Pizza na kalafiorowym spodzie
Składniki:
Na Spód
1 kalafior
2 ząbki czosnku
30 g startego parmezanu lub odpowiednika
100 g mozzarelli startej na tarce (grube oczka)
2 jajka
płaska łyżka świeżego posiekanego tymianku
łyżka suszonego oregano
sól, pieprz
Na wierzch
6 łyżek passaty (doprawiłem delikatnie czosnkiem i oregano)
kilka pieczarek pokrojonych w plastry
1 mała cebula posiekana w piórka
60 g szynki serrano lub prosciutto
kilka plasterków mozzarelli
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Bez termoobiegu. Kalafior obierz i potnij na różyczki. Następnie zmiksuj na grudki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotuj go na parze – w specjalnym koszyczku lub w kuchence mikrofalowej. Około 6 min. Na sito/durszlak wyłóż ręcznik papierowy, wysyp kalafiora i odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj kalafiora z pozostałymi składnikami na spód. Na kratce rozłóż papier do pieczenia. Rozłóż na nim masę i uformuj na kształt okręgu lub prostokąta. Ranty możesz zrobić nieco grubsze.
Wstaw spód do pieca na 15 – 20 minut. Powinien być rumiany, ale nie brązowy. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj pizzę sosem, ułóż pieczarki oraz cebulę i szynkę. Na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Piecz w tej samej temperaturze przez 10 minut. Udekoruj bazylią, ewentualnie dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gazpacho
Składniki:
1 litr soku pomidorowego
2 papryki
1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe
15 oliwek
½ cebuli
2 ząbki czosnku
2 kromki pieczywa pszennego
Garść posiekanej świeżej bazylii
Płaska łyżka suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie: Gazpacho najlepiej przyrządzać w blenderze kielichowym. Wlej do niego sok, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i posiekane zioła (zostaw odłożone pół papryki i część ogórka). Dolej oliwy z oliwek i zagęść kromkami chleba pozbawionymi skórki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładko. Serwuj z posiekaną drobno papryką (najlepiej żółtą lub zieloną) i ogórkiem.
Bajgle z oregano i oliwkami
Składniki:
2,5 szklanki mąki typ 550
Płaska łyżka soli
2 łyżeczki suszonego oregano
½ jajka
Opakowanie drożdży instant (7 – 8 g)
Szklanka ciepłej wody (ok.40 C)
Olej rzepakowy do smarowania
Garść siekanych czarnych oliwek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z solą, oregano i drożdżami. Na środku stwórz otwór, wlej do niego wodę oraz połowę jajka. Wymieszaj składniki, przełóż je na oprószony mąką blat i zagniataj energicznie przez kilka minut – ciasto powinno być elastyczne. Miskę wysmaruj olejem, przełóż do niej ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie przełóż ciasto z powrotem na blat, przebij je pięścią i zagniataj ponownie 2 – 3 minuty. Podziel ciasto na paręnaście porcji o kształcie kuli i daj mu odpocząć przez 5 – 10 minut. Po tym czasie spłaszcz je dłonią delikatnie oprószoną mąką. W każdym kółku zrób dziurę za pomocą rączki drewnianej łyżki. Tak przygotowane bajgle przełóż na posypaną mąką powierzchnię, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce. W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz i poczekaj aż zacznie migotać (ok.80 C). Wrzucaj po 1 – 2 sztuki i obgotowuj 1 minutę z jednej i 40 sekund z drugiej. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręcznikach papierowych. Tak przygotowane bajgle posmaruj rozbełtanym białkiem i posyp posiekanymi oliwkami. Piecz w temp. 220 C przez około 20 minut – do uzyskania złotego koloru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN