Jajka po turecku, czyli cilbir - najlepsze przepisy na pyszne śniadanie

Çilbir - jajka po turecku na śniadanie
Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co kraj, to śniadaniowy obyczaj. Tym razem w naszej kuchni proponujemy jajka po turecku, czyli cilbir. Swoim przepisem i sposobem wykonania podzielili się Lorentyna Mikulska i Szymon Czerwiński. Sprawdź, jak zrobić ten zdrowy, pełnowartościowy posiłek.

Jajka po turecku - przepis Szymona Czerwińskiego

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • 2 świeże jajka zimne
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka płatków chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • bochenek dobrego chleba
  • 1/4 szklanki octu

Jak zrobić jajka po turecku według przepisu Szymona Czerwińskiego?

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie dodaj do jogurtu greckiego razem z łyżeczką soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aby składniki się połączyły. 
  2. Dobrej jakości pieczywo żytnie pokrój na grubsze kromki. Następnie rozgrzej oliwę na patelni. Na rozgrzaną oliwę włóż pokrojone pieczywo i samaż na średnim ogniu, do czasu kiedy pieczywo z obu stron będzie przysmażone. Zdejmij grzanki z patelni i odstaw.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj płatki chili i przesmaż. Pozostaw mało rozpuszczone. 
  4. Do wysokiego garnka nalej zimnej wody. Następnie dodaj ¼ szklanki octu. Zagotuj wodę. Do filiżanek wbij jajko. Jedna filiżanka – jedno jajko. W zagotowanej, ale nie gotującej się wodzie zrób łyżką wir. Następnie z niewielkiej wysokości wlej do wody z octem – jajko z filiżanki. Gotuj na wolnym ogniu około trzech minut. Czas gotowania zależy od temperatury jajka, oraz wielkości. Po ugotowaniu łyżką cedzakową przełóż na talerz. Zależy nam, aby żółtko było płynne, a białko ścięte.
  5. Do miseczki przełóż przygotowany jogurt. Dodaj jajka, a całość polej rozpuszczonym masłem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Çilbir - jajka po turecku według przepisu Lorentyny Mikulskiej

  • 400 g greckiego jogurtu (w temperaturze pokojowej),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 60 g masła,
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki z Aleppo lub chilli w płatkach,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki lub mieszanki obu ziół,
  • 4-8 jajek.

Jak zrobić cilbir?

  1. Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół i wyjąć kiełki. Dwa ząbki czosnku zetrzeć do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jogurt i ponownie wymieszać. Jogurt przełożyć do czterech miseczek.
  2. Masło włożyć do rondelka (najlepiej o jasnym dnie) i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze orzechowego koloru i zapachu. Zdjąć z ognia i dodać cienkie plasterki czosnku. Wymieszać i po chwili (aż czosnek delikatnie się zrumieni), dodać paprykę i oliwę. Wymieszać.
  3. Ugotować w zakwaszonej wodzie jajka w koszulkach (maksymalnie po cztery na jeden raz). Gotować je około 4-4,5 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym z wody i położyć po 1-2 jajka na jogurcie. Naciąć delikatnie jajka, żeby żółtka zaczęły wypływać.
  4. Polać całość masłem z papryką i czosnkiem .Wierzch posypać posiekanymi ziołami. Podawać od razu z pieczywem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości