Curry w japońskim stylu
Składniki na curry w japońskim stylu:
Wywar:
- 20 g suszonych grzybów
- pęczek włoszczyzny
Zasmażka curry:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka garam masala
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Pozostałe składniki:
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 kg karkówki
- sos sojowy do smaku
- sok z cytryny do smaku
- pęczek dymki do podania
- sezam do podania
- 500 g makaronu udon lub makaronu ryżowego
Jak przygotować curry w japońskim stylu?
Wywar: Suszone grzyby myję i zagotować z włoszczyzną w 2-3 litrach wody.
Zasmażka: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i przesmażyć na maśle, aż nabierze lekko brązowego koloru. Dodać przyprawy i dalej przesmażyć cały czas mieszając. Po 2-3 minutach przełożyć do miseczki.
- W dużym garnku lub w woku rozgrzać olej i przesmażyć marchewkę pokrojoną w ukośne plasterki oraz cebulę pokrojoną w duże piórka. Po chwili dodać karkówkę pokrojoną w cienkie plasterki i smażyć całość razem. Po kilku minutach zalać 3 litrami wywaru i gotować około 15 minut. Do miseczki z zasmażką wlać trochę ciepłej zupy i zamieszać. Dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy do smaku i dalej gotować około 15 minut.
- W tym czasie zagotować wodę na makaron, posiekać dymkę oraz podprażyć sezam.
- Curry doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Podawać z makaronem, posypane dymką oraz prażonym sezamem.
Wiosenny gulasz
Składniki na wiosenny gulasz:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cukinia
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 200 g zielonej mrożonej fasolki
- oliwa z oliwek
- kieliszek białego wytrawnego wina
- słoik ciecierzycy
- pęczek rzodkiewek
- opakowanie roszponki
- sól i pieprz do smaku
- świeży tymianek do smaku
Jak przygotować wiosenny gulasz?
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle.
- Dodać pokrojoną w duża kostkę cukinie i razem podsmażam. Podlać winem i gotować przez chwilę. Dodać groszek, fasolkę i ciecierzycę. Poddusić na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz roszponkę. Podgrzać przez chwilę, doprawić solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
- Gulasz podawać z wiosenną polentą.
Wiosenna polenta
Składniki na wiosenną polentę:
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 300 ml wody
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- paczka młodego szpinaku
Jak przygotować wiosenną polentę?
- Około 300 ml wody zagotować z 0,5 łyżeczką soli. Do gotującej się wody dodać kaszkę i mieszając gotować, aż kaszka zgęstnieje. Doprawić pieprzem i dolać około 50 ml oliwy z oliwek. Jeśli kaszka jest zbyt gęsta, dolać więcej wody.
- Szpinak posiekać na mniejsze kawałki i dodać do kaszki, wymieszać i gotować przez chwilę.
Gęsta zupa rybna
Składniki na gęstą zupę rybną:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 duże cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodyżki rozmarynu
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 3 ziemniaki
- 700 g filetów rybnych (dorsz, łosoś, flądra)
- 200 g mrożonych surowych krewetek bez pancerzy
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Jak przygotować gęstą zupę rybną?
- Na oliwie i maśle podsmażyć cebule pokrojone w dużą kostkę. Dodać posiekany czosnek i rozmaryn, zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler naciowy i razem przesmażyć. Odsunąć na bok warzywa i na tłuszczu przesmażyć obie papryki, żeby nabrały aromatu. Zalać 3-4 litrami wody. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec dodać oczyszczone i pokrojone w dużą kostkę ryby i krewetki w całości. Podgotować przez chwilę tylko tyle żeby ścięły się ryby i krewetki. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z chlebem.
Chleb do dzielenia
Składniki na chleb:
- 320 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 12 g soli
- 50 g masła (1 łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
- 2 posiekane drobno papryczki chilli
- 100 g tartego na drobnych oczkach żółtego sera
- posiekany szczypiorek
- mak
- sezam
Jak przygotować chleb?
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać razem, aż wszystko połączy się w jedną całość. Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać. W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i podzielić na 23 części (każda po około 40 g). Z każdej uformować małą kulkę i obtoczyć w różnych posypkach. Kulki układać w wysmarowanej masłem foremce. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C, z funkcją góra i dół. Na spodzie rozgrzać dużą blachę.
- Wstawić foremkę, na rozgrzaną blachę wylać wodę i piec około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Wiosna w kuchni, czyli zielone dania według przepisów Andrzeja Polana
Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: