Miłość od kuchni. Zuza Jagodzińska i Dominik Cichoński prezentują smaczny sposób na wyrażanie uczuć

Brownie
Brownie
Źródło: Michał Woźniak/East News
Zuza Jagodzińska i Dominik Cichoński, twórcy instagramowego profilu oraz książki kucharskiej "Miłość od kuchni", wierzą, że miłość i jedzenie mają wspólne źródło - serce. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali swoje wyjątkowe przepisy na pyszne śniadania, obiad i deser. Dzięki nim wyrazisz uczucia w kreatywny, smaczny sposób.

Zuza i Dominik łączą kulinarną kreatywność z perfekcyjnym wykonaniem, dzięki czemu ich dania są pyszne i sycą nie tylko żołądek, lecz także oczy i duszę. W swojej książce zebrali rodzinne przepisy z dwóch krańców Polski (Pomorza i Śląska), by stworzyć niesamowite smaki i aromaty, bazujące na tradycyjnych potrawach, i dodali do tego inspiracje ze świata.

W naszej kuchni przyrządzili placuszki bananowe, parówkowe serca z jajkiem sadzonym, krewetki w czosnku, maśle, pietruszce i pomidorkach, smażonego camemberta, brownie z chilli oraz grzanki z camembertem, morelami i wędliną. Przepisy poniżej.

Placuszki bananowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • masło,
  • cukier puder,
  • ulubione lody,
  • sos czekoladowy,
  • mięta.

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem, a potem dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól, mąkę, jajko, mleko i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem, lodami, sosem czekoladowym i odrobiną mięty.

Parówkowe serca z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 4 parówki,
  • masło,
  • 4 jajka,
  • rukola,
  • pomidory koktajlowe,
  • sos balsamiczny,
  • szczypiorek/zielona cebulka,
  • parmezan,
  • chleb tostowy.

Dodatkowo: wykałaczki.

Przygotowanie:

Parówki nacinamy wzdłuż, ale nie rozkrawamy na pół. Potem wywijamy w kształt serca i przytwierdzamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy parówki i wbijamy jajka. Następnie solimy i pieprzymy. Usmażone jajka i parówki podajemy w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, parmezanu i sosu balsamicznego.

Krewetki w czosnku, maśle, pietruszce i pomidorkach

Składniki:

  • 250-300 g obranych i wyczyszczonych krewetek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • koszyczek pomidorów koktajlowych,
  • makaron spaghetti lub świeża bagietka.

Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pomidorki i czosnek. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy przez około 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Potem dodajemy sok z cytryny, pietruszkę i ugotowany makaron (jeżeli nie mamy makaronu, to bagietkę kroimy w kromki i podajemy na bagietce).

Smażony camembert

Składniki:

  • dobrej jakości duży camembert,
  • 3 rozbełtane jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • bagietka czosnkowa lodówkowa lub upieczona,
  • żurawina w słoiku.

Przygotowanie:

Camemberta trzykrotnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Następnie wrzucamy na głęboki olej, na średni ogień, aż złapie nam ładny złoto-brązowy kolor (około 5-6 minut). Camemberta obkrajamy z góry i maczamy w nim kromki bagietki, polewając żurawiną.

Brownie z chilli

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 40 g kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta płatków chilli,
  • 100 g masła,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 200 g czekolady deserowej pokrojonej w mniejsze kawałki.

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sól i chilli, a następnie mieszamy. Do drugiej miski wrzucamy masło i cukier, a potem podgrzewamy w mikrofalówce przez około minutę. Później mieszamy do połączenia składników. Ciemną masę mieszamy z masą cukrową, dodajemy połowę czekolady i znów mieszamy. Potem dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Wykładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy, posypujemy resztą czekolady, a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 23 minuty (wymiar foremki: 18x24).

Grzanki z camembertem, morelami i wędliną

Składniki:

  • bułka paryska,
  • oliwa,
  • czosnek,
  • dżem z moreli,
  • camembert,
  • włoskie salami/szynka parmeńska,
  • miód.

Przygotowanie:

Bułkę kroimy na cienkie kromki, polewamy oliwą i pieczemy przez około 7 minut z funkcją termoobiegu. Nacieramy czosnkiem, kładziemy dżem, camemberta i pieczemy przez kolejne 7 minut z opcją góra-dół. Na końcu układamy na niej salami/szynkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości