Walczą z niesmacznym jedzeniem w szkołach. "Dzieci kazały wypisać się z obiadów"

Źródło: Dzień Dobry TVN
"Stołówka na piątkę" - rewolucje w białostockich szkołach
"Stołówka na piątkę" - rewolucje w białostockich szkołach
Jak dzieci zmieniłyby szkołę?
Jak dzieci zmieniłyby szkołę?
Nauczanie domowe w górskiej wiosce edukacyjnej
Nauczanie domowe w górskiej wiosce edukacyjnej
Czy w polskiej szkole jest bezpiecznie
Czy w polskiej szkole jest bezpiecznie
Szkoły, które uczą inaczej
Szkoły, które uczą inaczej
Jakie zmiany czekają polską szkołę?
Jakie zmiany czekają polską szkołę?
Występ tancerzy Szkoły Musicalowej
Występ tancerzy Szkoły Musicalowej
Fobia szkolna dzieci w spektrum autyzmu
Fobia szkolna dzieci w spektrum autyzmu
Jak poprawić bezpieczeństwo w szkołach?
Jak poprawić bezpieczeństwo w szkołach?
Jedyna taka szkoła pszczelarska w Polsce i w Europie
Jedyna taka szkoła pszczelarska w Polsce i w Europie
Szkolna gonitwa – dlaczego dzieci są przeciążone nauką?
Szkolna gonitwa – dlaczego dzieci są przeciążone nauką?
Szkolny stres i jego wpływ na dzieci
Szkolny stres i jego wpływ na dzieci
Uczniowie o zmianach w edukacji
Uczniowie o zmianach w edukacji
Sprawdziliśmy najlepsze licea w Polsce
Sprawdziliśmy najlepsze licea w Polsce
Jak szkoła wpływa na życiowe wybory?
Jak szkoła wpływa na życiowe wybory?
Pierwsza ukraińska szkoła dla dzieci, które uciekły przed wojną
Pierwsza ukraińska szkoła dla dzieci, które uciekły przed wojną
Jak przetrwać szkołę?
Jak przetrwać szkołę?
Białostockie szkoły przechodzą prawdziwe kuchenne rewolucje. Projekt "Stołówka na piątkę" wymyśliła Anna Narel, właścicielka hoteli i restauratorka. W akcję zaangażowała też inne mieszkanki miasta. - Znalazłyśmy opracowania, które pokazały, jak ogromne ilości jedzenia marnowane są w szkołach podstawowych - opowiadają w Dzień Dobry TVN twórczynie akcji.

Projekt "Stołówka na piątkę" - na czym polega?

Historia akcji "Stołówka na piątkę" zaczęła się od tego, że dzieci Anny Narel nie chciały dłużej jeść szkolnych obiadów. Właścicielka hoteli postanowiła więc interweniować w tej sprawie i zwróciła uwagę na jakość przygotowywanych w placówkach dań. Przedsięwzięciem zainteresowała się również Joanna Kozłowska.

- Znalazłyśmy opracowania, które pokazały, jak ogromne ilości jedzenia marnowane są w szkołach podstawowych. To jest od 13 do nawet 30 ton jedzenia w ciągu roku szkolnego, czyli z niespełna 180 dni - wskazują twórczynie projektu.

Kuchenne rewolucje w białostockich szkołach

W ramach projektu "Stołówka na piątkę" w białostockich placówkach edukacyjnych przeprowadzane są warsztaty dla dzieci o zdrowym żywieniu oraz profesjonalne szkolenia dla osób przygotowujących obiady. Akcja została zrealizowana już w 13 szkołach.

- Zmieniamy dania, wprowadzamy nowe, urozmaicamy je. Zależy od problemu, który się znajduje w danej szkole - wyjaśnia szefowa kuchni Ewelina Łapińska.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Berenika Olesińska

Reporter: Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana