Materiał promocyjny

Dopraw te dania oliwą i daj się zaskoczyć głębią smaku jak z włoskiej kuchni

Kacper Sproski w kuchni Dzień Dobry TVN
Kacper Sproski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: East News/Anita Walczewska
Głębię smaku można wyciągać z potraw na różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie oliwy. Tłuszcze to bowiem nośniki smaku, ale jednocześnie źródło ważnych składników. Poznajcie dzisiejsze przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN Kacpra Sproskiego, z wykorzystaniem sezonowych warzyw i włoskiej oliwy, które rozgrzeją i nasycą.

Krem z borowików z tymiankiem i rozmarynem z grzanką truflową z oliwą Monini

Składniki:

  • 500 g świeżych borowików,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku obranego,
  • 100 g masła,
  • 2l bulionu warzywno-grzybowego,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • świeży tymianek,
  • świeży rozmaryn,
  • grzybowy sos sojowy,
  • rzemieślniczy chleb na zakwasie,
  • pasta truflowa,
  • oliwa Monini,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Na maśle i oliwie zeszklij cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodaj pokrojone borowiki i smaż około 5-7 min. Dołóż tymianek i rozmaryn zawinięty w dratwę, zalej bulionem i gotuj 25 minut. Wyjmij zioła, zmiksuj całość na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i sosem sojowo grzybowym. Pieczywo skrop oliwą Monini i zapiecz w 200°C przez około 6 min. Po tym czasie wyjmij i posmaruj grzankę pastą truflową. Krem ozdób świeżym tymiankiem i oliwą.

Tarta karmelowa z gruszkami z chili, lody czekoladowe, oliwa Monini i wędzony maldon

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 30 g żółtek,
  • 50 g cukru pudru,
  • sól,
  • 250 g cukru,
  • 2 kg gruszek,
  • płaska łyżka chili w płatkach,
  • przyprawy korzenne: cynamon, goździk, kardamon,
  • lody czekoladowe,
  • oliwa Monini,
  • wędzony maldon.

Sposób przygotowania:

Zagnieć ciasto, schłódź 30 min, rozwałkuj, nakłuj widelcem, nałóż na formę do pieczenia i podpiecz 15 minut w 180°C. Rozpuść cukier na jasny karmel, dodaj pokrojone gruszki i przyprawy korzenne – gotuj 15/20 min. Wlej gotową bazę na podpieczony spód i posyp płatkami chili. Piecz 20-25 minut w 180°C. Podawaj z gałką lodów czekoladowych, oliwą i szczyptą wędzonego maldonu.

Sałatka z białej cykorii, jarmużu, endywii z marynowanym rokitnikiem, pieczoną dynią, orzechami laskowymi i cytrynowym dressingiem na bazie oliwy

Składniki:

  • 3 białe cykorie,
  • 150 g jarmużu,
  • 1 endywia,
  • 200 g dyni hokkaido,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • sól i pieprz,
  • oliwa Monini,
  • 300 g rokitniku mrożonego,
  • 500 ml syropu cukrowego,
  • miód wielokwiatowy,
  • musztarda dijon,
  • 100 ml syropu limonkowego,
  • 3 cytryny,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • opakowanie mięty rwanej.

Sposób przygotowania:

Rokitnik zalej syropem cukrowym i odstaw na parę godzin w ciepłe miejsce. Dynie wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem, piecz 20–25 min w 190°C. Obierz cykorię i umyj resztę sałat. Oliwę, miód, musztardę, sól, pieprz, syrop limonkowy i sok z cytryny zmiksuj na jednolitą masę. Wymieszaj cykorię, endywie i jarmuż z dressingiem cytrynowym. Dodaj marynowany rokitnik na górę. Podawaj od razu, najlepiej lekko schłodzoną sałatkę z ciepłymi kawałkami dyni.

Oliwa Monini

Monini to firma rodzinna, w której od trzech pokoleń przekazujemy z ojca na syna naszą wiedzę, tradycję i niepowtarzalną umiejętność selekcji najlepszych oliw extra vergine. Nasza pasja pielęgnowana od ponad stu lat oraz codzienna dbałość o najwyższą jakość sprawiają, że powstaje oliwa naprawdę wyjątkowa. Oliwa Monini extra vergine Classico to od lat najlepiej sprzedająca się we Włoszech oliwa. Powstaje z wyselekcjonowanych oliwek o idealnym stopniu dojrzałości. Jej niepowtarzalny smak i aromat sprawiają, że Monini Classico to najlepszy wybór do wzbogacenia codziennych przepisów. To oliwa bardzo uniwersalna w zastosowaniu – można używać jej do smażenia, doprawiania, do wypieków czy jako baza sosów i dressingów.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości