Ciasteczka angielskie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g mąki zwykłej lub ze świerszcza,
- 250 g masła,
- 2 szt. cukru wanilinowego,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 200 g orzechów laskowych.
Sposób przygotowania
Mąkę łączymy z cukrami i solą, dodajemy masło najlepiej ścierając je na tarce o grubym oczku. Dokładnie i szybko wyrabiamy. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę. Niech ciasto odpoczywa. Po tym czasie rozwałkowujemy je, smarujemy jajkiem i posypujemy orzechami. Wypiekamy około 15 min. w 180 st. C. Ciasto kruche, żeby było plastyczne i łatwe w rozwałkowywaniu, należy je owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę.
Zobacz także:
- Kruche ciasteczka maślane – przeczytaj, jak je przygotować!
- Ciastka kruche – dwa proste przepisy, które zawsze się udają!
- Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - przepis Lorentyny Mikulskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: