Gofry kojarzą nam się w pierwszej kolejności z uwielbianym przez dzieci deserem. Podawane w budkach i cukierniach mają wiele wariantów - dodaje się do nich bitą śmietanę, polewy i posypki. Szymon Czerwiński odczarowuje jednak słodki wizerunek gofrów, dowodząc że w wersji wytrawnej mogą smakować równie wyśmienicie.
Dania z cynamonem mają wyjątkowy smak. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: krem selerowy z cynamonem i jabłkami, polędwiczkę z musem cynamonowym pieczoną w cieście francuskim, cynamonowe gofry z kremem i lukrem pomarańczowym, a także tartę gruszkową z cynamonem i przyprawą pięciu smaków.
Choć gofry kojarzą nam się głównie z latem i wakacjami, nic nie stoi na przeszkodzie, by lato i ciepło przywołać wcześniej. Choć tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, są znane i uwielbiane na całym świecie. Jest to bardzo prosty i pyszny smakołyk - może być podawany zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Swoje pomysły w Międzynarodowym Dniu Gofra przedstawia nam Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy pierwszego polskiego MasterChefa Basię Ritz. Przygotowała dla nas wiele pyszności: gofry ze smażonymi bananami, lodami bananowymi i słonym karmelem, gofry z rukolą, szynką parmeńską, parmezanem, kiełkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem sadzonym, Tex Mex Burgery oraz lody bananowe z masłem z orzeszków ziemnych.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Alicję Jagodzińską i Igę Szulc. Przygotowały dla nas: pancakesy wegańskie z owocami i kremem marcepanowym, gofry białkowo-tłuszczowe z jajkiem, boczkiem i syropem klonowym oraz chlebek bananowy z kremem chałwowym i masłem orzechowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana, który poprzez przygotowane potrawy zaprosił nas do polskich kurortów. Co powiecie na czekoladowe gofry, bundz z sałatką z brzoskwiń czy świeżą, bałtycką rybkę z sałatką z kiszonych warzyw?
W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina Wielowieyska i Natalia Kaczmarska przygotowały pyszności dla dzieci, do których nie dodały grama cukru. Były to m.in. pankejki z owocami i sosem czekoladowym.