Dzień Moreli. Jak wykorzystać ten owoc w kuchni?

Morele.
Dzień Moreli. Jak wykorzystać ten owoc w kuchni?
Źródło: Yulia Naumenko/GettyImages
Morela to owoc o niezwykle dużym kulinarnym potencjale. Można przygotować z niej różne przetwory, desery, a nawet wkomponować ją w dania wytrawne. Z okazji Dnia Moreli polecamy najlepsze przepisy na dania z jej użyciem.

Dzień moreli - dlaczego warto je jeść?

W dbaniu o zdrowie niezwykle ważna jest odpowiednia, zróżnicowana dieta, bogata w owoce i warzywa. W celu ich popularyzacji ustanawiane są takie dni, jak właśnie obchodzony 9 stycznia Dzień Moreli.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Morele to niezwykłe owoce, bardzo "wdzięczne" w kuchni. Można je wykorzystać na szereg różnych sposobów, co udowadniamy w linkach do przepisów w dalszej części artykułu. Warto również wiedzieć, że spożywanie moreli jest korzystne dla zdrowia. Zawierają beta-karoten, flawonoidy i zeaksantyny. To przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami, a więc przed cukrzycą, chorobami serca, a nawet nowotworami. Spowalniają również procesy starzenia. Poza tym świeże morele zawierają potas oraz witaminy z grupy B i witaminę C.

Przepisy z morelą - przetwory, desery, obiady morelowe

podziel się:

Pozostałe wiadomości