Chleb w jajku, czyli tosty francuskie - proste danie na wakacyjny wypad

Francuskie tosty z musem jabłkowym
Francuskie tosty z musem jabłkowym
Tosty francuskie, czyli chleb zapiekany w jajku to banalnie proste danie, które idealnie sprawdzi się na wakacyjne podróże. Można je zrobić na słodko lub słono, zatem posmakują niemal każdemu. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował swój przepis na to danie. Sprawdź go. 

Chleb w jajku czyli tosty francuskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  1. 2 duże chałki
  2. 4 jajka
  3. 100 ml mleka
  4. łyżka cukru waniliowego
  5. masło i olej do smażenia
  6. 2 łyżki cukru pudru
  7. 2 jajka na sadzone
  8. 4 plastry szynki
  9. 3 łyżki pesto bazyliowego
  10. masło klarowane do smażenia
  11. 3 łyżki dżemu lub konfitury z malin lub truskawek
  12. owoce: maliny, truskawki, banan, winogrono
  13. 5 plastrów bekonu - boczek wędzony

Sposób przygotowania tostów francuskich

  1. Jajka roztrzep razem z mlekiem i cukrem.
  2. Na patelni rozgrzej masło i smaż z każdej ze stron pokrojoną na grube plastry chałkę, obtoczoną w rozbełtanym jajku.
  3. Smacznego!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości