Koniec rozgrzewających jednogarnkowych gulaszy, czas na wiosnę i zastrzyk energii. Tej dostarczą wam bez wątpienia przepisy Davida Gaboriauda, który w naszej kuchni zaprezentował przepisy na sałatkę z fenkułem, ziemniaczaną, smorrebrod z krewetkami, croissanta z pastą z awokado i ciasto jogurtowe.
Sałatka z fenkułem, cytrusami i burratą
Składniki:
- 1 fenkuł,
- 1 grejpfrut,
- 1 czerwona pomarańcza,
- 1 limonka,
- 1 cytryna,
- 1 burrata,
- 2 łyżki pestek granatu,
- 2 łyżki posiekanych pistacji,
- oliwa z oliwek,
- sól, płatki chilli,
- natka pietruszki i koperek.
Sposób przygotowania: Cytrusy obierz ze skórą a następnie filetuj. Zachowuj sok z cytrusów żeby zrobić szybki dressing. Wystarczy wymieszać sok z oliwą, solą i płatkami chilli. Fenkuł pokrój na cienkie plastry. Na talerzach ułóż kilka plasterków fenkułu, dodaj filetowane cytrusy, pośrodku zrób miejsce na burratę, następnie polej dressingiem, posyp pistacjami, granatem i świeżymi ziołami.
Smorrebrod z krewetkami, jajkiem na miękko i kawiorem
Składniki:
- Pieczywo żytnie na zakwasie z ziarnami,
- 4 łyżki krewetek koktajlowych,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 cytryna,
- 2 ogórków konserwowych,
- świeży koperek,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kawioru keta.
Sposób przygotowania: Krewetki wymieszaj z majonezem, drobno pokrojonych ogórków, skórkami z cytryny i drobno posiekanego koperku. Ugotuj jajka 6 minut. Po ugotowaniu od razu zahartuj i obierz. Pieczywo pokrój w 2 cm kromkach. Ułóż masę z krewetkami na kromkach pieczywa, dodaj jajka i kawiorem. Udekoruj listkami koperku.
Sałatka ziemniaczana w kremowym sosie z szczypiorkiem i jadalnymi kwiatami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków sałatkowych,
- 3 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 ogórków konserwowych + parę łyżek wody z ogórków,
- 1 cytryna,
- szczypiorek i koperek,
- kwiaty jadalne,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ugotuj jajka (9 min). Zahartuj i odbierz ze skorupkami. Posiekaj jajka. Ziemniaki gotuj w mundurkach do miękkości. Zahartuj od razu po ugotowaniu i obierz ze skórą. Pokrój ziemniaki w kawałki, od razu je wymieszaj z łyżką z wodą z ogórków. Ogórki pokrój w kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Ziemniaki delikatnie wymieszaj z jajkami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, skórki z cytryny i koperek. Wymieszaj. Przełóż na talerze i udekoruj jadalnymi kwiatami.
Croissant z pastą z awokado, jajkiem w koszulce, rukolą i pecorino
Składniki:
- 2 croissanty,
- 20 g masła,
- 2 dojrzałych awokado,
- 1 limonka,
- 1 szalotka,
- 50 ml octu jabłkowego,
- garść rukoli,
- 50 g pecorino,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Croissanty delikatnie spłaszczaj wałkiem. Podsmaż na maśle na patelni z obu stron kilka minut. Odstaw do ostygnięcia. Awokado zagniataj i wymieszaj z posiekaną szalotką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z limonki. Zagotuj wodę w rondelku i wymieszaj z octem. Zrób wir i gotuj po 1 jajku na raz ok 1,5 minuty. Wyciągnij jajka i powtórz z drugim. Odsącz jajka. Croissanty posmaruj pastą z awokado, ułóż po jednym jajku, przełóż rukolą i zetrzyj pecorino.
Ciasto jogurtowe z skórką cytryny i makiem
Składniki:
- 1 kubek jogurtu naturalnego,
- 3 kubki mąki,
- 3/4 kubka oleju,
- 3 jajka,
- 1,5 kubka cukru,
- 1 saszetka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna,
- łyżka maku niemielonego,
- szczypta soli,
- 130 g cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny + skórki z jednej cytryny.
Sposób przygotowania: W misce wymieszaj jogurt z proszkiem do pieczenia, makiem, solą, mąką, jajkami, cukrem i olejem. Dodaj skórki i sok z jednej cytryny do ciasta. Wlej ciasto do foremki keksowej wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub przełożonej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika w 180 st. C i piecz 50 minut, na koniec sprawdź czy ciasto gotowe używając wykałaczki, jeżeli wychodzi sucha, ciasto jest gotowe, jeżeli mokra, piecz dalej. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Wymieszaj cukier puder z sokiem i skórkami z cytryny. Polej ostudzone ciasto tym lukrem.
Zobacz także:
- Grasz w zielone? Ten kolor powinien królować w kuchni na wiosnę. Przepisy Mateusza Güncela
- Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego
- Zielona sałatka z serem kozim - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images/The Washington Post