Wiosna w kuchni. Sprawdź przepis na sałatkę z fenkułem i inne dania od Davida Gaboriauda

Danie z fenkułem
Wiosna w kuchni. Przepis na sałatkę z fenkułem i inne dania
Źródło: Getty Images/The Washington Post

Koniec rozgrzewających jednogarnkowych gulaszy, czas na wiosnę i zastrzyk energii. Tej dostarczą wam bez wątpienia przepisy Davida Gaboriauda, który w naszej kuchni zaprezentował przepisy na sałatkę z fenkułem, ziemniaczaną, smorrebrod z krewetkami, croissanta z pastą z awokado i ciasto jogurtowe.

Sałatka z fenkułem, cytrusami i burratą

Składniki:

  • 1 fenkuł,
  • 1 grejpfrut,
  • 1 czerwona pomarańcza,
  • 1 limonka,
  • 1 cytryna,
  • 1 burrata,
  • 2 łyżki pestek granatu,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, płatki chilli,
  • natka pietruszki i koperek.

Sposób przygotowania: Cytrusy obierz ze skórą a następnie filetuj. Zachowuj sok z cytrusów żeby zrobić szybki dressing. Wystarczy wymieszać sok z oliwą, solą i płatkami chilli. Fenkuł pokrój na cienkie plastry. Na talerzach ułóż kilka plasterków fenkułu, dodaj filetowane cytrusy, pośrodku zrób miejsce na burratę, następnie polej dressingiem, posyp pistacjami, granatem i świeżymi ziołami.

Smorrebrod z krewetkami, jajkiem na miękko i kawiorem

Składniki:

  • Pieczywo żytnie na zakwasie z ziarnami,
  • 4 łyżki krewetek koktajlowych,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 cytryna,
  • 2 ogórków konserwowych,
  • świeży koperek,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kawioru keta.

Sposób przygotowania: Krewetki wymieszaj z majonezem, drobno pokrojonych ogórków, skórkami z cytryny i drobno posiekanego koperku. Ugotuj jajka 6 minut. Po ugotowaniu od razu zahartuj i obierz. Pieczywo pokrój w 2 cm kromkach. Ułóż masę z krewetkami na kromkach pieczywa, dodaj jajka i kawiorem. Udekoruj listkami koperku.

Sałatka ziemniaczana w kremowym sosie z szczypiorkiem i jadalnymi kwiatami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 ogórków konserwowych + parę łyżek wody z ogórków,
  • 1 cytryna,
  • szczypiorek i koperek,
  • kwiaty jadalne,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Ugotuj jajka (9 min). Zahartuj i odbierz ze skorupkami. Posiekaj jajka. Ziemniaki gotuj w mundurkach do miękkości. Zahartuj od razu po ugotowaniu i obierz ze skórą. Pokrój ziemniaki w kawałki, od razu je wymieszaj z łyżką z wodą z ogórków. Ogórki pokrój w kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Ziemniaki delikatnie wymieszaj z jajkami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj majonez, kwaśną śmietanę, skórki z cytryny i koperek. Wymieszaj. Przełóż na talerze i udekoruj jadalnymi kwiatami.

Croissant z pastą z awokado, jajkiem w koszulce, rukolą i pecorino

Składniki:

  • 2 croissanty,
  • 20 g masła,
  • 2 dojrzałych awokado,
  • 1 limonka,
  • 1 szalotka,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • garść rukoli,
  • 50 g pecorino,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Croissanty delikatnie spłaszczaj wałkiem. Podsmaż na maśle na patelni z obu stron kilka minut. Odstaw do ostygnięcia. Awokado zagniataj i wymieszaj z posiekaną szalotką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z limonki. Zagotuj wodę w rondelku i wymieszaj z octem. Zrób wir i gotuj po 1 jajku na raz ok 1,5 minuty. Wyciągnij jajka i powtórz z drugim. Odsącz jajka. Croissanty posmaruj pastą z awokado, ułóż po jednym jajku, przełóż rukolą i zetrzyj pecorino.

Ciasto jogurtowe z skórką cytryny i makiem

Składniki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego,
  • 3 kubki mąki,
  • 3/4 kubka oleju,
  • 3 jajka,
  • 1,5 kubka cukru,
  • 1 saszetka proszku do pieczenia,
  • 1 cytryna,
  • łyżka maku niemielonego,
  • szczypta soli,
  • 130 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny + skórki z jednej cytryny.

Sposób przygotowania: W misce wymieszaj jogurt z proszkiem do pieczenia, makiem, solą, mąką, jajkami, cukrem i olejem. Dodaj skórki i sok z jednej cytryny do ciasta. Wlej ciasto do foremki keksowej wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub przełożonej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika w 180 st. C i piecz 50 minut, na koniec sprawdź czy ciasto gotowe używając wykałaczki, jeżeli wychodzi sucha, ciasto jest gotowe, jeżeli mokra, piecz dalej. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Wymieszaj cukier puder z sokiem i skórkami z cytryny. Polej ostudzone ciasto tym lukrem.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości