Potrawy wielkanocne

Czas na wielkanocne mazurki. Przedstawiamy sprawdzone przepisy

Potrawy wielkanocne

Źródło:
Anna Starmach
Wielkanocne mazurki

Mazurek wielkanocny - jak go przygotować? Mazurek z białą czekoladą, cytrynowy, kajmakowy oraz orzechowo-czekoladowy - który wybierasz? Sprawdź proste przepisy na wielkanocne ciasto.

Mazurek orzechowo-czekoladowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mielonych orzechów lasowych lub włoskich,
  • 70 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 150 g powideł śliwkowych,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. 1Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulę schładzaj przez godzinę w lodówce.
  2. 2Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30cm) może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto ponakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.
  3. 3Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.
  4. 4Ciasto ostudź.
  5. 5Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła.
  6. 6Śmietankę zagrzej.
  7. 7Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.
  8. 8Czekoladę wylej na powidła.
  9. 9Mazurek udekoruj orzechami.

Wielkanoc

Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne Dzień Dobry TVN
wideo 2/4

Mazurek kajmakowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 150 g konfitury malinowej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 jajko,
  • sok z połowy cytryny.

Składniki do dekoracji (do wyboru):

  • płatki migdałów,
  • bakalie/orzechy,
  • świeże maliny,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

  1. 1W garnku średniej wielkości zagotuj wodę.
  2. 2Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie).
  3. 3Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę.
  4. 4W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło.
  5. 5Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.
  6. 6Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny.
  7. 7Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem.
  8. 8Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Uformowane nakłuj widelcem.
  9. 9Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu).
  10. 10Gotowe ciasto ostudź na kratce.
  11. 11"Ugotowaną" puszkę z mlekiem ostudź i otwórz.
  12. 12Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową.
  13. 13Mazurek udekoruj wybranymi dodatkami.

Mazurek cytrynowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 40 g mielonych migdałów,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 50 g drobnego cukru do pieczenia.
  • Składniki na masę:
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. 1Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.
  2. 2Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj.
  3. 3Piecz 30 minut w 180 stopniach.
  4. 4Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok i mąkę, zmiksuj.
  5. 5Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe.
  6. 6Piecz około 20-30 minut aż masa będzie ścięta.

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 40 g mielonych migdałów,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 50 g drobnego cukru do pieczenia.
  • Składniki na masę:
  • 4 duże jajka,
  • 150 g cukru,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. 1Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.
  2. 2Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
  3. 3Śmietankę zagotuj, ściągnij z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj do czekoladę, odczekaj 2 minuty.
  4. 4Wymieszaj, wylej na ostudzony spód.
  5. 5Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców, zagotuj ostudź.
  6. 6Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka.

Wypróbuj inne nasze przepisy na mazurki wielkanocne:

Źródło: Anna Starmach

Źródło zdjęcia głównego: wideonet/Getty Images

Pozostałe wiadomości