Przepisy kulinarne

Mazurek, biała kiełbasa i jajka w koszulkach - wielkanocne przepisy Beaty Śniechowskiej

Przepisy kulinarne

Źródło:
Beata Śniechowska
Wielkanoc tuż tuż…

W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChefa - Beata Śniechowska - przygotowała trzy inspirujące przepisy. To idealne dania na święta wielkanocne. Sprawdź, jak przygotować mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki i bezą, białą kiełbasę w sosie musztardowo-chrzanowym z piklowaną cebulą oraz szparagi z jajkiem w koszulce, twarożkiem i masłem chili. 

Mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki i bezą - przepis krok po kroku

Wielkanocne przepisy Beata Śniechowskiej w kuchni Dzień Dobry TVN Źródło: Mateusz Grochocki

Składniki na 8 porcji

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g zimnego masła K-Classic,
  • 300 g mąki pszennej K-Classic,
  • 70 g drobnego cukru,
  • 2 żółtka K-Stąd Takie Dobre.

Składniki na bezę:

  • białka z 4 dużych jaj K-Stąd Takie Dobre,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej K-Classic,
  • 1 łyżeczka octu z białego wina.

Dodatkowe składniki:

  • ok. 5 łyżek dżemu 100% z owoców z czarnej porzeczki K-Favourites,
  • do dekoracji: np. marcepanowe lub czekoladowe jajeczka.

Przygotowanie:

  1. 1Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto (ręcznie lub robotem), owinąć folią spożywczą, włożyć na 60 minut do lodówki.
  2. 2Rozwałkować kruche ciasto na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, z wałeczka ciasta można zrobić brzeg.
  3. 3Ciasto ponakłuwać, wałeczek ponaciskać widelcem. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 25 minut.
  4. 4Białka przelać do misy miksera, ubić na wysokich obrotach.
  5. 5Do ubitych białek, nie przerywając ubijania, wsypywać co minutę po 1 łyżce cukru. Ubijać, aż powstanie puszysta masa bezowa.
  6. 6Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 140°C.
  7. 7Na papierze do pieczenia narysować okrąg o 3 cm mniejszy niż średnica kruchego spodu.
  8. 8Na środek przełożyć masę bezową, za pomocą łopatki silikonowej podciągnąć boki do góry i uformować „gniazdo” w środku bezy.
  9. 9Bezę wstawić do rozgrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 110°C (z termoobiegiem). Piec 1,5 godziny. Wystudzić w piekarniku.
  10. 10Kruchy spód posmarować dżemem porzeczkowym, ostrożnie przełożyć wystudzoną bezę.
  11. 11Do środka bezy włożyć jajeczka czekoladowe.

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym z piklowaną cebulą

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie surowej kiełbasy K-Stąd Takie Dobre (6 sztuk),
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu.

Składniki na piklowaną cebulę:

  • 1-2 czerwone cebule,
  • ok. 150 ml octu jabłkowego,
  • ok. 50 ml wody,
  • 1 łyżka miodu (lub cukru),
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 goździki.

Składniki na sos:

  • 2 posiekane szalotki,
  • 80 ml białego, wytrawnego wina,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 1 pełna łyżka musztardy,
  • 1/2 łyżki świeżego tartego chrzanu (lub 1 pełna łyżka chrzanu ze słoika),
  • 200 ml wywaru (mięsnego, warzywnego),
  • 70 g śmietanki 30%,
  • 50 g zimnego masła.

Dodatkowe składniki:

  • olej roślinny,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 1W rondelku zagotować wodę z octem, 1 łyżeczką soli, miodem, pieprzem i goździkami.
  2. 2Czerwone cebule pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, całość zalać gorącą marynatą octową, odstawić do wystudzenia.
  3. 3Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić szalotkę. Następnie dodać musztardę oraz chrzan.
  4. 4Całość zalać białym winem. Poczekać, aż 70% wina wyparuje, wlać bulion, dodać tymianek.
  5. 5Gotować 3 minuty na mocnym ogniu.
  6. 6Do śmietanki wlać 2 łyżki gorącego sosu, wymieszać, wlać całość na patelnię, zagotować. Na koniec do gorącego sosu wrzucić zimne masło.
  7. 7Wykonywać patelnią okrężne ruchy, aby „wkręcić” masło w sos. W ten sposób sos stanie się gesty i delikatny. Sos doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  8. 8W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz dwóch rozgniecionych ząbków czosnku.
  9. 9Włożyć do gotującej się wody kiełbasy, obniżyć moc palnika, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, parzyć kiełbasy 8–10 minut.
  10. 10Następnie kiełbasy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 1 łyżkę oleju, 2-3 łyżki wody z parzenia kiełbas wraz z czosnkiem oraz gałązki rozmarynu.
  11. 11Całość wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 10-12 minut.
  12. 12Upieczone kiełbasy polać sosem i podawać z piklowaną cebulą.
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Wielkanocne przepisy Beaty Śniechowskiej Kuchnia Dzień Dobry TVN Źródło: Mateusz Grochocki

Szparagi z jajkiem w koszulce, twarożkiem i masłem chili

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 4 jajka K-Stąd Takie Dobre,
  • 2 łyżki octu z białego wina,
  • 250 g twarogu półtłustego K-Stąd Takie Dobre,
  • 125 ml schłodzonej śmietanki 36% K-Classic,
  • skórka otarta z niewoskowanej limonki,
  • 40 g masła K-Classic,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin K-Favourites,
  • ½ papryczki chili lub 1 łyżeczka płatków chili,
  • opcjonalnie: szczypta szafranu.

Dodatkowe składniki:

  • 80 g migdałów K-Favourites,
  • 1 łyżka płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre,
  • 1 łyżka sezamu,
  • sól morska w płatkach,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1/3 pęczka koperku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Migdały przełożyć na patelnię wraz z miodem, smażyć na średniej mocy palnika przez 5-6 minut.
  2. 2Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
  3. 3Migały posypać sezamem, pozostawić do wystudzenia.
  4. 4Twaróg zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski, dodać skórkę z cytryny i sól.
  5. 5Śmietankę ubić, połączyć delikatnie z twarogiem.
  6. 6W rondelku zagotować wodę, dodać ocet, zakręcić „wirek” w wodzie, do środka wbić jajko i gotować, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne (ok. 1-2 minuty).
  7. 7Czynność powtórzyć z kolejnymi jajkami.
  8. 8Na patelni rozpuścić masło, mocno je podgrzać, aż zacznie uwalniać orzechowe aromaty.
  9. 9Do brązowego masła dodać rozkruszone nitki szafranu (opcjonalnie), chili oraz oliwę. Całość chwilę podgrzać i zestawić z palnika.
  10. 10Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotować wodę, osolić, włożyć szparagi na 2 minuty.
  11. 11Po ugotowaniu szparagi zahartować – w tym celu przelać je zimną wodą. Jajka ułożyć na środku twarożku, obok ułożyć szparagi.
  12. 12Całość polać aromatycznym, gorącym masłem chili i posypać posiekanymi migdałami, koperkiem, solą oraz pieprzem.

Zobacz także:

Źródło: Beata Śniechowska

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości