Kanada. 1,5-roczne dziecko je świerszcze
Tiffany Leigh to pochodząca z Toronto podróżniczka i autorka książek kulinarnych. Kanadyjka jest wielbicielką egzotycznych smaków, które poznała podczas wypraw do Tajlandii i Wietnamu. To właśnie tam zaczęła swoją przygodę ze spożywaniem mrówek. Dziś stara się zarazić miłością do owadów jadalnych również swoją 18-miesięczną córkę. Rozszerzyła dietę dziecka i dodała do codziennego jadłospisu świerszcze.
W wywiadzie dla insider.com podróżniczka przyznała, że o podjęciu tak nietypowego kroku zdecydowała nie tylko chęć zaznajomienia dziewczynki z orientalnymi przysmakami, lecz głównie silne pragnienie oszczędzania. Tiffany Leigh obliczyła, że dzięki spożywaniu świerszczy wydaje 500 zł mniej niż dotychczas. Wcześniej przeznaczała na posiłki około 1200 zł tygodniowo. Teraz kwota ta spadła do 800 zł.
Owady jadalne w diecie małego dziecka - kiedy wprowadzić?
Tiffany Leigh przekonuje, że zanim włączyła do diety córki świerszcze, skonsultowała ten pomysł z wykwalifikowanym dietetykiem dziecięcym. Ekspertka nie tylko wyraziła na to zgodę, lecz także uświadomiła młodą mamę, że owady jadalne mogą pojawić się w jadłospisie już po ukończeniu przez malucha 6. miesiąca życia. Wystarczy jedynie podawać je w łatwej do skonsumowania formie - dodawać zmielone do kaszek lub puree.
- Kiedy dziecko ma już chwyt pęsetkowy, świerszcz i inne jadalne owady mogą być podawane w całości do jedzenia palcami - przekazała Tiffany Leigh.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mama trójki dzieci policzyła, ile kosztuje ich roczne utrzymanie. Kwota zwala z nóg
- Nowa lalka Barbie z zespołem Downa. "Celem firmy jest przeciwdziałanie stygmatyzacji społecznej poprzez zabawę"
- Niemowlę nie chce spać w nocy? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje
Autor: Berenika Olesińska
Źródło: mjakmama24.pl, insider.com
Źródło zdjęcia głównego: Tatyana Tomsickova Photography, Fernando Trabanco Fotografía/Getty Images