Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z białą kiełbasą: kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową, sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona oraz kruszonkę z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem.

Kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową

Składniki:

  • chleb razowy
  • zakwas do żurku
  • koperek
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • 150 ml kwasu chlebowego

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy kawałki pieczywa razowego, podsuszonego wcześniej. Chwile smażymy, dodajemy kwas chlebowy. Zagotowujemy, dodajemy zakwas do żurku, doprawiamy pieprzem i sola. Na koniec dodajemy koperek.

Składniki:

  • 6 szt. surowej białej kiełbasy
  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 4 jajka
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Kiełbasę pozbawiamy osłonek, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Mięso łączymy z pieczarkami smażonymi, dodajemy lubczyk, natkę pietruszki. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z zupą chlebowo-żurkową.

>>> Zobacz także:

Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi?

Pyszne tarty Andrzeja Polana

Sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 szt. surowej białek kiełbasy
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 36 proc.
  • majeranek świeży
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy
  • chrzan śmietankowy
  • 1 sałata masłowa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 kalarepka
  • 2 pomidory polskie
  • cebula dymka, koperek

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonek, do momentu aż powstanie nam drobna posypka. Do takiej kiełbasy dodajemy mleko, gotujemy do odparowania, po czym dodajemy śmietankę, chrzan i musztardę do smaku. Sałatę przesmażamy na oleju krótko, dodajemy pomidory, paprykę, kalarepkę. Dodajemy do sosu, wszystko mieszamy i na koniec wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu aż jajka się zetną. Posypujemy majerankiem, koprem, cebulą dymką.

Kruszonka z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem

Składniki:

  • 4 szt. biała kiełbasa surowa
  • olej do smażenia
  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i odrobina cukru
  • czarnuszka
  • 300 g sera mozzarella w bloku lub tartego
  • 300 g twarogu białego, niemielonego
  • chrzan śmietankowy

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na nieduże porcje, każdą rozwałkowujemy, nakładamy porcję sera tartego połączonego z twarogiem i łyżką chrzanu, kiełbasę. Zlepiamy i odstawimy na moment do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C.

Składniki:

  • 400 g czarnej porzeczki
  • miód

Przygotowanie:

Porzeczkę przesmażamy na miodzie, uważając, aby owoce nie rozpadały się. Tak przygotowaną porzeczkę wykładamy na bułeczki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości