Jajka po turecku - przepis Szymona Czerwińskiego
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- cytryna
- ząbek czosnku
- 2 świeże jajka zimne
- 2 łyżki masła
- łyżeczka płatków chilli
- pęczek natki pietruszki
- bochenek dobrego chleba
- 1/4 szklanki octu
Jak zrobić jajka po turecku według przepisu Szymona Czerwińskiego?
- Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie dodaj do jogurtu greckiego razem z łyżeczką soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aby składniki się połączyły.
- Dobrej jakości pieczywo żytnie pokrój na grubsze kromki. Następnie rozgrzej oliwę na patelni. Na rozgrzaną oliwę włóż pokrojone pieczywo i samaż na średnim ogniu, do czasu kiedy pieczywo z obu stron będzie przysmażone. Zdejmij grzanki z patelni i odstaw.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj płatki chili i przesmaż. Pozostaw mało rozpuszczone.
- Do wysokiego garnka nalej zimnej wody. Następnie dodaj ¼ szklanki octu. Zagotuj wodę. Do filiżanek wbij jajko. Jedna filiżanka – jedno jajko. W zagotowanej, ale nie gotującej się wodzie zrób łyżką wir. Następnie z niewielkiej wysokości wlej do wody z octem – jajko z filiżanki. Gotuj na wolnym ogniu około trzech minut. Czas gotowania zależy od temperatury jajka, oraz wielkości. Po ugotowaniu łyżką cedzakową przełóż na talerz. Zależy nam, aby żółtko było płynne, a białko ścięte.
- Do miseczki przełóż przygotowany jogurt. Dodaj jajka, a całość polej rozpuszczonym masłem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Çilbir - jajka po turecku według przepisu Lorentyny Mikulskiej
- 400 g greckiego jogurtu (w temperaturze pokojowej),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 60 g masła,
- 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki papryki z Aleppo lub chilli w płatkach,
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki lub mieszanki obu ziół,
- 4-8 jajek.
Jak zrobić cilbir?
- Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół i wyjąć kiełki. Dwa ząbki czosnku zetrzeć do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jogurt i ponownie wymieszać. Jogurt przełożyć do czterech miseczek.
- Masło włożyć do rondelka (najlepiej o jasnym dnie) i podgrzewać na małym ogniu, aż nabierze orzechowego koloru i zapachu. Zdjąć z ognia i dodać cienkie plasterki czosnku. Wymieszać i po chwili (aż czosnek delikatnie się zrumieni), dodać paprykę i oliwę. Wymieszać.
- Ugotować w zakwaszonej wodzie jajka w koszulkach (maksymalnie po cztery na jeden raz). Gotować je około 4-4,5 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym z wody i położyć po 1-2 jajka na jogurcie. Naciąć delikatnie jajka, żeby żółtka zaczęły wypływać.
- Polać całość masłem z papryką i czosnkiem .Wierzch posypać posiekanymi ziołami. Podawać od razu z pieczywem.
Zobacz także:
- Faszerowane jajka z niespodzianką. Przepis Piotra Kucharskiego
- Anna Lewandowska rozwiewa wątpliwości. Czy dobrze jeść jajka na śniadanie?
- Tost z jajkiem w okienku. Oto szybki i efektowny przepis na śniadanie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński, Florentyna Mikulska
Źródło zdjęcia głównego: alpaksoy/Getty Images
podziel się: