Curry w japońskim stylu, gulasz, polenta, zupa rybna i chleb. Oto przepisy Piotra Kucharskiego

W marcu jak w garncu
Curry w japońskim stylu, wiosenny gulasz, wiosenna polenta, gęsta zupa rybna i chleb do dzielenia - to wszystko w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski. Nie da się ukryć, że "w marcu jak w garncu".

Curry w japońskim stylu

Składniki na curry w japońskim stylu:

Wywar:

  • 20 g suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny

Zasmażka curry:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka garam masala
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Pozostałe składniki:

  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 kg karkówki
  • sos sojowy do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • pęczek dymki do podania
  • sezam do podania
  • 500 g makaronu udon lub makaronu ryżowego

Jak przygotować curry w japońskim stylu?

Wywar: Suszone grzyby myję i zagotować z włoszczyzną w 2-3 litrach wody.

Zasmażka: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i przesmażyć na maśle, aż nabierze lekko brązowego koloru. Dodać przyprawy i dalej przesmażyć cały czas mieszając. Po 2-3 minutach przełożyć do miseczki.

  1. W dużym garnku lub w woku rozgrzać olej i przesmażyć marchewkę pokrojoną w ukośne plasterki oraz cebulę pokrojoną w duże piórka. Po chwili dodać karkówkę pokrojoną w cienkie plasterki i smażyć całość razem. Po kilku minutach zalać 3 litrami wywaru i gotować około 15 minut. Do miseczki z zasmażką wlać trochę ciepłej zupy i zamieszać. Dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać sos sojowy do smaku i dalej gotować około 15 minut.
  2. W tym czasie zagotować wodę na makaron, posiekać dymkę oraz podprażyć sezam.
  3. Curry doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Podawać z makaronem, posypane dymką oraz prażonym sezamem.

Wiosenny gulasz

Składniki na wiosenny gulasz:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukinia
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g zielonej mrożonej fasolki
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • słoik ciecierzycy
  • pęczek rzodkiewek
  • opakowanie roszponki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek do smaku

Jak przygotować wiosenny gulasz?

  1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle.
  2. Dodać pokrojoną w duża kostkę cukinie i razem podsmażam. Podlać winem i gotować przez chwilę. Dodać groszek, fasolkę i ciecierzycę. Poddusić na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz roszponkę. Podgrzać przez chwilę, doprawić solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
  4. Gulasz podawać z wiosenną polentą.

Wiosenna polenta

Składniki na wiosenną polentę:

  • 100 g kaszki kukurydzianej
  • 300 ml wody
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • paczka młodego szpinaku

Jak przygotować wiosenną polentę?

  1. Około 300 ml wody zagotować z 0,5 łyżeczką soli. Do gotującej się wody dodać kaszkę i mieszając gotować, aż kaszka zgęstnieje. Doprawić pieprzem i dolać około 50 ml oliwy z oliwek. Jeśli kaszka jest zbyt gęsta, dolać więcej wody.
  2. Szpinak posiekać na mniejsze kawałki i dodać do kaszki, wymieszać i gotować przez chwilę.

Gęsta zupa rybna

Składniki na gęstą zupę rybną:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodyżki rozmarynu
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 ziemniaki
  • 700 g filetów rybnych (dorsz, łosoś, flądra)
  • 200 g mrożonych surowych krewetek bez pancerzy
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Jak przygotować gęstą zupę rybną?

  1. Na oliwie i maśle podsmażyć cebule pokrojone w dużą kostkę. Dodać posiekany czosnek i rozmaryn, zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler naciowy i razem przesmażyć. Odsunąć na bok warzywa i na tłuszczu przesmażyć obie papryki, żeby nabrały aromatu. Zalać 3-4 litrami wody. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  2. Pod koniec dodać oczyszczone i pokrojone w dużą kostkę ryby i krewetki w całości. Podgotować przez chwilę tylko tyle żeby ścięły się ryby i krewetki. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z chlebem.

Chleb do dzielenia

Składniki na chleb:

  • 320 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 12 g soli
  • 50 g masła (1 łyżka) plus porcja do posmarowania foremki
  • 2 posiekane drobno papryczki chilli
  • 100 g tartego na drobnych oczkach żółtego sera
  • posiekany szczypiorek
  • mak
  • sezam

Jak przygotować chleb?

  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać razem, aż wszystko połączy się w jedną całość. Przełożyć ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacząć wyrabiać. W trakcie w ciasto wcisnąć masło i dalej wyrabiać przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  2. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, lekko zagnieść i podzielić na 23 części (każda po około 40 g). Z każdej uformować małą kulkę i obtoczyć w różnych posypkach. Kulki układać w wysmarowanej masłem foremce. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C, z funkcją góra i dół. Na spodzie rozgrzać dużą blachę.
  4. Wstawić foremkę, na rozgrzaną blachę wylać wodę i piec około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

Wiosna w kuchni, czyli zielone dania według przepisów Andrzeja Polana

Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości