Materiał promocyjny

Mazurek, biała kiełbasa i jajka w koszulkach - wielkanocne przepisy Beaty Śniechowskiej

Wielkanoc tuż tuż…
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChefa - Beata Śniechowska - przygotowała trzy inspirujące przepisy. To idealne dania na święta wielkanocne. Sprawdź, jak przygotować mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki i bezą, białą kiełbasę w sosie musztardowo-chrzanowym z piklowaną cebulą oraz szparagi z jajkiem w koszulce, twarożkiem i masłem chili. 

Mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki i bezą - przepis krok po kroku

Wielkanocne przepisy Beata Śniechowskiej w kuchni Dzień Dobry TVN
Wielkanocne przepisy Beata Śniechowskiej w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki

Składniki na 8 porcji

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g zimnego masła K-Classic,
    • 300 g mąki pszennej K-Classic,
      • 70 g drobnego cukru,
        • 2 żółtka K-Stąd Takie Dobre.

          Składniki na bezę:

          • białka z 4 dużych jaj K-Stąd Takie Dobre,
            • 250 g drobnego cukru do wypieków,
              • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej K-Classic,
                • 1 łyżeczka octu z białego wina.

                  Dodatkowe składniki:

                  • ok. 5 łyżek dżemu 100% z owoców z czarnej porzeczki K-Favourites,
                    • do dekoracji: np. marcepanowe lub czekoladowe jajeczka.

                      Przygotowanie:

                      1. Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto (ręcznie lub robotem), owinąć folią spożywczą, włożyć na 60 minut do lodówki.
                        1. Rozwałkować kruche ciasto na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, z wałeczka ciasta można zrobić brzeg.
                          1. Ciasto ponakłuwać, wałeczek ponaciskać widelcem. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 25 minut.
                            1. Białka przelać do misy miksera, ubić na wysokich obrotach.
                              1. Do ubitych białek, nie przerywając ubijania, wsypywać co minutę po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż powstanie puszysta masa bezowa.
                                1. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 140°C.
                                  1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o 3 cm mniejszy niż średnica kruchego spodu.
                                    1. Na środek przełożyć masę bezową, za pomocą łopatki silikonowej podciągnąć boki do góry i uformować „gniazdo” w środku bezy.
                                      1. Bezę wstawić do rozgrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 110°C (z termoobiegiem). Piec 1,5 godziny. Wystudzić w piekarniku.
                                        1. Kruchy spód posmarować dżemem porzeczkowym, ostrożnie przełożyć wystudzoną bezę.
                                          1. Do środka bezy włożyć jajeczka czekoladowe.

                                            Biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym z piklowaną cebulą

                                            Składniki na 6 porcji:

                                            • 1 opakowanie surowej kiełbasy K-Stąd Takie Dobre (6 sztuk),
                                              • 3 listki laurowe,
                                                • 4 ziarna ziela angielskiego,
                                                  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
                                                    • 2 gałązki rozmarynu.

                                                      Składniki na piklowaną cebulę:

                                                      • 1-2 czerwone cebule,
                                                        • ok. 150 ml octu jabłkowego,
                                                          • ok. 50 ml wody,
                                                            • 1 łyżka miodu (lub cukru),
                                                              • 3 ziarna pieprzu,
                                                                • 2 goździki.

                                                                  Składniki na sos:

                                                                  • 2 posiekane szalotki,
                                                                    • 80 ml białego, wytrawnego wina,
                                                                      • 2 gałązki tymianku,
                                                                        • 1 pełna łyżka musztardy,
                                                                          • 1/2 łyżki świeżego tartego chrzanu (lub 1 pełna łyżka chrzanu ze słoika),
                                                                            • 200 ml wywaru (mięsnego, warzywnego),
                                                                              • 70 g śmietanki 30%,
                                                                                • 50 g zimnego masła.

                                                                                  Dodatkowe składniki:

                                                                                  • olej roślinny,
                                                                                    • sól, świeżo mielony czarny pieprz.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. W rondelku zagotować wodę z octem, 1 łyżeczką soli, miodem, pieprzem i goździkami.
                                                                                        1. Czerwone cebule pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, całość zalać gorącą marynatą octową, odstawić do wystudzenia.
                                                                                          1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić szalotkę. Następnie dodać musztardę oraz chrzan.
                                                                                            1. Całość zalać białym winem. Poczekać, aż 70% wina wyparuje, wlać bulion, dodać tymianek.
                                                                                              1. Gotować 3 minuty na mocnym ogniu.
                                                                                                1. Do śmietanki wlać 2 łyżki gorącego sosu, wymieszać, wlać całość na patelnię, zagotować. Na koniec do gorącego sosu wrzucić zimne masło.
                                                                                                  1. Wykonywać patelnią okrężne ruchy, aby „wkręcić” masło w sos. W ten sposób sos stanie się gesty i delikatny. Sos doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
                                                                                                    1. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz dwóch rozgniecionych ząbków czosnku.
                                                                                                      1. Włożyć do gotującej się wody kiełbasy, obniżyć moc palnika, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, parzyć kiełbasy 8–10 minut.
                                                                                                        1. Następnie kiełbasy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 1 łyżkę oleju, 2-3 łyżki wody z parzenia kiełbas wraz z czosnkiem oraz gałązki rozmarynu.
                                                                                                          1. Całość wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 10-12 minut.
                                                                                                            1. Upieczone kiełbasy polać sosem i podawać z piklowaną cebulą.
                                                                                                              Kuchnia Dzień Dobry TVN
                                                                                                              Wielkanocne przepisy Beaty Śniechowskiej
                                                                                                              Kuchnia Dzień Dobry TVN
                                                                                                              Źródło: Mateusz Grochocki

                                                                                                              Szparagi z jajkiem w koszulce, twarożkiem i masłem chili

                                                                                                              Składniki na 4 porcje:

                                                                                                              • 1 pęczek zielonych szparagów,
                                                                                                                • 4 jajka K-Stąd Takie Dobre,
                                                                                                                  • 2 łyżki octu z białego wina,
                                                                                                                    • 250 g twarogu półtłustego K-Stąd Takie Dobre,
                                                                                                                      • 125 ml schłodzonej śmietanki 36% K-Classic,
                                                                                                                        • skórka otarta z niewoskowanej limonki,
                                                                                                                          • 40 g masła K-Classic,
                                                                                                                            • 1 łyżka oliwy extra virgin K-Favourites,
                                                                                                                              • ½ papryczki chili lub 1 łyżeczka płatków chili,
                                                                                                                                • opcjonalnie: szczypta szafranu.

                                                                                                                                  Dodatkowe składniki:

                                                                                                                                  • 80 g migdałów K-Favourites,
                                                                                                                                    • 1 łyżka płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre,
                                                                                                                                      • 1 łyżka sezamu,
                                                                                                                                        • sól morska w płatkach,
                                                                                                                                          • świeżo zmielony pieprz,
                                                                                                                                            • 1/3 pęczka koperku.

                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                              1. Migdały przełożyć na patelnię wraz z miodem, smażyć na średniej mocy palnika przez 5-6 minut.
                                                                                                                                                1. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
                                                                                                                                                  1. Migały posypać sezamem, pozostawić do wystudzenia.
                                                                                                                                                    1. Twaróg zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski, dodać skórkę z cytryny i sól.
                                                                                                                                                      1. Śmietankę ubić, połączyć delikatnie z twarogiem.
                                                                                                                                                        1. W rondelku zagotować wodę, dodać ocet, zakręcić „wirek” w wodzie, do środka wbić jajko i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne (ok. 1-2 minuty).
                                                                                                                                                          1. Czynność powtórzyć z kolejnymi jajkami.
                                                                                                                                                            1. Na patelni rozpuścić masło, mocno je podgrzać, aż zacznie uwalniać orzechowe aromaty.
                                                                                                                                                              1. Do brązowego masła dodać rozkruszone nitki szafranu (opcjonalnie), chili oraz oliwę. Całość chwilę podgrzać i zestawić z palnika.
                                                                                                                                                                1. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotować wodę, osolić, włożyć szparagi na 2 minuty.
                                                                                                                                                                  1. Po ugotowaniu szparagi zahartować – w tym celu przelać je zimną wodą. Jajka ułożyć na środku twarożku, obok ułożyć szparagi.
                                                                                                                                                                    1. Całość polać aromatycznym, gorącym masłem chili i posypać posiekanymi migdałami, koperkiem, solą oraz pieprzem.

                                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                                      Źródło: Beata Śniechowska

                                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana