Powstało wiele wersji podstawowego przepisu i dziś to ciasto czekoladowe można wykonać w wersji nie tylko amerykańskiej, ale też np. w postaci muffinek, placka, ciasteczek czy nawet w odsłonie fit.
American brownie – klasyczny przepis na ciasto
Jak zrobić amerykańskie brownie? Przepis na wykonanie jest dość prosty, więc nie powinien przysporzyć problemów nawet początkującym cukiernikom. Ile kulinarnych gustów, tyle pomysłów na brownie. Przepis podstawowy na brownie będzie brzmieć mniej więcej tak:
Do przygotowania potrzebujemy:
· 200 g gorzkiej czekolady,
· 150 g masła,
· 200 g cukru,
· 2 łyżki kakao,
· szczypta soli,
· cukier wanilinowy,
· 170 g mąki tortowej,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· rodzynki,
· 3 jajka,
· szklanka drobno posiekanych orzechów,
· opcjonalnie: syrop klonowy/ aromat migdałowy.
Polewa:
· 20 dag śmietany kremówki,
· 150 g czekolady,
· orzechy lub wiórki kokosowe do dekoracji.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kąpieli wodnej, w której roztapiamy masło i czekoladę. Z jajek i cukru należy utrzeć klasyczny kogel-mogel, aż masa będzie puszysta (opcjonalnie można do niej dodać odrobinę syropu klonowego lub aromatu migdałowego). Następne dodajemy przesiane kakao i mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy, a także roztopioną wcześniej czekoladę z masłem oraz orzechy i rodzynki i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzoną masę umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Polewę przyrządzamy, topiąc czekoladę na parze wraz ze śmietaną kremówką i ostudzoną smarujemy upieczone ciasto. Wierzch można udekorować kruszonką z posiekanych orzechów lub wiórkami kokosowymi.
Fit brownie – przepis dla dbających o sylwetkę
Czy ten kaloryczny, ociekający czekoladą deser można sobie wyobrazić w wersji fit? Jak się okazuje, powstało już wiele „odchudzonych” odsłon tego pysznego ciasta. Brownie może być na bazie buraka, kaszy jaglanej czy z batatów lub z dodatkiem owoców takich jak maliny, banany, wiśnie czy gruszki. Fantazja fanów kulinariów i jednocześnie miłośników tego ciasta nie zna granic. My dziś proponujemy, żeby użyć fasoli, z której możemy przygotować pyszne zdrowe brownie . Przepis jest następujący:
Potrzebujemy:
· 2 puszki czerwonej fasoli,
· 4 jajka,
· 2 duże banany,
· 4 łyżki kakao,
· 2 łyżki cynamonu,
· 3 łyżki oliwy z oliwek,
· 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
· 2 łyżki ciekłego miodu kwiatowego,
· 3 łyżki słodziku w proszku,
· orzechy,
· rodzynki,
· płatki migdałów,
· maliny.
Pracę rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie żółtko dodajemy do opłukanej i odcedzonej fasoli i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przyrządzonej masy dodajemy kakao, cynamon, olej, słodzik, sodę, miód, banana oraz ubite wcześniej białko i drobno posiekane orzechy, rodzynki, raz jeszcze blendujemy i całość wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut na temperaturę 180 stopni. Jak podawać fasolowe brownie? Przepis można wzbogacić, wykorzystując do dekoracji płatki migdałów i gorący mus z malin.
Babeczki brownie – przepis dla miłośników czekoladowych muffinek
Wykonanie czekoladowych muffinek to alternatywa do tradycyjnego ciasta. Jak przyrządzić takie proste brownie ? Przepis brzmi następująco:
Składniki, których potrzebujemy to:
· 200 g masła,
· 2 tabliczki czekolady,
· 200 g mąki tortowej,
· 2 jajka,
· 4 łyżeczki kakao,
· 150 ml mleka,
· 200 g cukru pudru,
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· bita śmietana i starta czekolada do dekoracji.
Suche składniki należy ze sobą wymieszać, a masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość łączymy, dodając jajka i umieszczamy w formie do muffinek, wyłożonych papilotkami, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut. Po wyjęciu babeczki dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą. To bardzo prosty pomysł na muffinkową odsłonę chocolate brownie. Przepis jest dziecinnie prosty, a babeczki dosłownie rozpływają się w ustach.
Ciasteczka brownie - przepis
To kolejna wariacja na temat ciasta czekoladowego brownie. Przepis na ich wykonanie jest następujący:
Potrzebujemy:
· 100 g mąki,
· 100 g masła,
· 250 g czekolady,
· 200 g cukru,
· pół łyżeczki proszku do pieczenia,
· 3 duże jajka,
· 4 łyżki kakao,
· pół szklanki posiekanych orzechów,
· pół szklanki wiórków kokosowych,
· rodzynki.
Masło wraz z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ucieramy jajka na jednolitą puszystą masę i wlewamy do niej wcześniej przygotowaną i ostudzoną masę czekoladową. W kolejnym kroku dodajemy suche składniki, orzechy, wiórki i rodzynki i całość dokładnie mieszamy. Masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby nasze ciasteczka a la brownie miały od siebie co najmniej trzy centymetry odstępu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 10 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN