Chleb z maszyny to znakomita alternatywa dla gotowych wypieków. Niektórzy szybko zniechęcają się do jego przygotowania, ponieważ nie wiedzą, jak znaleźć udający się przepis. Nic dziwnego, że nie chcesz kolejny raz próbować wyrabiać ciasta, żeby później wszystko wyrzucić, bo będzie po prostu niesmaczne. Warto poznać sposób, który pozwoli na przygotowanie chleba z łatwo dostępnych i niedrogich składników oraz bez konserwantów obecnych w większości produktów oferowanych na rynku. Poznaj kilka przepisów na chleb z maszyny przygotowany na zakwasie lub na drożdżach z dodatkiem różnego rodzaju mąki.
Chleb z maszyny – przepis podstawowy
W przepisie podstawowym używa się najprostszej, najpopularniejszej w polskich domach mąki tortowej. Jeszcze przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta warto sprawdzić, jakie opcje wypiekania ma konkretny model automatu do wypiekania. W niektórych sprzętach istnieje specjalny program do pieczenia chleba, w innych może okazać się konieczne zastosowanie trybu "pizza" lub po prostu "ciasto". Najlepiej użyć trybu podstawowego, który pozwoli na równomiernie upieczenie się chleba.
Składniki na tradycyjny chleb:
- 230 ml wody,
- 500 g mąki pszennej,
- 6 g suchych drożdży,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
- Do maszyny wlej składniki mokre (wodę i olej), wbij jajko.
- Dodaj sól i cukier, przesiej mąkę i włóż drożdże.
- Ustaw odpowiedni tryb na maszynie, wyrób ciasto i pozostaw do wypieku.
- Gotowy chleb najlepiej jest kroić dopiero po ostudzeniu.
Kolejność dodawania poszczególnych składników jest niezwykle istotna i ma wpływ na efekt, w tym na smak chleba. Jeśli chcesz, według powyższych wskazówek możesz upiec również chleb bezglutenowy lub żytni – przepisy na nie znajdziesz poniżej.
Chleb z maszyny – na zakwasie czy na świeżych drożdżach?
Można znaleźć wiele informacji na temat tego, że chleb z maszyny na zakwasie może w ogóle się nie udać. W większości przypadków przyczyną jest po prostu zły przepis, który nie pozwala na wyrośnięcie chleba albo przyczynia się do powstawania zakalca. Jest wielu przeciwników robienia chleba na zakwasie w maszynie, którzy uważają, że taki sposób pieczenia może być wykorzystywany tylko podczas tradycyjnego wypiekania.
Natomiast chleb z maszyny przygotowany na świeżych drożdżach zazwyczaj wychodzi smaczny i znacznie trudniej popełnić jakiś błąd podczas jego przygotowywania. Wyrobione w ten sposób ciasto może mieć jednak posmak drożdży, będący dla niektórych na tyle silny, że nie będą w stanie zjeść nawet kromki wypieku. W tym przypadku również chodzi wyłącznie o to, aby znaleźć odpowiedni przepis, który zawsze się udaje. Warto przetestować oba sposoby na przygotowanie chleba.
Przepis na chleb na zakwasie:
- 1 szklanka wody wymieszana z łyżeczką soli i szczyptą cukru,
- 200 g aktywnego zakwasu,
- 250 g mąki żytniej,
- 200 g mąki pszennej.
Powyższe składniki wystarczy przełożyć do maszyny do wyrabiania ciasta, a następnie poczekać, aż chleb wyrośnie i włączyć odpowiedni program wypiekania.
Przepisy na chleb z maszyny
Chleb orkiszowy z maszyny
Składniki potrzebne do przygotowania chleba orkiszowego:
- 500 g mąki orkiszowej,
- 300 ml przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej),
- 25 ml mleka,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli i cukru.
Chleb kukurydziany z maszyny (wersja bezglutenowa)
Użycie mąki kukurydzianej pozwala na stworzenie pysznego, bezglutenowego chleba.
Składniki potrzebne do przygotowania chleba kukurydzianego:
- 350 g mąki gryczanej,
- 150 g mąki kukurydzianej,
- 7 g suchych drożdży (pokruszonych),
- 400 ml przegotowanej letniej wody,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka soli.
Chleb pszenny z maszyny z dodatkami
Chleb pszenny, który przygotowuje się według przepisu podstawowego, można wzbogacić również ciekawymi dodatkami, np. ziarnami słonecznika, pestkami dyni czy nawet bakaliami. Można użyć dowolnych proporcji i wykorzystać swoje ulubione nasiona, a nawet orzechy. Po wymieszaniu wszystkich użytych dodatków ich ilość powinna mieścić się między 50 a 70 gramów. Dzięki temu można urozmaicić tradycyjny chleb pieczony w maszynie, a przy tym nadal cieszyć się znanym, sprawdzonym smakiem.
Chleb razowy z maszyny
Składniki potrzebne do przygotowania chleba razowego:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 250 g mąki razowej,
- 10 g świeżych drożdży,
- 400–450 ml wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru
Polska pachnąca chlebem. Zobacz wideo.
Zobacz także:
- Maffashion pokazała swój brzuch 8 miesięcy po porodzie. Fanka: "Piękne zdjęcia bez retuszu"
- Rockowy styl Beaty Kozidrak. Poprzez ubrania gwiazda podkreśla swoją osobowość
- Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF