Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - przepis Lorentyny Mikulskiej
Składniki na szybkie maślane ciasteczka z orzechami
- 225 g miękkiego masła - w temperaturze pokojowej,
- 80 g (1/2 szklanki) cukru pudru,
- duża szczypta soli morskiej,
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
- 320 g (2 szklanki) mąki pszennej (tortowej),
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- cukier puder do posypania wierzchu.
Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - sposób przygotowania
- Masło zmiksować z cukrem, solą i wanilią na gładką masę. Dodać mąkę i miksować do połączenia.
- Dodać orzechy i krótko miksować.
- Masę wstawić do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze zachowując niewielkie odstępy.
- Piec ciastka w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia się ciasteczek (przez około 15 minut).
Zobacz także:
- Lorentyna Mikulska, czyli dziewczynka z pocztówki
- Ciastka kruche – dwa proste przepisy, które zawsze się udają!
- Kruche ciasteczka maślane – przeczytaj, jak je przygotować!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Lorentyna Mikulska
Źródło zdjęcia głównego: HappyNati/Getty Images
podziel się: