Przepisy kulinarne

Pyszne tarty Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: tartę wiosenną z pieczonym ciastem i zimnym środkiem, tartę z kapustą młodą i pasztetową oraz tartę z owocami. Palce lizać!

Tarta wiosenna z pieczonym ciastem i zimnym środkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto kruche, owijamy w folię, pozostawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło, po czym rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę, pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

Farsz:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 2 kalarepki
  • ogórek zielony
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 250 g pieczonego indyka lub kurczaka
  • 400 g serka kremowego śmietankowego
  • 20 g żelatyny spożywczej
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 50 g majonezu
  • 50 g musztardy chrzanowej
  • niebieskie i fioletowe małe bratki

Przygotowanie:

Serek mieszamy dokładnie ze śmietaną, majonezem i musztardą. Mięso kroimy w drobną kostkę , rzodkiewki, kalarepkę i ogórka ścieramy na tarce, posypujemy solą. Odciskamy sok i warzywa dodajemy do masy serowej. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do masy. Jeszcze szczypiorek, koperek, posiekane jajko, wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Wstawiamy do lodówki. Dekorujemy rzodkiewką, koprem, jajkiem i kwiatami.

>>> Zobacz także:

Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz

Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet

Tarta z kapustą młodą i pasztetową cała na gorąco

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto, owijamy folią i odstawiamy, aby chwilę odpoczęło. Dzięki temu będzie bardziej plastyczne. Ciasto rozwałkowujemy w kształcie koła, smarujemy jakiem i wykładamy farsz.

Farsz:

  • młoda kapusta
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • 4 ogórki małosolne
  • stokrotki czerwone
  • korzeń chrzanu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebule, dodajemy posiekaną młodą kapustę, chwilę smażymy i podlewamy małą ilością wody. Kiedy tylko kapusta odparuje, dodajemy koperek. Studzimy i wykładamy na środek naszego ciasta. Brzegi ciasta wykładamy na wierzch, zamykając po części tartę. Na wierzch wykładamy plasterki pasztetowej, skrapiamy olejem i do pieca. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. C. Upieczoną tartę oprószamy świeżo tartym chrzanem, dekorujemy stokrotkami i gotowe.

Tarta do góry nogami z owocami

Składniki:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • 1 banan
  • jeżyny mrożone

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzch układamy banana pokrojonego po długości, skropionego sokiem z cytryny i jeżyny, gdzie popadnie. Zabieramy się za ciasto.

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 banan zmiksowany
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 150 ml gęstego jogurtu
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuszczone, banana, jogurt, cukier, jajka łączymy razem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i ciasto wylewamy na owoce. Wstawiamy do pieczenia, pieczemy ok. 40 min. w 180 st. c. Ciasto wyjmujemy, po kilku minutach odwracamy do góry nogami.

Co sądzisz o tym artykule?
91
6