Gofry bezglutenowe
Składniki:
2 jajka
200 g mąki gryczanej
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 litra mleka bezlaktozowego
3 łyżki stewii w proszku z erytrytolem
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pozostałe składniki mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek. Delikatnie łączymy białka z masą, pieczemy w gofrownicy ok. 3 min. – czas zależny od sprzętu. Dodatki dowolne – mogą być świeże owoce sezonowe i jogurt grecki z miodem zamiast bitej śmietany.
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa
Składniki:
500 g rabarbaru (im bardziej czerwony tym lepszy)
garść świeżej stewii
500 g truskawek
laska wanilii
litr wody
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy na ok. centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka i podgrzewamy chwilę aż puści sok. Dodajemy truskawki i stewię, podgrzewamy razem jeszcze przez kilka minut. Zalewamy owoce wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż rabarbar zmięknie. Studzimy, przelewamy przez sito, do dekoracji podajmy listki stewii i plasterek cytryny.
Pankejki (pancakes)
Składniki:
20 g stewii w proszku z erytrytolem (bez maltodekstryn)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka bez laktozy
30 g wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
70 g mąki z migdałów
6 jajek
Sos czekoladowy:
40 g masła
100 g kakao
3 łyżki stewii w proszku z erytrytolem (bez maltodekstryn)
Dodatki:
banan
sos czekoladowy
masło orzechowe robione ręcznie
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Smażymy bez tłuszczu do zarumienienia.
Sos czekoladowy: rozpuszczone masło mieszamy z kakao i stewią.
Muffiny
Składniki:
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 cytryna, skórka i sok
300 mąki z migdałów
70 g olej kokosowy
250 borówek
100 g miodu
4 jajka
Przygotowanie:
Mieszamy mokre składniki. Mieszamy suche składniki. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy dokładnie aż znikną grudki, dodajemy borówki. W foremkach wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15–20 min. w 170 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN