Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Odkąd ktoś wpadł na genialny pomysł upieczenia ciasta czekoladowego z dodatkiem majonezu, w internecie pojawiło się mnóstwo różnych kombinacji i przepisów na nie. Nasz jest jednym z nich, ale wyróżnia go prostota.
Wielkanoc
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Ciasto czekoladowe z majonezem, orzechami i owocami
Składniki:
- 3 jajka
- 100 ml majonezu
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- dodatki: owoce, orzechy, słonecznik, itp.
Ciasto czekoladowe z majonezem, owocami i orzechami - sposób przygotowania:
- Spód tortownicy lub blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną.
- Piekarnik nagrzać do 170 st. C.
- W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
- Do jajek dodać majonez, a potem stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
- Całość przelać do formy, na górze ułożyć dowolne owoce i inne dodatki.
- Piec przez około 35-40 minut.
- Po przestygnięciu wyjąć ciasto z formy, oprószyć cukrem pudrem i opcjonalnie udekorować czymś jeszcze.
Zobacz także:
- Proste ciasta na Wielkanoc. Przepisy Ani Starmach, które sprawdzą się w każdej kuchni
- Wielkanocne baby, babki i babeczki - najlepsze przepisy
- Czas na wielkanocne mazurki. Przedstawiamy sprawdzone przepisy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Fotografía de eLuVe/Getty Images
podziel się: