Przepisy kulinarne

Nalewka z moreli – jak ją przygotować?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
nalewka z moreli

Morele idealnie sprawdzają się jako owoce na przetwory: można z nich przygotować przepyszne dżemy, świetnie nadają się do suszenia, dobrze znoszą mrożenie. Alternatywą dla domowych konfitur może być też nalewka. Aromatyczny likier przygotowany na przełomie lipca i sierpnia fantastycznie sprawdzi się w długie, zimowe wieczory, przywołując wspomnienie słonecznego lata.

Morele – wartości odżywcze

Morele stanowią bogate źródło witamin, szczególnie A, C i E, natomiast cenne dla zdrowia minerały w morelach to wapń, bor, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk oraz magnez. Do wartościowych składników tych owoców zaliczają się także karoten, błonnik, kwasy organiczne, likopen, związki pektynowe.

Część z tych substancji to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, a w efekcie chronią przed uszkodzeniami komórek organizmu. Lista właściwości prozdrowotnych moreli jest jednak dłuższa. Włączenie ich do diety usprawnia pracę jelit, odkwasza organizm, wspomaga go zabezpieczaniu przed chorobami serca i anemią, dobrze wpływa na wzrok, reguluje poziom cholesterolu.

Przetwory z moreli

Z moreli zazwyczaj robi się konfitury i dżemy. Często miesza się je z innymi owocami, ponieważ zawierają mało pektyn, przez co trudniej uzyskać zwarta konsystencję. Coraz większą popularnością cieszą się nalewki z moreli, a przygotowanie ich jest nieskomplikowane.

Warto pamiętać, że jeśli kupujemy morele na przetwory, należy wybierać jędrne owoce o gładkiej jednolitej skórce (bez plam) i niezbyt miękkie.

Jak zrobić domową nalewkę z moreli? Oto przepis na aromatyczny likier morelowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli,
  • 1 laska cynamonu,
  • ½ laski wanilii,
  • 5 goździków,
  • 800 ml spirytusu,
  • 400 ml białego wytrawnego wina,
  • 700 ml syropu cukrowego.

Przygotowanie:

  1. 1Morele umyj, przepołów, wyjmij pestki. Następnie pokrój owoce w ósemki i umieścić w dużym, sterylnym pojemniku.
  2. 2Dodaj z laskę cynamonu, wanilię i goździki.
  3. 3Zalej spirytusem, dokładnie wymieszaj i szczelnie zamknij.
  4. 4Odstaw na 4 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
  5. 5Po miesiącu przefiltruj płyn do innego pojemnika przez gazę lub filtr do kawy. Po odsączeniu kawałków owoców, zawiń je w ręcznik kuchenny, wyciśnij i uzyskany płyn po przefiltrowaniu dodaj do likieru.
  6. 6Do rondelka wlej syrop cukrowy i wino. Gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  7. 7Wymieszaj syrop z płynem morelowym, przelej do wysterylizowanych butelek. Zamknij i pozostaw na co najmniej 4 tygodnie.

Likier morelowy z dodatkiem goździków, wanilii i cynamonu zyska delikatnie korzenny smak. Najlepiej podawać go, gdy jest lekko schłodzony.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Suszone morele

Autor: Magdalena Zamkutowicz

Pozostałe wiadomości