Zuza i Dominik łączą kulinarną kreatywność z perfekcyjnym wykonaniem, dzięki czemu ich dania są pyszne i sycą nie tylko żołądek, lecz także oczy i duszę. W swojej książce zebrali rodzinne przepisy z dwóch krańców Polski (Pomorza i Śląska), by stworzyć niesamowite smaki i aromaty, bazujące na tradycyjnych potrawach, i dodali do tego inspiracje ze świata.
W naszej kuchni przyrządzili placuszki bananowe, parówkowe serca z jajkiem sadzonym, krewetki w czosnku, maśle, pietruszce i pomidorkach, smażonego camemberta, brownie z chilli oraz grzanki z camembertem, morelami i wędliną. Przepisy poniżej.
Placuszki bananowe
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml letniego mleka,
- 350 g mąki pszennej,
- łyżka cukru wanilinowego,
- jajko,
- szczypta soli,
- masło,
- cukier puder,
- ulubione lody,
- sos czekoladowy,
- mięta.
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem, a potem dodajemy pokruszone drożdże, cukier, sól, mąkę, jajko, mleko i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem, lodami, sosem czekoladowym i odrobiną mięty.
Parówkowe serca z jajkiem sadzonym
Składniki:
- 4 parówki,
- masło,
- 4 jajka,
- rukola,
- pomidory koktajlowe,
- sos balsamiczny,
- szczypiorek/zielona cebulka,
- parmezan,
- chleb tostowy.
Dodatkowo: wykałaczki.
Przygotowanie:
Parówki nacinamy wzdłuż, ale nie rozkrawamy na pół. Potem wywijamy w kształt serca i przytwierdzamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy parówki i wbijamy jajka. Następnie solimy i pieprzymy. Usmażone jajka i parówki podajemy w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, parmezanu i sosu balsamicznego.
Krewetki w czosnku, maśle, pietruszce i pomidorkach
Składniki:
- 250-300 g obranych i wyczyszczonych krewetek,
- 2 łyżki masła,
- 2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sok z cytryny,
- koszyczek pomidorów koktajlowych,
- makaron spaghetti lub świeża bagietka.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pomidorki i czosnek. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy przez około 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Potem dodajemy sok z cytryny, pietruszkę i ugotowany makaron (jeżeli nie mamy makaronu, to bagietkę kroimy w kromki i podajemy na bagietce).
Smażony camembert
Składniki:
- dobrej jakości duży camembert,
- 3 rozbełtane jajka,
- 200 g bułki tartej,
- olej do smażenia,
- bagietka czosnkowa lodówkowa lub upieczona,
- żurawina w słoiku.
Przygotowanie:
Camemberta trzykrotnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Następnie wrzucamy na głęboki olej, na średni ogień, aż złapie nam ładny złoto-brązowy kolor (około 5-6 minut). Camemberta obkrajamy z góry i maczamy w nim kromki bagietki, polewając żurawiną.
Brownie z chilli
Składniki:
- 2 jajka,
- 40 g kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta płatków chilli,
- 100 g masła,
- 200 g drobnego cukru,
- 90 g mąki pszennej,
- 200 g czekolady deserowej pokrojonej w mniejsze kawałki.
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy kakao, proszek do pieczenia, sól i chilli, a następnie mieszamy. Do drugiej miski wrzucamy masło i cukier, a potem podgrzewamy w mikrofalówce przez około minutę. Później mieszamy do połączenia składników. Ciemną masę mieszamy z masą cukrową, dodajemy połowę czekolady i znów mieszamy. Potem dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Wykładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy, posypujemy resztą czekolady, a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 23 minuty (wymiar foremki: 18x24).
Grzanki z camembertem, morelami i wędliną
Składniki:
- bułka paryska,
- oliwa,
- czosnek,
- dżem z moreli,
- camembert,
- włoskie salami/szynka parmeńska,
- miód.
Przygotowanie:
Bułkę kroimy na cienkie kromki, polewamy oliwą i pieczemy przez około 7 minut z funkcją termoobiegu. Nacieramy czosnkiem, kładziemy dżem, camemberta i pieczemy przez kolejne 7 minut z opcją góra-dół. Na końcu układamy na niej salami/szynkę.
Zobacz także:
- Czekoladowe brownie – przepis na wykonanie w kilku odsłonach
- Ser camembert na słodko? Ten przepis zdobędzie twoje serce
- Makaron, sałatka, grzanki i szaszłyki. Wyśmienite dania z krewetkami według Piotra Kucharskiego
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Zuza Jagodzińska, Dominik Cichoński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News