Przepis na bliny ziemniaczane tradycyjne i w wersji na słodko

Bliny ziemniaczane
Bliny ziemniaczane
Źródło: GettyImages/Benjamin Gonzales / EyeEm
Bliny to popularna potrawa, którą spotkamy w Rosji, na Białorusi, a także Ukrainie. Te pyszne drożdżowe naleśniki przygotowywane są na bazie mieszanki mąk gryczanych i pszennych, choć niektóre przepisy zakładają także użycie mąki żytniej. Jak wygląda tradycyjny przepis na bliny?

Dawniej bliny spożywano wyłącznie przed Wielkim Postem, jednak obecnie przygotowuje się je przez cały rok. W Rosji bliny podawane są kobietom po porodzie. Serwuje się je również na stypach. W dawnych czasach istniał zwyczaj pozostawiania blinów na parapetach, aby głodni wędrowcy, pielgrzymi lub ubodzy ludzie mogli zaspokoić swój głód. Jak wygląda tradycyjny przepis na bliny?

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Potrawę serwuje się nie tylko w wersji wytrawnej. Przepis na bliny na słodko zakłada użycie konfitur. Najpopularniejsze dodatki to bita śmietana oraz płynna czekolada. Bliny w wersji na słodko powinny być spożywane na ciepło, gdyż mąka gryczana sprawia, że zimne naleśniki stają się bardzo kruche. Aby spróbować tradycyjnej wschodniej potrawy, nie trzeba wyjeżdżać do Rosji ani na Białoruś czy Ukrainę, można przygotować ją samodzielnie w domu.

Przepis na bliny ziemniaczane

Składniki na dwie porcje:

  • 5 ziemniaków,
    • 2 szalotki,
      • 1 ząbek czosnku,
        • 1 jajko,
          • 20 g mąki ziemniaczanej,
            • 40 g mąki pszennej,
              • 4 g suchych drożdży,
                • szczypta soli,
                  • olej do smażenia.

                    Przygotowanie:

                    Obierz i dokładnie umyj ziemniaki, szalotki oraz czosnek. Następnie pokrój wszystko w kostkę i wrzuć do blendera. Dodaj jajko i zacznij rozdrabniać. Jeżeli pojemnik jest za mały, podziel wszystkie składniki na dwie grupy i blenduj do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do dużej miski wsyp obie mąki, drożdże oraz sól i dokładnie wymieszaj.

                    Przelej masę z blendera do miski i połącz ze sobą wszystkie składniki. Przykryj miskę bawełnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Wlej olej na patelnię i ustaw ją na średnim ogniu. Gdy patelnia się nagrzeje, nabierz małą chochelkę masy naleśnikowej i smaż do momentu uzyskania złocistego koloru po obu stronach. Po usmażeniu, przenieś naleśniki na talerz, a nadmiar oleju odsącz za pomocą papierowych ręczników. Bliny podawaj z gęstym jogurtem naturalnym. Osoby, które nie tolerują laktozy powinny wybierać jogurty pozbawione cukru mlecznego

                    Przepis na bliny na słodko 

                    Składniki na 3 porcje:

                    • 210 g mąki gryczanej,
                      • 420 ml ciepłego mleka 3,2%,
                        • 10 g suchych drożdży,
                          • ulubione powidła,
                            • dwa jajka,
                              • 10 g cukru,
                                • szczypta soli,
                                  • olej do smażenia.

                                    Przygotowanie:

                                    Wsyp drożdże do 150 ml ciepłego mleka. Ważne, aby miało ono temperaturę około 30°C. Jeżeli będzie gorące lub całkowicie zimne, drożdże nie rozmnożą się wystarczająco. Do dużej miski wsyp resztę składników, a całość dokładnie wymieszaj. W tym celu najlepiej użyj miksera. Ciasto musi mieć konsystencję gęstego jogurtu. Przykryj miskę bawełnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. W tym czasie ciasto powinno urosnąć.

                                    Na patelnię wlej olej i ustaw średni ogień. Nie ma potrzeby używania dużej ilości tłuszczu, wystarczą dwie duże łyżki. Małą chochelką nabieraj ciasto i wlewaj na rozgrzaną patelnię, formując nieregularne placki. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Następnie zdejmij bliny z patelni i układaj je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Bliny zawsze podawaj na ciepło. Możesz wykorzystać któryś z następujących dodatków: cukier puder, gorąca czekolada, ulubione powidła lub owoce.

                                    Przepis na bliny z łososiem

                                    Składniki na 3 porcje:

                                    • 100 g mąki pszennej,
                                      • 100 g mąki gryczanej,
                                        • 125 ml mleka 3,2%,
                                          • 1 jajko,
                                            • 10 g masła,
                                              • 15 g świeżych drożdży,
                                                • szczypta soli,
                                                  • 10 g cukru,
                                                    • olej do smażenia.

                                                      Przygotowanie:

                                                      Do dużego kubka wlej 100 ml ciepłego mleka, dodaj świeże drożdże, 5 g cukru i 50 g mąki pszennej. Całość mieszaj tak długo, aż wszystkie grudki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Przykryj kubek bawełnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. W tym czasie masa powinna zwiększyć swoją objętość.

                                                      Wsyp do szklanki szczyptę soli oraz resztę cukru, dodaj żółtko i ucieraj. Na patelni rozpuść masło i dodaj je do ciasta razem z utartym żółtkiem. Podczas wyrabiana ciasta dodawaj resztę składników – obie mąki oraz mleko. Po wyrobieniu pozostaw mieszankę pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po upływie zalecanego czasu, ciasto powinno wyrosnąć. Dodaj do niego ubite białko, wymieszaj i odstaw jeszcze na 10 minut.

                                                      Na rozgrzanej patelni smaż cienkie placki, aż zarumienią się z obu stron. Następnie odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Bliny udekoruj kawałkiem wędzonego łososia, a w miseczce podaj śmietanę (koniecznie zimną). Aby jeszcze bardziej podkreślić wykwintność dania, zamiast ryby użyj kawioru.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Aleksandra Matczuk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Benjamin Gonzales / EyeEm

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana