Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz

Jak zrobić pyszne domowe paszteciki? Andrzej Polan pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak zrobić ciasto do pasztecików i farsz.

Zobacz też:

3 przepisy Darii Ładochy na spaghetti do 25 złotych

Najlepszy przepis na paszteciki półkruche

  • 500 g mąki
    • 150 g masła
      • 40 g drożdży
        • 4 żółtka
          • 2 jajka
            • łyżeczka cukru
              • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
                • kminek
                  • sól

                    Śmietanę mieszamy z drożdżami, wlewamy do mąki. Dodajemy masło miękkie, jajka, sól i wyrabiamy niczym kruche ciasto. Wyrobione odstawiamy na 2-3 godziny, można też przygotować wieczorem, przetrzymać w lodówce przez noc i po takim czasie rozwałkowujemy. Możemy formować klasyczne podłużne, okrągłe, babeczki i zwijane niczym krokiety czy też kształtem zbliżone do pierogów.

                    Farsz ze schabu wędzonego i groszku

                    • 500 g schabu wędzonego
                      • 100 g groszku zielonego
                        • 200 g sera żółtego tartego
                          • 200 ml śmietany 18%
                            • sól, pieprz
                              • łyżka musztardy
                                • cebula
                                  • natka pietruszki
                                    • olej do smażenia

                                      Cebule kroimy i przesmażamy na oleju, mielimy ze schabem w maszynce. Dokładnie wymieszać z serem, śmietaną, musztardą i parzonym groszkiem. Jeszcze posiekaną natką pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykładamy farsz i zwijamy.

                                      Farsz z mięsa pieczonego i kapusty

                                      • 400 g łopatki wieprzowej
                                        • 2 cebule
                                          • 2-3 łyżki śmietany
                                            • młoda kapusta
                                              • koperek, natka pietruszki
                                                • Sól, pieprz
                                                  • kminek mielony

                                                    Mięso kroimy w kostkę, przesmażyć na patelni, wraz z cebulą, przekładamy do rondla, podlewamy małą ilością wody, dodajemy kapustę i dusimy do miękkości. Miękkie mięso mielimy w maszynce, łączymy ze śmietaną i przyprawami do smaku.

                                                    Farsz z grzybów do otwartych pasztecików

                                                    • 500 g drobnych pieczarek
                                                      • cebula
                                                        • masło do smażenia
                                                          • 200 ml śmietanki 36%
                                                            • 2 żółtka
                                                              • sól, pieprz
                                                                • koperek

                                                                  Na maśle przesmażamy cebule, dodajemy pieczarki pokrojone i dusimy do momentu aż odparują. dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem, mieszamy, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem solą i na koniec dodajemy koperek.

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości