Gofry śniadaniowe - przepis krok po kroku
Składniki na gofry śniadaniowe:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego,
- 3 średnie jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
W zależności od wersji, zaopatrzyć się możemy w dodatki do gofrów:
- Wersja 1 - cukier puder / truskawki / borówki / bita śmietana,
- Wersja 2 - awokado / sezam biały / sezam czarny,
- Wersja 3 - rukola / jajko na miękko / płatki papryki chili,
- Wersja 4 - jajko sadzone / szynka prosciutto / szczypior / pomidorki cherry.
Jak przygotować gofry śniadaniowe
- Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone masło. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby przesiać przez sito. Połącz ze sobą składniki za pomocą miksera.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Podczas ubijania dodaj łyżkę cukru. Ubijaj do chwili, aż masa będzie lśniąca i puszysta.
- Do miski z ciastem dodaj białka i za pomocą szpatułki wymieszaj delikatnie. Uważaj, aby piana nie opadła.
- Gofrownicę posmaruj masłem rozpuszczonym za pomocą pędzelka. Nagrzej gofrownicę najmocniej jak jest to możliwe. Wyłóż porcje ciasta na płytki do pieczenia i zamknij urządzenie.
- Piecz, aż gofry będą rumiane. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy. Jeżeli robisz gofry na póżniej, koniecznie po ich upieczeniu pozostaw je na kratce do wypieków. Niech tam odpocząć. Zyskają chrupkość i nie będą miękkie.
Gofry z serem halloumi i chorizo - przepis krok po kroku
Składniki na gofry z serem halloumi i chorizo
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego,
- 3 średnie jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 200 g wędzonej (nie surowej) kiełbasy chorizo,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 200 g sera halloumi,
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- masło czosnkowe,
- 100 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano.
Dodatkowo, w zależności od wersji, zaopatrzyć się możemy w:
- 5 udka trybowane,
- 100 g majonez,
- 250 ml maślanki,
- 2 jajka,
- panierka panko,
- sól i pieprz,
- papryka ostra,
- 2 l oleju rzepakowego,
- 1 pęczek świeżej kolendry.
Wersje:
- Wersja 1: jajko sadzone / masło czosnkowe / szczypior,
- Wersja 2: rozgniecione awokado/ chipsy z boczku/ kurczakiem w panierce / kolendra.
Jak przygotować gofry z serem halloumi i chorizo
- Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone masło. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Pamiętaj, aby przesiać je przez sito. Połącz ze sobą składniki za pomocą miksera.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Podczas ubijania dodaj łyżeczkę cukru. Ubijaj do chwili, aż masa będzie lśniąca i puszysta.
- Do miski z ciastem dodaj białka i za pomocą szpatułki wymieszaj delikatnie. Uważaj, aby piana nie opadła.
- Chorizo pokrój na cienkie plastry dodaj starty na tarce ser oraz poszatkowany drobno szpinak. Wymieszaj składniki.
- Masło przełóż do rondelka, dodaj oregano oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Rozpuść i pozostaw, aby się z aromatyzowało.
- Gofrownicę posmaruj masłem rozpuszczonym za pomocą pędzelka. Nagrzej gofrownicę najmocniej jak jest to możliwe. Wyłóż porcje ciasta na płytki do pieczenia i zamknij urządzenie.
- Piecz, aż gofry będą rumiane. Serwuj z jajkiem sadzonym i masłem płynnym czosnkowym. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy. Jeżeli robisz gofry na póżniej, koniecznie po ich upieczeniu pozostaw je na kratce do wypieków. Niech tam odpocząć. Zyskają chrupkość i nie będą miękkie.
Zielone fit gofry - przepis krok po kroku
Składniki na zielone gofry
- 150 g świeżego szpinaku baby,
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mleka 2%,
- 1 jajko,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 laska świeżej wanilii,
- 1 skórka z otartej cytryny.
W zależności od wersji, na którą się zdecydujemy, powinniśmy się zaopatrzyć w:
- Wersja 1: truskawki / cukier puder / borówki,
- Wersja 2 łosoś / rzodkiewka / serek śniadaniowy / rukola / ogórek zielony,
- Wersja 3: rukola / jajko na miękko / szczypior / pomidorki cherry.
Jak przygotować zielone gofry
- Szpinak umyj i osusz. Następnie przełóż do blendera i zlenduj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, mleko, żółtko z jaj, miód proszek do pieczenia i za pomocą miksera połącz ze sobą składniki.
- Białka ubij ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Połącz za pomocą szpatułki masę szpinakową z sztywnym białkiem. Piecz w gofrownicy.
Zobacz także:
- Sprawdzone przepisy na gofry z owocami
- Dzień gofra. Poznajcie sprawdzone przepisy na gofry z owocami!
- Gofry z dyni, marchewkowe, ziemniaczane, brownie i z czarnej fasoli. Oto niezwykłe przepisy zwyciężczyni MasterChefa
Autor: Michalina Kobla, Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: