Biała kiełbasa w nowych, pysznych odsłonach. Nie tylko na Wielkanoc

Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, już teraz warto zacząć poszukiwania najlepszych przepisów na białą kiełbasę. Przy okazji można zaspokoić apetyt na jej wyjątkowy smak, a także odkryć ją na nowo, w nieco mniej tradycyjnych odsłonach. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego na potrawy z białą kiełbasą.

Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN klasyczną białą kiełbasę, tartę z białą kiełbasę, pasta alla Norcina, bites z białej kiełbasy, a także białą pinsę z ziemniakami i surową kiełbasą.

Biała kiełbasa - jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • kilogram białej kiełbasy,
  • 4 ząbki czosnku z łupinkami,
  • łyżeczka soli,
  • kila ziaren ziela angielskiego,
  • liście laurowe,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka gorczycy.

Przygotowanie:

Do wody dodaj przyprawy i podgrzej wodę do 80 stopni. Następnie do wody włóż kiełbasę i gotuj ją w temperaturze 75 stopni. Włóż termometr w kiełbasę i poczekaj, aż osiągnie - powinno być 68 stopni wewnątrz kiełbaski. 

Tarta z białą kiełbasą

Składniki:

  • opakowanie ciasta na tartę,
  • 400 g kiełbasy białej parzonej,
  • 5 jajek ugotowanych,
  • 4 jajka świeże,
  • 4 szalotki,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • oliwa do smażenia,
  • 100 g majonezu,
  • pęczek kopru,
  • pęczek szczypioru,
  • masło,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Formę na tarę wysmaruj miękkim masłem, a następnie wyłóż ciasto za pomocą widelca. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż formę na 20 minut do zapieczenia. Szalotki posiekaj, a potem kiełbasę pokrój i przesmaż na patelni. Do miski dodaj: jajka surowe, śmietanę, chrzan, majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiany koper razem ze szczypiorem. Część zostaw do dekoracji. Na zapieczone ciasto ułóż przesmażoną kiełbasę, a następnie przygotowaną masę i na końcu połówki jajka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. 

Pasta alla Norcina

Składniki:

  • 500 g surowej kiełbasy białej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 ml białe wino wytrawne,
  • 100 g sera pecorino Romano,
  • 250 ml śmietana kremówka,
  • 400 g makaronu rigatoni,
  • sól i pieprz,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego.

Przygotowanie:

W garnku ze szczyptą soli ugotuj makaron, ale gotuj krócej i minutę, niż poleca producent. Zachowaj 100 ml wody z makaronu. Potem na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż pokrojoną kiełbasę i czosnek. Następnie dodaj białe wino, zredukuj, dodaj tarty ser pecorino (połowę) i gotuj przez kolejną minutę. Wlej śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku. Potem dodaj ugotowany makaron, drugą połowę sera pecorino oraz, jeżeli sos jest za gęsty, wodę z makaronu. Wymieszaj, a potem serwuj z dużą ilością sera pecorino i świeżo mielonym pieprzem czarnym. 

Bites z białej kiełbasy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • 300 g białej kiełbasy parzonej,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 100 g majonezu,
  • 2 żółtka,
  • 50 g maku,
  • pęczek koperku.

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego z pomocą szklanki wytnij okręgi, a następnie posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Na cieście ułóż na przemian plastry kiełbasy oraz jajka. Posyp makiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wystudzone bites udekoruj majonezem i koprem. 

Biała Pinsa z ziemniakami i surową kiełbasą 

Składniki:

  • 2 gotowe pinsy,
  • 2 duże główki czosnku,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli + dodatkowa do przyprawienia,
  • 4 ziemniaki duże,
  • 150 g dojrzałego sera cheddar,
  • 150 g startego parmezanu,
  • 200 g mascaropne,
  • 2 kiełbaski białe surowe,
  • cebula biała,
  • 100 g parmezanu do posypania,
  • czerwona cebula,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • opakowanie rucoli do ozdoby,
  • świeży rozmaryn.

Przygotowanie:

Przygotowanie pinsy rozpocznij od upieczenia czosnku. Ząbki czosnku włóż do naczynia, zalej oliwą i piecz w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Czosnek rozgnieć razem z solą i pieprzem na pastę, a potem połącz z mascarpone. Ziemniaki obierz, pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plasterki i tak samo zrób z cebulą. Placki pinsy posmaruj czosnkiem, a następnie ułóż plastry ziemniaków, posyp serem cheddar, dodaj kiełbaski pokruszone oraz mix kolorowych cebul. Skrop oliwą oraz oprósz parmezanem. Piecz przez 15-20 min w maksymalnej temperaturze piekarnika. 

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości