Dorota Gardias świętuje Dzień Piekarza. Dziennikarka poznała tajemnicę przepisu na chleb na zakwasie
Dorota Gardias udała się do jednej z warszawskich piekarni, by spotkać się z ludźmi, którzy każdego poranka wypiekają nam świeże pieczywo. W święto wszystkich piekarzy i cukierników poznaliśmy nie tylko kulisy ich pracy, ale także m.in. tajniki chleba na zakwasie.
Chleb kukurydziany bezglutenowy – zdrowa i pyszna alternatywa dla pieczywa z mąki pszennej
Zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa? Nie wiesz, który przepis na chleb kukurydziany bezglutenowy jest najlepszy? Poznaj nasze przepisy na chleb bezglutenowy kukurydziany, a nie pożałujesz!
Fioletowy chleb z Instagrama. Piękny, pyszny i zdrowy!
Fioletowy chleb podbija media społecznościowe. Nic dziwnego. Nie tylko pyszne, ale dodatkowo zdrowe i piękne jedzenie zawsze znajdzie miłośników. Sprawdź i wypróbuj przepis na ten wyjątkowy wypiek krok po kroku.
Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny
Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.
Curry w japońskim stylu, gulasz, polenta, zupa rybna i chleb. Oto przepisy Piotra Kucharskiego
Curry w japońskim stylu, wiosenny gulasz, wiosenna polenta, gęsta zupa rybna i chleb do dzielenia - to wszystko w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski. Nie da się ukryć, że "w marcu jak w garncu".
Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego
Tym razem Piotr Kucharski zabrał nas do świata wypieków, które każdy może przygotować we własnym domu. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał nam, jak zrobić chleb żytni z ziemniakami i przepyszne kajzerki. Nie zabrakło również drożdżówek.
Kuchnia bez mięsa to trend 2021 roku. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Zbliżający się rok 2021 może przynieść nowe trendy kulinarne. Eksperci zauważają, że co roku więcej konsumentów decyduje się na dania bez mięsa. I takie właśnie potrawyprzygotował dla nas Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na smażony ryż z kimchi i jajkiem, maślane bułki z grzybowym farszem oraz chleb z ziarnem.
Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Poznaj przepis na pyszny chleb orkiszowo-żytni
Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego, domowego chleba o poranku. Chrupiąca skórka i niepowtarzalny smak urozmaicą nawet najprostsze śniadanie! Zapytaliśmy Piotra Kucharskiego o jego sekretny przepis na chleb orkiszowo-żytni na zakwasie. Gwarantujemy, że ten przysmak zdobędzie wasze serca.
Przepis na chleb żytni jest prosty, a samo pieczenie nie zajmie ci dłużej niż około godziny. Piekąc chleb żytni czy razowy, musisz pamiętać o właściwej temperaturze pieczenia i odpowiednich składnikach. Jak szybko upiec chleb żytni na zakwasie lub na drożdżach bez zakwasu?
Kanapka z jajkiem i awokado czy z pastą z batatów?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, który udowodnił, że kanapki nie muszą być nudne. Co powiecie na kanapki z awokado, jajkiem i sezamem lub z pastą z ciecierzycy i batatów?
Chleb to nie tylko nudne kanapki. Zapiekanki chlebowe to jest coś!
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.
Dzisiaj jest Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN chleb słonecznikowy, babeczki z chili i kolendrą oraz miętowe babeczki z pistacjami.
W kuchni DDTVN: Chleb żytni na zakwasie, chałka i bułki maślane. Mniam!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasz Dekera, który zdradził nam, jak upiec chleb idealny. Okazuje się, że do pieczenia chleba nie są nam potrzebne specjalistyczne sprzęty. Wystarczą dobre składniki i szczere chęci, a więc do dzieła! ;)
Ogórki zielone z miodem i pomidory malinowe z miętą
Do naszej kuchni zawitało dziś lato za sprawą mistrza Andrzeja Polana. Andrzej przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje: ogórki zielone z miodem i serem ricotta, chleb kminkowy oraz brzoskwinie, morele i pomidory malinowe z miętą i mozarellą na ciepło. Skusicie się? Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza. Smacznego!
Anna Ibisz-Nowak, Pani Gadżet, postanowiła przetestować maszyny do pieczenia chleba. Czy warto w nie inwestować, a jeśli tak, to jak wybrać najlepszą? Jak upiec domowy chleb bez pomocy robota? Czym domowe wypieki różnią się od tych, które dostaniemy w osiedlowym sklepie spożywczym?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu pasty. Piotrek serwował je z własnoręcznie wypieczonym chlebem. Spróbujecie przypisów w swojej kuchni?
Janka Pomianowska to miłośniczka słodkości, która słynie z ulubionego deseru Anny Kalczyńskiej, tarty cytrynowej. A dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: muffiny pomarańczowe z żurawiną, małpi chlebek, sos karmelowy oraz dekorowane ciasteczka. Smacznego!
Piotr Kucharski postanowił w kuchni Dzień Dobry TVN zatrzymać smaki lata. Przygotował więc: suszone pomidory w oliwie, pomidorki słodko-kwaśne, konfiturę z malin z chili, ciasto borówkowe z bezą, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem, a także chleb pszenny na zakwasie. Smacznego!
Karolina i Maciej Szaciłło przywieźli przepisy z podróży poślubnej i postanowili się z nimi podzielić. W Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni z Synaju: beduiński chleb, sos na bazie tahiti, moussakę, baba ganoush, pudding ryżowy, herbatę beduińską.
To Aleksander Doba, który w wieku 68 lat przepłynął Atlantyk... kajakiem. Zrobił to w 167 dni. Była to najdłuższa wyprawa kajakowa. Nikt przed polskim kajakarzem nie dokonał tego. Nam opowiedział o trudnym momentach w czasie wyprawy, o tym co czuł, kiedy patrzył na ogrom oceanu i gdzie chciałby jeszcze dopłynąć. Gratulujemy Panie Olku!