- Pomidorki koktajlowe jako źródło Salmonelli: Małe, popularne pomidory mogą odpowiadać za powtarzające się epidemie Salmonelli Strathcona w Europie trwające od 2011 do 2024 roku.
- Skala i objawy epidemii: Setki zachorowań odnotowano w 17 krajach (m.in. Wielka Brytania, Niemcy, Austria); choroba objawia się biegunką, bólem brzucha, gorączką i wymiotami, a w ciężkich przypadkach może prowadzić do śmierci.
- Źródło i trudności w eliminacji: Zakażenia powiązano genetycznie z pomidorkami pochodzącymi z Sycylii; skażone warzywa trafiają na cały kontynent, a zwykłe mycie nie zawsze usuwa bakterie przylegające do skórek.
Pomidorki koktajlowe mogą być źródłem salmonelli
Pomidory koktajlowe stały się popularną przekąską na całym świecie. Malutkie, soczyste, idealne do sałatek czy kanapek. Jak się okazuje, warzywo to w ostatnich latach stało się bohaterem niepokojących raportów naukowych. Okazuje się, że właśnie te małe pomidorki mogą odpowiadać za powtarzające się epidemie Salmonelli Strathcona w Europie, które trwają już od ponad dekady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.
Między 2011 a 2024 rokiem odnotowano setki przypadków zachorowań w 17 krajach, w tym w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Austrii. Choroba objawia się bólem brzucha, biegunką, gorączką i wymiotami, a w najcięższych przypadkach może być nawet śmiertelna.
Badania naukowców z Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób wykazały, że większość zakażeń była ze sobą powiązana genetycznie. Winowajcą okazały się pomidorki pochodzące z Sycylii.
Problem nie kończy się jednak w granicach Włoch. Skażone produkty trafiają na cały kontynent, a mycie takich warzyw pod bieżącą wodą nie zawsze chroni przed chorobą. Bakterie mogą przylegać do skórek.
Ostrożność to podstawa
Eksperci podkreślają, że problem jest szczególnie groźny, bo pomidory często jemy na surowo, a salmonella ginie dopiero w wysokiej temperaturze gotowania. Co więcej, szczep Salmonella Strathcona jest rzadki, ale wyjątkowo silny. W poważnych przypadkach może doprowadzić do odwodnienia, a nawet śmierci.
Większość infekcji ustępuje jednak po kilku dniach. Mimo to eksperci apelują o ostrożność i świadomość przy przygotowywaniu jedzenia. Mycie rąk, dokładne gotowanie i unikanie przygotowywania posiłków dla innych w czasie choroby to podstawowe środki zapobiegawcze.
Zobacz także:
- Masz tę wodę w domu? Popularna sieć sklepów apeluje: nie pij, oddaj, bo jest niebezpieczna
- Ten produkt znika ze sklepów. GIS: "Zagrożenie dla zdrowia ludzkiego"
- W tym produkcie wykryto salmonellę. GIS ostrzega
Autor: Nastazja Błoch
Źródło: dailymail.com
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages