Reportaż programu Uwaga! TVN odsłania nieprawidłowości w przygotowywaniu tego dania.
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem lub ziemniakami to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Dlaczego? Za jego popularnością przemawia chyba najbardziej fakt, że nie da się go zepsuć. To powoduje, że po zapiekankę sięgają nawet niewprawieni miłośnicy kuchni.
Kosmetyki bez parabenów są znacznie łatwiej przyswajalne przez skórę, nie powodują podrażnień, są naturalne. Większość światowych firm kosmetycznych dodaje silikony, parabeny oraz inne substancje chemiczne, aby ich kosmetyki cudownie pachniały i mogły długo stać na sklepowej półce.
Fasola adzuki pochodzi z Azji, gdzie na co dzień jest jedzona w formie słodkiej pasty. Wykorzystuje się ją również w przepisach na dania wytrawne, np. kotlety wegetariańskie. Popularnością cieszy się także zupa z fasolą adzuki.
Bliny to popularna potrawa, którą spotkamy w Rosji, na Białorusi, a także Ukrainie.
W kuchni wykorzystywana jest do produkcji musztardy oraz do przyprawiania mięs.
W zależności od odmiany można uzyskać czerwony lub biały trunek.
Ekspertka tłumaczy, jak sprawdzić, czy skład lodów jest zdrowy i warty swojej ceny.
Rozszyfrowanie składu poszczególnych produktów to nie lada wyzwanie dla konsumentów. Rozwiązaniem tego problemu może okazać się Kosmopedia.
Domowa pielęgnacja skóry pozwala uporać się z wieloma problemami, zwłaszcza jeśli w składzie stosowanych na co dzień kosmetyków znajdują się cenne składniki aktywne. Miłośniczki zabiegów upiększających zmagające się z utratą jędrności cery, trądzikiem, uporczywymi przebarwieniami czy oznakami starzenia coraz częściej sięgają po produkty z retinalem. Jakie właściwości wykazuje ta substancja i czym różni się od popularnego retinolu?
Trendy związane z pielęgnacją skóry mogą być równie fascynujące, jak nowinki ze świata mody. W końcu zdrowa i promienna cera to nasza wizytówka, a zakup nowego kremu może przynieść więcej korzyści niż kolejna para butów w garderobie. W 2021 roku prym wiodły kosmetyki z niacynamidem, kwasem azelainowym, bakuchiolem czy olejem z jagód acai. Nowy rok w kalendarzu to odpowiedni moment na poszerzanie urodowych horyzontów. Jakimi składnikami kosmetycznymi będziemy zachwycać się w najbliższych miesiącach?
Czy warto dawać je dzieciom?
W składzie znaleziono szkodliwą dla zdrowia substancję
Silikony w kosmetykach to rodzaj polimerów, które stanowią dodatek do pozostałych substancji zawartych w produkcie. Zadaniem polimerów jest wygładzenie włosów lub skóry twarzy. Silikony wykorzystuje się do produkcji takich kosmetyków, jak kremy, balsamy, fluidy, bazy pod makijaż.
Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.
W naszej kuchni Tomasz Jakubiak wraz z siostrą Joanną zaprezentowali przepisy z którymi bez problemu poradzi sobie.... każdy tata :D
Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!
Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak z okazji Światowego Dnia Hamburgera.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentowali Jan i Aneta Kuroniowie. Zobaczcie co przygotowali, może zainspirują Was ich propozycje!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królowało oregano! Jan Kuroń przygotował dla nas niezwykła pizzę na kalafiorowym spodzie, gazpacho i pyszne bajgle z oregano i oliwkami. Skorzystajcie z jego przepisów. Smacznego!
Gościem w kuchni Dzień Dobry TVN była dziś Marieta Marecka. Przygotowała propozycje rozgrzewających dań na zimowe dni: krem z selera z gruszką i pieczoną ciecierzycą, chipsy z pasternaku, batatów i marchewki z domowym majonezem rozmarynowym, pieczony kalafior z hummusem z soczewicą i granatem oraz cynamonowe ciasto batatowo-marchewkowo-jabłkowe z kremem waniliowym.
Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!
Najpopularniejszy DJ w Polsce, kończy muzyczną karierę! Postanowił postawić na swoje dwie pasje – podróże i gotowanie. Jak będzie wyglądało teraz jego życie? Czy będzie musiał zmienić pseudonim? O tym wszystkim opowiedział nam … oczywiście w kuchni, gdzie zademonstrował swoje kulinarne umiejętności.
Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!
Dłuuuuugie weekendy sprzyjają rodzinnym spotkaniom, podczas których, bardzo często, najlepsze imprezy odbywają się w kuchni. Adam Kozanecki, uczestnik programu „Masterchef”, postanowił takie spotkanie do kuchni Dzień Dobry TVN. Wspólnie z bratem - Tomaszem i siostrą - Martą przygotowali dziś: kotlety wołowe z koperkiem, duszonego królika w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie i kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. A co zagości dziś na waszym, "majówkowym" stole?
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski postanowił przekonać nas do roślin strączkowych. Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli? Może czas spróbować? :) Poznaliśmy też inne przepisy Piotra: puree z grochu z kotlecikami, puree z grochu z kotlecikami i sałatka z czarnej soczewicy! Pycha!
"Nic tak nie oczyszcza organizmu jak pokrzywa! Zalecana jest przede wszystkim dla tych, którzy mają anemię, są osłabieni i potrzebują wzmocnienia. Więc jest dla każdego!". Agnieszka Maciąg opowiedziała nam dzisiaj O dobroczynnych właściwościach pokrzyw oraz o tym jak je zbierać i jak przygotować z nich pyszne dania! Smacznego!