Finger food według uczestniczki "MasterChefa". Poznaj jej pyszne przepisy

Finger food według uczestniczki "MasterChefa". Poznaj jej pyszne przepisy
Finger food – jedzenie, które należy jeść rękami
Źródło: Dzień Dobry TVN

Samar Khanafer-Gniadek, autorka bestsellerów o kuchni bliskowschodniej i uczestniczka trzeciej edycji "MasterChefa", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN finger food. Sprawdź, jak zrobić roślinny tatar, bliskowschodnią deskę i wiele, wiele więcej.

Jedzenie paluszkowe - dlaczego finger food jest takie przyjemne?

Adriana Madzharov, badaczka marketingu sensorycznego i profesor nadzwyczajny w Stevens Institute of Technology, doszła do ciekawych wniosków. Zauważyła, że jedzenie rękami może sprawić, że pokarm będzie smaczniejszy, zje się więcej, a samo spożywanie posiłku będzie bardziej satysfakcjonujące.

Finger food - przepisy Samar Khanafer-Gniadek

Minibruschetty z ubitą ricottą

Minibruschetty z ubitą ricottą
Minibruschetty z ubitą ricottą
Minibruschetty z ubitą ricottą
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • bagietka francuska
  • duży ząbek czosnku
  • 500 g ricotty pełnotłustej
  • skórka z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • gruba sól morska do posypania
  • oliwa z oliwek
  • do podania: pieczone pomidorki cherry, pistacje, chili, miód, morele, tymianek świeży

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla.
  2. Pokrój bagietkę na skos w plastry o grubości 1,5 cm, skrop oliwą z oliwek i ułóż na dużej blasze. Grilluj chleb przez 3-5 minut, przewracając połowę czasu, aż będą złociste z obu stron. Obierz czosnek, odetnij końcówkę, a następnie natrzyj każdą kromkę chleba przekrojoną stroną czosnku. Przenieś bruschetty na paterę lub dużą deskę do krojenia.
  3. Do malaksera lub miksera przełóż ricottę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Całość blenduj przez około 30 sekund, aż masa będzie gładka i puszysta. Przełóż mieszankę ricotty do rękawa cukierniczego (lub zamkniętej torebki) i odetnij róg, aby uzyskać otwór o szerokości 1 cm. Nałóż ricottę na tosty, używając rękawa lub łyżki. Dodaj wybrane dodatki.

Roślinny tatar

Roślinny tatar
Roślinny tatar
Roślinny tatar
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • szklanka drobnej kaszy bulgur
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • ¼ pęczka mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól do smaku, 1-2 łyżeczki arabskiej przyprawy do tatara
  • do podania: oliwa z oliwek, mięta, melasa z granatów, pieczywo bliskowschodnie lub sałata

Przyprawa arabska do tatara:

  • 2 łyżeczki kuminu w ziarnach
  • łyżeczka płatków róży
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 suszonej mięty
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania kaszy, którą zalewamy gorącą wodą na wysokość 1- 1 ½ centymetra powyżej. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  2. Cebulę blendujemy w malakserze na bardzo drobną kostkę albo całkowicie na purée. Następnie ręcznie albo w mikserze ucieramy przez 10 minut kaszę z koncentratem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, cebulą i 1-2 łyżeczkami przyprawy arabskiej do tatara. Tatar po wymieszaniu powinno mieć konsystencję dość zwartą, delikatnie kleistą, łatwą do formowania. Jeśli nie udało Wam się uzyskać takiej konsystencji, możecie dodać trochę więcej oliwy z oliwek, wody lub koncentratu pomidorowego.
  3. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę, doprawiamy całość do smaku solą i przyprawą arabską (jeśli potrzeba więcej) i formujemy tatar w charakterystyczny kształt. Delikatnie rolujemy niewielką ilość masy w dłoniach, a następnie ściskamy, nadając im charakterystyczny kształt. Wykładamy na talerz, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy listkami natki.

Bliskowschodnia deska

Bliskowschodnia deska
Bliskowschodnia deska
Bliskowschodnia deska
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • różne rodzaje serów (np. halloumi, labneh, feta)
  • mieszanka orzechów (np. pistacje, orzechy włoskie)
  • suszone owoce (np. figi, daktyle)
  • świeże owoce (np. winogrona, plastry fig)
  • warzywa (np. plastry ogórka, papryka, pomidorki)
  • różne pasty - hummus, baba ganoush
  • chleb pita lub świeże pieczywo
  • różnego rodzaju oliwki
  • mięta lub inne świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Sery: Pokrój sery na małe kawałki lub plastry. Możesz też uformować labneh w małe kuleczki i obtoczyć je w ziołach lub papryce.
  2. Pasty i dipy: Przygotuj miseczki z hummusem i baba ganoush. Możesz dodać oliwę z oliwek i posypać pasty papryką lub ziołami.
  3. Orzechy i suszone owoce: Umieść orzechy i suszone owoce w małych miseczkach lub rozsyp je na desce.
  4. Świeże owoce i warzywa: Pokrój świeże owoce i warzywa. Ułóż je estetycznie na desce.
  5. Pieczywo: Podawaj ciepłą pitę lub świeże pieczywo, najlepiej pokrojone na mniejsze kawałki, aby łatwo było sięgać i maczać w pastach.
  6. Oliwki i zioła: Dodaj oliwki i dekoruj deskę świeżymi ziołami dla smaku i koloru.
  7. Podawanie: Ułóż wszystkie składniki na dużej desce lub tacy, zachowując estetyczny układ. Deska bliskowschodnia jest idealna do dzielenia się i degustacji różnorodnych smaków. Zapewnij gościom małe talerzyki i sztućce, aby mogli wygodnie korzystać z deski.

Focaccia cynamonowa

Focaccia cynamonowa
Focaccia cynamonowa
Focaccia cynamonowa
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 320-350 g wody
  • 7 g soli
  • 5 g suchych drożdży (20 g drożdży świeżych)
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki cynamonu
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • skórka z ½ cytrynu lub pomarańczy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z wodą, solą, drożdżami i oliwą z oliwek. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i mieszamy. Pozostawiamy ponownie na 30 minut i ponownie mieszamy. Następnie szczelnie przykrywamy i chowamy do lodówki na 12-24 godzin.
  2. Następnego dnia blaszkę do pieczenia obficie smarujemy rozpuszczonym masłem i przekładamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (30-60 minut w zależności od temperatury w kuchni). Cukier mieszamy z cynamonem, skórką z cytryny i całość smarujemy masłem i obficie posypujemy mieszanką. Następnie robimy charakterystyczne zagłębienia palcami. Następnie pieczemy około 20 minut w 240 stopniach.
  3. Po ostudzeniu polać lukrem: wymieszać sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.

Ciasto czekoladowe z pastą sezamową, malinami i włosami chałwowymi

Ciasto czekoladowe z pastą sezamową
Ciasto czekoladowe z pastą sezamową
Ciasto czekoladowe z pastą sezamową
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • ¾ szkl. cukru
  • ¼ szkl. mąki
  • ½ szkl. orzechów laskowych (opcjonalnie)
  • ⅓ szklanka pistacji 2-3 łyżki pasty sezamowej
  • szklanka malin
  • opakowanie włosów chałwowych
  • opakowanie śmietany kremówki
  • opakowanie mascarpone

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy na 205 stopni. Masło roztapiamy wraz z czekoladą. W misce ubijamy jajka z cukrem i mąką, następnie stopniowo dodajemy ciepłą, czekoladową masę. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodajemy orzechy. Przekładamy do formy, na górę wykładamy pastę sezamową i łyżką lub wykałaczką robimy esy-floresy, aby na górze pojawiła się nieregularna forma. Pieczemy 10-12 minut.
  2. Wystudzone ciast kroimy w małą kostkę. Następnie każdy kawałek dekorujemy ubitą śmietaną z mascarpone, włosami chałwowymi oraz malinami.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości