Przepisy kulinarne

Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz

Jak zrobić pyszne domowe paszteciki? Andrzej Polan pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak zrobić ciasto do pasztecików i farsz.

Zobacz też: 3 przepisy Darii Ładochy na spaghetti do 25 złotych


Najlepszy przepis na paszteciki półkruche

  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 40 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • kminek
  • sól

Śmietanę mieszamy z drożdżami, wlewamy do mąki. Dodajemy masło miękkie, jajka, sól i wyrabiamy niczym kruche ciasto. Wyrobione odstawiamy na 2-3 godziny, można też przygotować wieczorem, przetrzymać w lodówce przez noc i po takim czasie rozwałkowujemy. Możemy formować klasyczne podłużne, okrągłe, babeczki i zwijane niczym krokiety czy też kształtem zbliżone do pierogów.

Farsz ze schabu wędzonego i groszku

  • 500 g schabu wędzonego
  • 100 g groszku zielonego
  • 200 g sera żółtego tartego
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • łyżka musztardy
  • cebula
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Cebule kroimy i przesmażamy na oleju, mielimy ze schabem w maszynce. Dokładnie wymieszać z serem, śmietaną, musztardą i parzonym groszkiem. Jeszcze posiekaną natką pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykładamy farsz i zwijamy.


Farsz z mięsa pieczonego i kapusty

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki śmietany
  • młoda kapusta
  • koperek, natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • kminek mielony

Mięso kroimy w kostkę, przesmażyć na patelni, wraz z cebulą, przekładamy do rondla, podlewamy małą ilością wody, dodajemy kapustę i dusimy do miękkości. Miękkie mięso mielimy w maszynce, łączymy ze śmietaną i przyprawami do smaku.

Farsz z grzybów do otwartych pasztecików

  • 500 g drobnych pieczarek
  • cebula
  • masło do smażenia
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • koperek

Na maśle przesmażamy cebule, dodajemy pieczarki pokrojone i dusimy do momentu aż odparują. dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem, mieszamy, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem solą i na koniec dodajemy koperek.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
12
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
29.03.2019
Magdalena
Przydałby się jeszcze filmik z zawijaniem farszu w ciasto. Pan Andrzej świetnie to zrobił! A boję się że nie zapamiętam