Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - przepis Lorentyny Mikulskiej

maślane ciasteczka z orzechami
Maślane ciasteczka z orzechami
Źródło: HappyNati/Getty Images
Maślane ciasteczka z orzechami według przepisu Lorentyny Mikulskiej można zrobić naprawdę szybko. Idealnie nadają się na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które lubią zaczynać dzień od czegoś słodkiego.

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - przepis Lorentyny Mikulskiej

Składniki na szybkie maślane ciasteczka z orzechami 

  • 225 g miękkiego masła - w temperaturze pokojowej,
  • 80 g (1/2 szklanki) cukru pudru,
  • duża szczypta soli morskiej,
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
  • 320 g (2 szklanki) mąki pszennej (tortowej),
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • cukier puder do posypania wierzchu.

Szybkie maślane ciasteczka z orzechami - sposób przygotowania

  • Masło zmiksować z cukrem, solą i wanilią na gładką masę. Dodać mąkę i miksować do połączenia.
  • Dodać orzechy i krótko miksować.
  • Masę wstawić do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze zachowując niewielkie odstępy.
  • Piec ciastka w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia się ciasteczek (przez około 15 minut).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości