Dzień moreli - dlaczego warto je jeść?
W dbaniu o zdrowie niezwykle ważna jest odpowiednia, zróżnicowana dieta, bogata w owoce i warzywa. W celu ich popularyzacji ustanawiane są takie dni, jak właśnie obchodzony 9 stycznia Dzień Moreli.
Przepisy Andrzeja Polana
Morele to niezwykłe owoce, bardzo "wdzięczne" w kuchni. Można je wykorzystać na szereg różnych sposobów, co udowadniamy w linkach do przepisów w dalszej części artykułu. Warto również wiedzieć, że spożywanie moreli jest korzystne dla zdrowia. Zawierają beta-karoten, flawonoidy i zeaksantyny. To przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami, a więc przed cukrzycą, chorobami serca, a nawet nowotworami. Spowalniają również procesy starzenia. Poza tym świeże morele zawierają potas oraz witaminy z grupy B i witaminę C.
Przepisy z morelą - przetwory, desery, obiady morelowe
- Morele mogą pomóc w walce z wieloma dolegliwościami. Jak przygotować sok z moreli?
- Dżem morelowy. Idealny dodatek do pieczywa, ciasta, a nawet do mięs, np. jagnięciny. Jak go przygotować?
- Nalewka z moreli – jak ją przygotować?
- Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy
- Kotlety wieprzowe z morelami według Piotra Kucharskiego
- Kiszone morele umeboshi. Poznaj domowy przepis
- Powidła z moreli i ziemniaków
- Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie. Najważniejsze właściwości lecznicze i zastosowanie
- Miodowe morele w syropie. Zamknij lato w słoiku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Yulia Naumenko/GettyImages