Słodkie i wytrawne finger foods na piątkową imprezę. Te smakołyki zachwycą twoich gości

Ptysie
Ptysie
Piątkowy wieczór, przyjaciele, muzyka i stół pełen drobnych przekąsek, po które sięga się bez zastanowienia - to przepis na idealny początek weekendu. W kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska i Reni Jusis zaprezentowały słodkie i wytrawne finger foods, które rozkręcą każdą imprezę.

Panie pokazały w naszej kuchni, jak zrobić ciasto francuskie z kremem z pieczonej dyni, morelą, parmezanem, sezamem i popcornem, pieczony placek ziemniaczany z kremem z trzech serów i suszonych pomidorów, pieczone pomidorki z burattą, ziołami i kremem balsamicznym na bagietce, a także ptysie ze słodkim kremem mascarpone, z wanilią, cytryną, borówkami i cukrem pudrem. Jagna gotowała, Reni miksowała muzę i rozkręcała imprezę. Przepisy poniżej.

Ciasto francuskie z kremem z pieczonej dyni, morelą, parmezanem, sezamem i popcornem

Składniki na krem z dyni:

  • 3 kg dyni piżmowej (obranej),
  • 2 cebule,
  • ok. 3 ząbki czosnku,
  • 250 g konfitury morelowej (niskosłodzonej),
  • oliwa,
  • 60 g masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • płatki chili lub harissa,
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy.

Składniki na bazę:

  • ok. 4 arkusze ciasta francuskiego (po 500 g każdy),
  • 6 jajek (do posmarowania).

Składniki na posypkę:

  • 100 g popcornu maślanego,
  • 250 g parmezanu (drobno startego),
  • 30 g kolorowego sezamu (białego, czarnego, czerwonego, złotego).

Przygotowanie:

Krem z dyni: Dynię pokrój w kostkę (2-3 cm), wymieszaj z oliwą i solą. Piecz w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj upieczoną dynię, konfiturę morelową, chili i odrobinę wody. Gotuj przez 5 minut, a następnie zblenduj na gęsty krem (jak pasta). Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny lub octem.

Ciasto francuskie: Pokrój arkusze na kwadraty 6×6 cm, ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15-18 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią i będą chrupiące. Ostudź i ewentualnie delikatnie spłaszcz, jeśli zbyt urosły.

Posypka z popcornu, parmezanu i sezamu: Popcorn drobno posiekaj nożem lub krótko rozdrobnij w malakserze. Upraż sezam na suchej patelni. Wymieszaj popcorn, parmezan i sezam w proporcji 1:1:1/2.

Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałóż łyżeczkę gęstego kremu z dyni. Posyp mieszanką popcornu, parmezanu i sezamu. Delikatnie dociśnij, by posypka się przykleiła. Opcjonalnie udekoruj mikroliściem lub kropelką oliwy z chili.

Pieczony placek ziemniaczany z kremem z trzech serów i suszonych pomidorów

Składniki na placek ziemniaczany:

  • 3 kg ziemniaków (po obraniu),
  • 250 g cebuli,
  • 6 jajek,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 20 g soli,
  • 5 g pieprzu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie).

Składniki na krem:

  • 600 g mascarpone,
  • 300 g sera feta,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • 40 ml oliwy z pomidorów,
  • 10 g czosnku (2 ząbki),
  • skórka z 4 cytryn,
  • pieprz czarny do smaku,
  • szczypta chili lub wędzonej papryki (opcjonalnie).

Dekoracja:

  • świeże zioła (tymianek cytrynowy, rukiew, bazylia, koperek lub oregano),
  • kilka kropel oliwy z pomidorów lub ziołowej.

Przygotowanie:

Placek ziemniaczany: Zetrzyj ziemniaki i cebulę na drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, zachowując skrobię z dna miski. Wymieszaj z jajkami, mąką, olejem, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Przełóż masę na 3 duże blachy o wymiarach 40 × 60 cm, wyłożone papierem do pieczenia, na grubość ok. 1 cm. Piecz w 200 stopniach (termoobieg) przez 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący na brzegach. Ostudź i pokrój w kwadraty 5–6 cm.

Krem z trzech serów i suszonych pomidorów: W blenderze połącz mascarpone, fetę, serek kremowy i czosnek. Dodaj suszone pomidory, skórkę z cytryny i oliwę z pomidorów. Następnie zblenduj na gładki, gęsty krem. Dopraw pieprzem i opcjonalnie chili lub wędzoną papryką. Schłódź przed użyciem (ok. 30 minut w lodówce).

Na każdy kwadrat placka nałóż łyżeczkę kremu (można wyciskać z rękawa cukierniczego). Udekoruj świeżym listkiem zioła. Skrop delikatnie oliwą z pomidorów lub ziołową.

Pieczone pomidorki z burattą, ziołami i kremem balsamicznym na bagietce

Składniki:

  • 4 kg małych pomidorków (cherry, koktajlowe, daktylowe różne kolory),
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 8-9 ząbków czosnku (lekko zgniecionych, w łupinach),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu,
  • 600–700 g burraty (4–5 dużych kulek),
  • 2 garście świeżej bazylii (liście porwane w dłoniach),
  • garść natki pietruszki lub świeżego oregano,
  • 3-4 łyki kremu balsamicznego,
  • dodatkowo oliwa do smaku,
  • 4 bagietki (pokrojone na kromki ok. 2 cm grubości).

Przygotowanie:

Pieczone pomidorki: Ułóż pomidorki na dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Dodaj zgnieciony czosnek, sól, cukier, pieprz, suszone oregano i świeże zioła. Skrop obficie oliwą i dokładnie wymieszaj. Piecz w 190 stopniach (termoobieg) przez ok. 35 minut, aż pomidory popękają, puszczą sok i lekko się skarmelizują. Zlej wszystko (pomidory + sok + czosnek + oliwę) do dużej misy.

Następnie wyciśnij upieczony czosnek z łupinek do pomidorów. Wymieszaj delikatnie, by powstał gęsty, błyszczący sos. Dodaj porwaną burratę, duże kawałki z kremem ze środka, nie mieszaj do końca, ma wyglądać naturalnie. Dodaj bazylię, natkę i ewentualnie jeszcze odrobinę suszonego oregano. Skrop kremem balsamicznym i łyżką soku z cytryny. Na koniec dopraw jeszcze oliwą i ewentualnie solą do smaku. Łyżką nakładaj pomidory na kromki bagietki.

Ptysie ze słodkim kremem mascarpone, z wanilią, cytryną, borówkami i cukrem pudrem

Składniki na ciasto:

  • 500 ml wody,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 8 jajek.

Składniki na krem:

  • 500 g mascarpone (schłodzonego),
  • 400 ml śmietanki 36% (zimnej),
  • 80 g cukru pudru,
  • łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych borówek,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Ciasto ptysiowe: W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i szybko mieszaj, aż powstanie gładka masa odchodząca od ścianek. Ostudź przez 10–15 minut. Wbijaj po jednym jajku, miksując do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj małe ptysie (ok. 3,5–4 cm średnicy) na blasze wyłożonej papierem. Piecz przez 10 minut w 200 stopniach, potem zmniejsz do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut – aż będą złote i suche w środku. Studź na kratce.

Krem mascarpone z wanilią i cytryną: W misce połącz mascarpone, cukier puder, wanilię, skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli. Ubijaj mikserem na niskich obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo wlewaj śmietankę, zwiększ obroty i ubij do momentu, aż powstanie gęsty, puszysty krem (stabilny, ale lekki). Wstaw do lodówki na 30–60 minut.

Odetnij górę każdego ptysia. Wyciskaj krem z rękawa cukierniczego na dolną część. Ułóż na kremie 2–3 borówki. Przykryj górą ptysia i oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości