Dżem morelowy. Idealny dodatek do pieczywa, ciasta, a nawet do mięs, np. jagnięciny. Jak go przygotować?

dżem z moreli
Carlo A/Getty Images
Dżem morelowy tradycyjnie można wykorzystać do pieczywa czy ciasta, ale jest też coraz popularniejszym dodatkiem do delikatnych mięs, takich jak np. jagnięcina. Poznaj niezwykle prosty przepis na konfiturę marelową i zrób ją samodzielnie.

Morele - owoc bogaty w witaminy

Morele są niezwykle bogate w wiele witamin. Mają 25 razy więcej witaminy B2 niż brzoskwinie, ale są także źródłem żelaza, potasu, fosforu. Ich spożywanie wzmacnia i regeneruje organizm, wspomagają też tworzenie czerwonych ciałek krwi. Ważna wiadomość dla osób na diecie - morele są dość kaloryczne. Surowa morela ma w 100 gramach 40 kcal, a suszona aż 300 kcal.

Olej z nasion moreli wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym oraz perfumeryjnym. Morela jest trudna w uprawie. Wymaga dużo światła i ciepła. Bardzo źle wpływają na nią długotrwałe opady. Wówczas owoce gniją.

Przepis na dżem z moreli

Dżem z moreli idealnie sprawdzi się w trakcie śniadania do bułek, chleba czy francuskich rogalików. Będzie idealny także jako uzupełnienie ciast. Coraz chętniej wykorzystywany jest także jako dodatek do wykwintnych dań, a szczególnie delikatnych mięs, np. do jagnięciny.

Warto wiedzieć jak go przyrządzić, dlatego poznajcie ten prosty przepis.

Składniki na dżem morelowy:

  • 1 kg moreli
    • szklanka cukru (ok. 250 g.)
      • sok wyciśnięty z jednej cytryny

        Przygotowanie dżemu z moreli:

        1. Umyj kilogram moreli. Każdą przekrój na pól i wyjmij pestkę. Jeśli chcemy, aby dżem był delikatniejszy można obrać owoce ze skórki.
          1. Następnie owoce należy umieścić w garnku, wlać sok z cytryny i zasypać wszystko szklanką cukru.
            1. Należy ustawić średnią moc palnika, a kiedy zauważysz, że owoce zaczynają się gotować zmniejsz ją. Dżem trzeba mieszać co jakiś czas. Najlepiej drewnianą łyżką. Owoce zaczną tworzyć jednolitą masę.
              1. Dżem z moreli będzie gotował się około dwóch godzin. Później należy już tylko przelać masę do wyparzonych słoików, pamiętając, aby nie zapełniać ich do końca.
                1. Ostatnią czynnością jest pasteryzacja. Powinna trwać maksymalnie 40 minut. Prawidłowo zakręcone słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 st. C.

                  Zobacz także:

                  Domowy dżem z brzoskwiń - słodki dodatek do pieczywa i nie tylko. Jak go zrobić?

                  Szparagi, bób i pak choi, czyli aromatyczne smaki lata na talerzu. Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

                  Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?

                  Zobacz wideo: Morele pod kruszonką

                  Dzień Dobry TVN

                  Autor: Daria Pacańska

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości