Ciasteczka angielskie idealne na deser - według przepisu Andrzeja Polana

Postaw na warzywa także zimą
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania obiadowe i pyszny deser - ciasteczka angielskie. Sprawdź, jak przygotować te słodycze według przepisu szefa kuchni.

Ciasteczka angielskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g mąki zwykłej lub ze świerszcza,
    • 250 g masła,
      • 2 szt. cukru wanilinowego,
        • 100 g cukru,
          • szczypta soli,
            • 200 g orzechów laskowych.

              Sposób przygotowania

              Mąkę łączymy z cukrami i solą, dodajemy masło najlepiej ścierając je na tarce o grubym oczku. Dokładnie i szybko wyrabiamy. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę. Niech ciasto odpoczywa. Po tym czasie rozwałkowujemy je, smarujemy jajkiem i posypujemy orzechami. Wypiekamy około 15 min. w 180 st. C. Ciasto kruche, żeby było plastyczne i łatwe w rozwałkowywaniu, należy je owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę.

              Zobacz także:

              Autor: Teofila Siewko

              Źródło: Andrzej Polan

              Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana