Gofry z dyni, marchewkowe, ziemniaczane, brownie i z czarnej fasoli. Oto niezwykłe przepisy zwyciężczyni MasterChefa

Dziś Międzynarodowy Dzień Gofra
Choć gofry kojarzą nam się głównie z latem i wakacjami, nic nie stoi na przeszkodzie, by lato i ciepło przywołać wcześniej. Choć tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, są znane i uwielbiane na całym świecie. Jest to bardzo prosty i pyszny smakołyk - może być podawany zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Swoje pomysły w Międzynarodowym Dniu Gofra przedstawia nam Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa.

Gofry z dyni ( z kozim twarogiem, granatem i sosem malinowym)

Składniki na gofry z dyni

  • 200 g puree z upieczonej dyni przyprawionej świeżym tymiankiem
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kozi twaróg
  • świeże maliny
  • granat

Jak przygotować gofry z dyni?

Jaja roztrzepać, połączyć z olejem, miodem i puree dyniowym. Jeżeli masa jest dość gęsta, to dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Dodać szczyptę soli. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki dobrze połączyć, by nie było grudek. Odstawić na 20 minut. Smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy. Podawać z kozim twarogiem, granatem i malinami.

Gofry brownie (z masłem orzechowym i słonym karmelem)

Składniki na gofry brownie

  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • orzechy arachidowe
  • orzechy pekan
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • sól
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki

Jak przygotować gofry brownie?

W garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę, kakao, cukier i dokładnie rozpuścić. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli, wymieszać z wystudzoną polewą czekoladową. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Odstawić na 20 minut. Smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy. Podawać ze słonym karmelem przygotowanym z cukru, masła, śmietanki i soli. Posypać orzechami.

Gofry z czarnej fasoli z chorizo, kwaśną śmietaną, marynowanymi jalapeno i kolendrą

Składniki na gofry z czarnej fasoli z chorizo:

  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 2 jaja
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mleka
  • kiełbasa chorizo,
  • kwaśna śmietana
  • marynowane papryczki jalapeno
  • świeża kolendra

Jak przygotować gofry z czarnej fasoli z chorizo?

Fasolę odsączyć z zalewy. Dokładnie zblendować z jajami, mlekiem. Dodać sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dokładnie połączyć składniki. Odstawić na 20 minut. Smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy. Podawać z kwaśną śmietaną, chorizo, papryczkami i świeżą kolendrą.

Gofry marchewkowe z mascarpone, miodem, orzechami i marynowaną gruszką

Składniki na gofry marchewkowe z mascarpone:

  • 170 g marchewki starkowanej na małych oczkach
  • 150 g mąki
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g miodu
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • mascarpone
  • orzechy włoskie
  • marynowana gruszka

Jak przygotować gofry marchewkowe z mascarpone:

Jaja roztrzepać z miodem. Dodać starkowaną marchewkę i dokładnie wymieszać. Obie mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiać przez sito do masy marchewkowej. Składniki dokładnie połączyć, nie może być grudek. Odstawić na 20 minut. Smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy. Podawać z mascarpone, miodem, orzechami i podsmażonymi na maśle marynowanymi gruszkami.

Mazurskie gofry ziemniaczane z wędzoną sieją i gzikiem

Składniki na mazurskie gofry ziemniaczane

  • 600 g ziemniaków starkowanych na drobnych oczkach
  • 2 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 3 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • łyżka masła
  • kwaśna śmietana
  • kostka twarogu półtłustego
  • koper świeży
  • szczypiorek
  • wędzona ryba

Jak przygotować mazurskie gofry ziemniaczane

Starte ziemniaki dokładnie wymieszać z roztrzepanymi jajkami, dodać sól i pieprz. Mąkę przesiać przez sito do masy ziemniaczanej. Odstawić na 10 minut. Szalotkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, następnie dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy. Podawać z gzikiem (twaróg wymieszany ze śmietaną, czosnkiem, koprem i szczypiorkiem) i wędzoną rybą.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Aleksandra Juszkiewicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości