Sezon na brzoskwinie zaczyna się w naszym kraju w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Świeże owoce są wyjątkowo soczyste i słodkie, dlatego często sięgamy po nie w ciągu dnia, traktując je jako przekąskę. Jedzone na surowo smakują wybornie, jednak warto wykorzystać ich potencjał w pełni i spróbować przyrządzić z nich domowe przetwory.
Dobroczynne właściwości brzoskwini
Brzoskwinie to wyjątkowe owoce, które wielu z nas kojarzą się ze smakami z dzieciństwa. W sezonie letnim warto sięgać po nie jak najczęściej, ponieważ ich obecność w diecie wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Brzoskwinie składają się głównie z wody, dlatego pozwalają skutecznie oczyszczać organizm z toksyn. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, z pewnością docenią je wszyscy miłośnicy diet odchudzających, ale nie tylko. Regularne spożywanie brzoskwiń dobrze wpływa na nerki i reguluje pracę układu moczowego. Całkowity brak tłuszczu i sodu w tych wyjątkowych owocach sprawia, że polecane są także osobom narzekającym na wysoki poziom cholesterolu.
Przepis na dżem z brzoskwiń
Dżem z brzoskwini to smaczny dodatek do wielu potraw. Szczelnie zamknięty w słoiku smakołyk może przypominać nam o letnich miesiącach nawet wtedy, gdy za oknami pojawią się już jesienne, deszczowe chmury.
Składniki na dżem z brzoskwiń:
- 1 kg świeżych, dojrzałych brzoskwiń;
- 130 ml wody;
- 60 dag cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Przygotowanie dżemu z brzoskwiń:
- Umyj brzoskwinie, a następnie sparz je za pomocą gorącej wody. Potem przepłucz owoce strumieniem zimnej wody i obierz je ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki, jednocześnie pozbywając się pestek.
- Przygotuj garnek z wodą, włóż do niego owoce i zacznij gotować. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, by owoce nie przywarły do dna.
- Po upływie około 5 minut dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Gotuj tak długo, aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję.
- Gorący przysmak przełóż do słoików i szczelnie zakręć.
Zobacz także:
- Polacy kochają fasolkę szparagową. Mało kto wie, jak wybrać świeżą i co dodać do gotowania
- Jakie polskie dania najbardziej smakują obcokrajowcom? Wybór was zaskoczy
- Gwiazdki Michelin dla kucharzy i restauracji. Kto i jak je przyznaje?
Zobacz wideo: Przepisy na przetwory
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Westend61