Choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, już teraz warto zacząć poszukiwania najlepszych przepisów na białą kiełbasę. Przy okazji można zaspokoić apetyt na jej wyjątkowy smak, a także odkryć ją na nowo, w nieco mniej tradycyjnych odsłonach. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego na potrawy z białą kiełbasą.
Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN klasyczną białą kiełbasę, tartę z białą kiełbasę, pasta alla Norcina, bites z białej kiełbasy, a także białą pinsę z ziemniakami i surową kiełbasą.
Biała kiełbasa - jak ją przyrządzić?
Składniki:
- kilogram białej kiełbasy,
- 4 ząbki czosnku z łupinkami,
- łyżeczka soli,
- kila ziaren ziela angielskiego,
- liście laurowe,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka gorczycy.
Przygotowanie:
Do wody dodaj przyprawy i podgrzej wodę do 80 stopni. Następnie do wody włóż kiełbasę i gotuj ją w temperaturze 75 stopni. Włóż termometr w kiełbasę i poczekaj, aż osiągnie - powinno być 68 stopni wewnątrz kiełbaski.
Tarta z białą kiełbasą
Składniki:
- opakowanie ciasta na tartę,
- 400 g kiełbasy białej parzonej,
- 5 jajek ugotowanych,
- 4 jajka świeże,
- 4 szalotki,
- 2 łyżki chrzanu,
- 300 ml śmietany 30%,
- oliwa do smażenia,
- 100 g majonezu,
- pęczek kopru,
- pęczek szczypioru,
- masło,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Formę na tarę wysmaruj miękkim masłem, a następnie wyłóż ciasto za pomocą widelca. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż formę na 20 minut do zapieczenia. Szalotki posiekaj, a potem kiełbasę pokrój i przesmaż na patelni. Do miski dodaj: jajka surowe, śmietanę, chrzan, majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiany koper razem ze szczypiorem. Część zostaw do dekoracji. Na zapieczone ciasto ułóż przesmażoną kiełbasę, a następnie przygotowaną masę i na końcu połówki jajka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.
Pasta alla Norcina
Składniki:
- 500 g surowej kiełbasy białej,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml białe wino wytrawne,
- 100 g sera pecorino Romano,
- 250 ml śmietana kremówka,
- 400 g makaronu rigatoni,
- sól i pieprz,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- kilka ziaren pieprzu czarnego.
Przygotowanie:
W garnku ze szczyptą soli ugotuj makaron, ale gotuj krócej i minutę, niż poleca producent. Zachowaj 100 ml wody z makaronu. Potem na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż pokrojoną kiełbasę i czosnek. Następnie dodaj białe wino, zredukuj, dodaj tarty ser pecorino (połowę) i gotuj przez kolejną minutę. Wlej śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku. Potem dodaj ugotowany makaron, drugą połowę sera pecorino oraz, jeżeli sos jest za gęsty, wodę z makaronu. Wymieszaj, a potem serwuj z dużą ilością sera pecorino i świeżo mielonym pieprzem czarnym.
Bites z białej kiełbasy
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego XXL,
- 300 g białej kiełbasy parzonej,
- 4 ugotowane jajka,
- 100 g majonezu,
- 2 żółtka,
- 50 g maku,
- pęczek koperku.
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego z pomocą szklanki wytnij okręgi, a następnie posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Na cieście ułóż na przemian plastry kiełbasy oraz jajka. Posyp makiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wystudzone bites udekoruj majonezem i koprem.
Biała Pinsa z ziemniakami i surową kiełbasą
Składniki:
- 2 gotowe pinsy,
- 2 duże główki czosnku,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli + dodatkowa do przyprawienia,
- 4 ziemniaki duże,
- 150 g dojrzałego sera cheddar,
- 150 g startego parmezanu,
- 200 g mascaropne,
- 2 kiełbaski białe surowe,
- cebula biała,
- 100 g parmezanu do posypania,
- czerwona cebula,
- pieprz czarny ziarnisty,
- opakowanie rucoli do ozdoby,
- świeży rozmaryn.
Przygotowanie:
Przygotowanie pinsy rozpocznij od upieczenia czosnku. Ząbki czosnku włóż do naczynia, zalej oliwą i piecz w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Czosnek rozgnieć razem z solą i pieprzem na pastę, a potem połącz z mascarpone. Ziemniaki obierz, pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plasterki i tak samo zrób z cebulą. Placki pinsy posmaruj czosnkiem, a następnie ułóż plastry ziemniaków, posyp serem cheddar, dodaj kiełbaski pokruszone oraz mix kolorowych cebul. Skrop oliwą oraz oprósz parmezanem. Piecz przez 15-20 min w maksymalnej temperaturze piekarnika.
Zobacz także:
- Biała kiełbasa Ci się znudziła? Poznaj sosy Grześka Zawieruchy, które uświetnią każde danie na Wielkanoc
- Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana
- "Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News