  • sól i pieprz
  • pęczek pietruszki 
  • pęczek szczypiorku

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, następnie ugotuj i wystudź. Pokrój na grube równe plastry.
  2. Cebulę oraz boczek pokrój w plastry. Jeżeli boczek jest tłusty, wówczas na suchej patelni zacznij go smażyć i po wytopieniu tłuszczu dodaj cebulę. Jeżeli boczek jest chudy, rozgrzej masło klarowane i od razu smaż cebulę i boczek. Dopraw przyprawami. 
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie wyłóż 2 warstwy ziemniaków, na nie połóż połowę farszu i ser żółty. Na ser wyłóż drugą warstwę ziemniaków i ser tarty. 
  4. Do miseczki wybij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj.
  5. Sos rozlej po całej powierzchni zapiekanki. Wyłóż ostatnią warstwę farszu i posyp posiekanymi ziołami. Wstaw do piekarnika na 40 minut temp 180 st. C.

Zapiekanka filo na słodko - przepis

Zapiekanka filo na słodko
Zapiekanka filo na słodko
Zapiekanka filo na słodko
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 500 g ciasta gotowego filo 
  • 300 g serka śniadaniowego śmietankowego 
  • 300 g tłustego twarogu 
  • 3 jajka „0”
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml wody mocno gazowanej 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżka czarnego i białego sezamu
  • sól 

Jak zrobić filo zapiekankę na słodko?

  1. Naczynie żaroodporne za pomocą pędzelka wysmaruj olejem. Delikatnie ułóż pierwszą płachtę ciasta filo.
  2. Do miseczki wlej olej roślinny 30 ml i wodę gazowaną. Wymieszaj składniki. Tak przygotowaną mieszanką za pomocą łyżki polej na wyłożone ciasto filo. Połóż kolejny arkusz ciasta i ponownie polej. Tak powtarzaj czterokrotnie. 
  3. Do miski przełóż serek śmietankowy, jajka, twaróg, szczyptę soli, wanilię, mleko,  cukier i za pomocą blendera zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj następnie 100 ml oleju to powstałej masy i dokładnie wymieszaj.
  4. Kolejne arkusze ciasta zwiń w kulkę i namaczaj w masie. Następnie układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Wypełnioną ciastem z masą twarogową naczynie żaroodporne zawiń wystające końce ciasta, które dałeś/aś na początku. 
  6. Ponownie polej ciasto mieszanką wody z olejem, zawiń kolejne arkusze. Taką procedurę powtarzaj do chwili zawinięcia wszystkich arkuszy. 
  7. Na wierzch wyłóż ostatni arkusz ciasta i dociśnij po bokach. 
  8. Na tak przygotowaną zapiekankę wylej resztkę masy twarogowej i rozprowadź po całej powierzchni. Oprósz wierzch sezamem. 
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st C  przez 35 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości