Mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki i bezą - przepis krok po kroku
Składniki na 8 porcji
Składniki na kruchy spód:
- 150 g zimnego masła K-Classic,
- 300 g mąki pszennej K-Classic,
- 70 g drobnego cukru,
- 2 żółtka K-Stąd Takie Dobre.
Składniki na bezę:
- białka z 4 dużych jaj K-Stąd Takie Dobre,
- 250 g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej K-Classic,
- 1 łyżeczka octu z białego wina.
Dodatkowe składniki:
- ok. 5 łyżek dżemu 100% z owoców z czarnej porzeczki K-Favourites,
- do dekoracji: np. marcepanowe lub czekoladowe jajeczka.
Przygotowanie:
- Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto (ręcznie lub robotem), owinąć folią spożywczą, włożyć na 60 minut do lodówki.
- Rozwałkować kruche ciasto na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, z wałeczka ciasta można zrobić brzeg.
- Ciasto ponakłuwać, wałeczek ponaciskać widelcem. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 25 minut.
- Białka przelać do misy miksera, ubić na wysokich obrotach.
- Do ubitych białek, nie przerywając ubijania, wsypywać co minutę po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż powstanie puszysta masa bezowa.
- Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 140°C.
- Na papierze do pieczenia narysować okrąg o 3 cm mniejszy niż średnica kruchego spodu.
- Na środek przełożyć masę bezową, za pomocą łopatki silikonowej podciągnąć boki do góry i uformować „gniazdo” w środku bezy.
- Bezę wstawić do rozgrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 110°C (z termoobiegiem). Piec 1,5 godziny. Wystudzić w piekarniku.
- Kruchy spód posmarować dżemem porzeczkowym, ostrożnie przełożyć wystudzoną bezę.
- Do środka bezy włożyć jajeczka czekoladowe.
Biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym z piklowaną cebulą
Składniki na 6 porcji:
- 1 opakowanie surowej kiełbasy K-Stąd Takie Dobre (6 sztuk),
- 3 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu.
Składniki na piklowaną cebulę:
- 1-2 czerwone cebule,
- ok. 150 ml octu jabłkowego,
- ok. 50 ml wody,
- 1 łyżka miodu (lub cukru),
- 3 ziarna pieprzu,
- 2 goździki.
Składniki na sos:
- 2 posiekane szalotki,
- 80 ml białego, wytrawnego wina,
- 2 gałązki tymianku,
- 1 pełna łyżka musztardy,
- 1/2 łyżki świeżego tartego chrzanu (lub 1 pełna łyżka chrzanu ze słoika),
- 200 ml wywaru (mięsnego, warzywnego),
- 70 g śmietanki 30%,
- 50 g zimnego masła.
Dodatkowe składniki:
- olej roślinny,
- sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotować wodę z octem, 1 łyżeczką soli, miodem, pieprzem i goździkami.
- Czerwone cebule pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, całość zalać gorącą marynatą octową, odstawić do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić szalotkę. Następnie dodać musztardę oraz chrzan.
- Całość zalać białym winem. Poczekać, aż 70% wina wyparuje, wlać bulion, dodać tymianek.
- Gotować 3 minuty na mocnym ogniu.
- Do śmietanki wlać 2 łyżki gorącego sosu, wymieszać, wlać całość na patelnię, zagotować. Na koniec do gorącego sosu wrzucić zimne masło.
- Wykonywać patelnią okrężne ruchy, aby „wkręcić” masło w sos. W ten sposób sos stanie się gesty i delikatny. Sos doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz dwóch rozgniecionych ząbków czosnku.
- Włożyć do gotującej się wody kiełbasy, obniżyć moc palnika, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, parzyć kiełbasy 8–10 minut.
- Następnie kiełbasy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 1 łyżkę oleju, 2-3 łyżki wody z parzenia kiełbas wraz z czosnkiem oraz gałązki rozmarynu.
- Całość wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 10-12 minut.
- Upieczone kiełbasy polać sosem i podawać z piklowaną cebulą.
Szparagi z jajkiem w koszulce, twarożkiem i masłem chili
Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 4 jajka K-Stąd Takie Dobre,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 250 g twarogu półtłustego K-Stąd Takie Dobre,
- 125 ml schłodzonej śmietanki 36% K-Classic,
- skórka otarta z niewoskowanej limonki,
- 40 g masła K-Classic,
- 1 łyżka oliwy extra virgin K-Favourites,
- ½ papryczki chili lub 1 łyżeczka płatków chili,
- opcjonalnie: szczypta szafranu.
Dodatkowe składniki:
- 80 g migdałów K-Favourites,
- 1 łyżka płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre,
- 1 łyżka sezamu,
- sól morska w płatkach,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1/3 pęczka koperku.
Sposób przygotowania:
- Migdały przełożyć na patelnię wraz z miodem, smażyć na średniej mocy palnika przez 5-6 minut.
- Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
- Migały posypać sezamem, pozostawić do wystudzenia.
- Twaróg zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski, dodać skórkę z cytryny i sól.
- Śmietankę ubić, połączyć delikatnie z twarogiem.
- W rondelku zagotować wodę, dodać ocet, zakręcić „wirek” w wodzie, do środka wbić jajko i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne (ok. 1-2 minuty).
- Czynność powtórzyć z kolejnymi jajkami.
- Na patelni rozpuścić masło, mocno je podgrzać, aż zacznie uwalniać orzechowe aromaty.
- Do brązowego masła dodać rozkruszone nitki szafranu (opcjonalnie), chili oraz oliwę. Całość chwilę podgrzać i zestawić z palnika.
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotować wodę, osolić, włożyć szparagi na 2 minuty.
- Po ugotowaniu szparagi zahartować – w tym celu przelać je zimną wodą. Jajka ułożyć na środku twarożku, obok ułożyć szparagi.
- Całość polać aromatycznym, gorącym masłem chili i posypać posiekanymi migdałami, koperkiem, solą oraz pieprzem.
Zobacz także:
- Chleb do święconki - prosty przepis
- 10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
- Keks na Wielkanoc– jak go przygotować? Przepisy, które warto poznać
Źródło: Beata Śniechowska
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: