Materiał promocyjny

Gofry nie tylko jako deser. Sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Źródło: Dzień Dobry TVN
Gofry dobre na wszystko
Gofry dobre na wszystko
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Gofry kojarzą nam się w pierwszej kolejności z uwielbianym przez dzieci deserem. Podawane w budkach i cukierniach mają wiele wariantów - dodaje się do nich bitą śmietanę, polewy i posypki. Szymon Czerwiński odczarowuje jednak słodki wizerunek gofrów, dowodząc że w wersji wytrawnej mogą smakować równie wyśmienicie.

Gofry śniadaniowe - przepis krok po kroku

Składniki na gofry śniadaniowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    • 1,5 szklanki mleka,
      • 1/3 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego,
        • 3 średnie jajka,
          • łyżeczka proszku do pieczenia,
            • łyżeczka cukru,
              • szczypta soli.

                W zależności od wersji, zaopatrzyć się możemy w dodatki do gofrów:

                • Wersja 1 - cukier puder / truskawki / borówki / bita śmietana,
                  • Wersja 2 - awokado / sezam biały / sezam czarny,
                    • Wersja 3 - rukola / jajko na miękko / płatki papryki chili,
                      • Wersja 4 - jajko sadzone / szynka prosciutto / szczypior / pomidorki cherry.

                        Jak przygotować gofry śniadaniowe

                        1. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone masło. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby przesiać przez sito. Połącz ze sobą składniki za pomocą miksera. 
                          1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Podczas ubijania dodaj łyżkę cukru. Ubijaj do chwili, aż masa będzie lśniąca i puszysta. 
                            1. Do miski z ciastem dodaj białka i za pomocą szpatułki wymieszaj delikatnie. Uważaj, aby piana nie opadła. 
                              1. Gofrownicę posmaruj masłem rozpuszczonym za pomocą pędzelka. Nagrzej gofrownicę najmocniej jak jest to możliwe. Wyłóż porcje ciasta na płytki do pieczenia i zamknij urządzenie. 
                                1. Piecz, aż gofry będą rumiane. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy. Jeżeli robisz gofry na póżniej, koniecznie po ich upieczeniu pozostaw je na kratce do wypieków. Niech tam odpocząć. Zyskają chrupkość i nie będą miękkie.

                                  Gofry z serem halloumi i chorizo - przepis krok po kroku

                                  Składniki na gofry z serem halloumi i chorizo

                                  • 2 szklanki mąki pszennej,
                                    • 1,5 szklanki mleka,
                                      • 1/3 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego,
                                        • 3 średnie jajka,
                                          • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                            • szczypta soli,
                                              • 200 g wędzonej (nie surowej) kiełbasy chorizo,
                                                • 100 g świeżego szpinaku,
                                                  • 200 g sera halloumi,
                                                    • 1 pęczek cienkiego szczypiorku, 
                                                      • 2 jajka, 
                                                        • sól i pieprz,
                                                          • masło czosnkowe, 
                                                            • 100 g masła, 
                                                              • 3 ząbki czosnku, 
                                                                • 1 łyżeczka oregano.

                                                                  Dodatkowo, w zależności od wersji, zaopatrzyć się możemy w:

                                                                  • 5 udka trybowane, 
                                                                    • 100 g majonez, 
                                                                      • 250 ml maślanki, 
                                                                        • 2 jajka, 
                                                                          • panierka panko, 
                                                                            • sól i pieprz, 
                                                                              • papryka ostra,
                                                                                • 2 l oleju rzepakowego, 
                                                                                  • 1 pęczek świeżej kolendry.

                                                                                    Wersje:

                                                                                    • Wersja 1: jajko sadzone / masło czosnkowe / szczypior,
                                                                                      • Wersja 2: rozgniecione awokado/ chipsy z boczku/ kurczakiem w panierce / kolendra.

                                                                                        Jak przygotować gofry z serem halloumi i chorizo

                                                                                        1. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone masło. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby przesiać je przez sito. Połącz ze sobą składniki za pomocą miksera. 
                                                                                          1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Podczas ubijania dodaj łyżeczkę cukru. Ubijaj do chwili, aż masa będzie lśniąca i puszysta. 
                                                                                            1. Do miski z ciastem dodaj białka i za pomocą szpatułki wymieszaj delikatnie. Uważaj, aby piana nie opadła. 
                                                                                              1. Chorizo pokrój na cienkie plastry dodaj starty na tarce ser oraz poszatkowany drobno szpinak. Wymieszaj składniki. 
                                                                                                1. Masło przełóż do rondelka, dodaj oregano oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Rozpuść i pozostaw, aby się z aromatyzowało. 
                                                                                                  1. Gofrownicę posmaruj masłem rozpuszczonym za pomocą pędzelka. Nagrzej gofrownicę najmocniej jak jest to możliwe. Wyłóż porcje ciasta na płytki do pieczenia i zamknij urządzenie. 
                                                                                                    1. Piecz, aż gofry będą rumiane. Serwuj z jajkiem sadzonym i masłem płynnym czosnkowym. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy. Jeżeli robisz gofry na póżniej, koniecznie po ich upieczeniu pozostaw je na kratce do wypieków. Niech tam odpocząć. Zyskają chrupkość i nie będą miękkie.

                                                                                                      Zielone fit gofry - przepis krok po kroku

                                                                                                      Składniki na zielone gofry

                                                                                                      • 150 g świeżego szpinaku baby,
                                                                                                        • 1 szklanka mąki orkiszowej, 
                                                                                                          • 1 szklanka mleka 2%,
                                                                                                            • 1 jajko, 
                                                                                                              • 3 łyżki rozpuszczonego masła, 
                                                                                                                • 1 łyżka miodu, 
                                                                                                                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                                                                    • 1 laska świeżej wanilii, 
                                                                                                                      • 1 skórka z otartej cytryny.

                                                                                                                        W zależności od wersji, na którą się zdecydujemy, powinniśmy się zaopatrzyć w:

                                                                                                                        • Wersja 1: truskawki / cukier puder / borówki, 
                                                                                                                          • Wersja 2 łosoś / rzodkiewka / serek śniadaniowy / rukola / ogórek zielony,
                                                                                                                            • Wersja 3: rukola / jajko na miękko / szczypior / pomidorki cherry.

                                                                                                                              Jak przygotować zielone gofry

                                                                                                                              1. Szpinak umyj i osusz. Następnie przełóż do blendera i zlenduj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, mleko, żółtko z jaj, miód proszek do pieczenia i za pomocą miksera połącz ze sobą składniki. 
                                                                                                                                1. Białka ubij ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Połącz za pomocą szpatułki masę szpinakową z sztywnym białkiem. Piecz w gofrownicy.

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Michalina Kobla, Szymon Czerwiński

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana