Tarta wiosenna z pieczonym ciastem i zimnym środkiem
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki gryczanej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto kruche, owijamy w folię, pozostawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło, po czym rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę, pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.
Farsz:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 2 kalarepki
- ogórek zielony
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 2 jajka
- 250 g pieczonego indyka lub kurczaka
- 400 g serka kremowego śmietankowego
- 20 g żelatyny spożywczej
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 50 g majonezu
- 50 g musztardy chrzanowej
- niebieskie i fioletowe małe bratki
Przygotowanie:
Serek mieszamy dokładnie ze śmietaną, majonezem i musztardą. Mięso kroimy w drobną kostkę , rzodkiewki, kalarepkę i ogórka ścieramy na tarce, posypujemy solą. Odciskamy sok i warzywa dodajemy do masy serowej. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do masy. Jeszcze szczypiorek, koperek, posiekane jajko, wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Wstawiamy do lodówki. Dekorujemy rzodkiewką, koprem, jajkiem i kwiatami.
>>> Zobacz także:
Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz
Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!
Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet
Tarta z kapustą młodą i pasztetową cała na gorąco
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej
- 200 g masła
- 2 łyżki chrzanu śmietankowego
- 4 żółtka
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto, owijamy folią i odstawiamy, aby chwilę odpoczęło. Dzięki temu będzie bardziej plastyczne. Ciasto rozwałkowujemy w kształcie koła, smarujemy jakiem i wykładamy farsz.
Farsz:
- młoda kapusta
- 2 cebule
- pęczek koperku
- 4 ogórki małosolne
- stokrotki czerwone
- korzeń chrzanu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebule, dodajemy posiekaną młodą kapustę, chwilę smażymy i podlewamy małą ilością wody. Kiedy tylko kapusta odparuje, dodajemy koperek. Studzimy i wykładamy na środek naszego ciasta. Brzegi ciasta wykładamy na wierzch, zamykając po części tartę. Na wierzch wykładamy plasterki pasztetowej, skrapiamy olejem i do pieca. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. C. Upieczoną tartę oprószamy świeżo tartym chrzanem, dekorujemy stokrotkami i gotowe.
Tarta do góry nogami z owocami
Składniki:
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 1 banan
- jeżyny mrożone
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzch układamy banana pokrojonego po długości, skropionego sokiem z cytryny i jeżyny, gdzie popadnie. Zabieramy się za ciasto.
Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 1 banan zmiksowany
- 100 g rozpuszczonego masła
- 150 ml gęstego jogurtu
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczone, banana, jogurt, cukier, jajka łączymy razem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i ciasto wylewamy na owoce. Wstawiamy do pieczenia, pieczemy ok. 40 min. w 180 st. c. Ciasto wyjmujemy, po kilku minutach odwracamy do góry nogami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN