Krem z borowików z tymiankiem i rozmarynem z grzanką truflową z oliwą Monini
Składniki:
- 500 g świeżych borowików,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku obranego,
- 100 g masła,
- 2l bulionu warzywno-grzybowego,
- 100 g suszonych grzybów,
- świeży tymianek,
- świeży rozmaryn,
- grzybowy sos sojowy,
- rzemieślniczy chleb na zakwasie,
- pasta truflowa,
- oliwa Monini,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na maśle i oliwie zeszklij cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodaj pokrojone borowiki i smaż około 5-7 min. Dołóż tymianek i rozmaryn zawinięty w dratwę, zalej bulionem i gotuj 25 minut. Wyjmij zioła, zmiksuj całość na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i sosem sojowo grzybowym. Pieczywo skrop oliwą Monini i zapiecz w 200°C przez około 6 min. Po tym czasie wyjmij i posmaruj grzankę pastą truflową. Krem ozdób świeżym tymiankiem i oliwą.
Tarta karmelowa z gruszkami z chili, lody czekoladowe, oliwa Monini i wędzony maldon
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 30 g żółtek,
- 50 g cukru pudru,
- sól,
- 250 g cukru,
- 2 kg gruszek,
- płaska łyżka chili w płatkach,
- przyprawy korzenne: cynamon, goździk, kardamon,
- lody czekoladowe,
- oliwa Monini,
- wędzony maldon.
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto, schłódź 30 min, rozwałkuj, nakłuj widelcem, nałóż na formę do pieczenia i podpiecz 15 minut w 180°C. Rozpuść cukier na jasny karmel, dodaj pokrojone gruszki i przyprawy korzenne – gotuj 15/20 min. Wlej gotową bazę na podpieczony spód i posyp płatkami chili. Piecz 20-25 minut w 180°C. Podawaj z gałką lodów czekoladowych, oliwą i szczyptą wędzonego maldonu.
Sałatka z białej cykorii, jarmużu, endywii z marynowanym rokitnikiem, pieczoną dynią, orzechami laskowymi i cytrynowym dressingiem na bazie oliwy
Składniki:
- 3 białe cykorie,
- 150 g jarmużu,
- 1 endywia,
- 200 g dyni hokkaido,
- 100 g orzechów laskowych,
- sól i pieprz,
- oliwa Monini,
- 300 g rokitniku mrożonego,
- 500 ml syropu cukrowego,
- miód wielokwiatowy,
- musztarda dijon,
- 100 ml syropu limonkowego,
- 3 cytryny,
- 50 ml octu jabłkowego,
- opakowanie mięty rwanej.
Sposób przygotowania:
Rokitnik zalej syropem cukrowym i odstaw na parę godzin w ciepłe miejsce. Dynie wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem, piecz 20–25 min w 190°C. Obierz cykorię i umyj resztę sałat. Oliwę, miód, musztardę, sól, pieprz, syrop limonkowy i sok z cytryny zmiksuj na jednolitą masę. Wymieszaj cykorię, endywie i jarmuż z dressingiem cytrynowym. Dodaj marynowany rokitnik na górę. Podawaj od razu, najlepiej lekko schłodzoną sałatkę z ciepłymi kawałkami dyni.
Oliwa Monini
Monini to firma rodzinna, w której od trzech pokoleń przekazujemy z ojca na syna naszą wiedzę, tradycję i niepowtarzalną umiejętność selekcji najlepszych oliw extra vergine. Nasza pasja pielęgnowana od ponad stu lat oraz codzienna dbałość o najwyższą jakość sprawiają, że powstaje oliwa naprawdę wyjątkowa. Oliwa Monini extra vergine Classico to od lat najlepiej sprzedająca się we Włoszech oliwa. Powstaje z wyselekcjonowanych oliwek o idealnym stopniu dojrzałości. Jej niepowtarzalny smak i aromat sprawiają, że Monini Classico to najlepszy wybór do wzbogacenia codziennych przepisów. To oliwa bardzo uniwersalna w zastosowaniu – można używać jej do smażenia, doprawiania, do wypieków czy jako baza sosów i dressingów.
Zobacz także:
- Co gotują Włosi jesienią? Oto dania z sezonowych warzyw i oliwy, które rozgrzeją od środka
- Oliwa z oliwek może być nie tylko stosowana w kuchni, ale i w kosmetyce. Odkryj jej właściwości
- Jak rozpoznać dobrej jakości oliwę? "Tłuszcze tego bardzo nie lubią"
Źródło: Kacper Sproski
Źródło zdjęcia głównego: East News/Anita Walczewska