Niebezpieczna partia herbaty. GIS wydał pilny komunikat

Parzenie herbaty
Niebezpieczna partia herbaty. GIS wydał pilny komunikat
Źródło: Fcafotodigital/Getty Images
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał w poniedziałek, 8 września br. ostrzeżenie dotyczące partii herbatki ziołowej, w której mogą znajdować się bakterie Salmonelli. Produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Sprawdź, czy masz go w kuchennej szafce.
Kluczowe fakty:
  • Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed herbatą ziołową z morwy białej, w której wykryto obecność bakterii Salmonella spp.
  • Bakterie wykryto w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Agnieszka Pocztarska, blogerka
Zegar herbaciany - jakie ziółko rano, a jakie wieczorem?
Dlaczego warto pić ziołowe herbaty?
Źródło: Dzień Dobry TVN

GIS. Salmonella w herbatce ziołowej

Bakterie Salmonella spp. znajdowały się w jednej z pięciu próbek partii L 0185 produktu "Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)" z datą minimalnej trwałości upływającą w maju 2027 r. Producentem jest Herbapol Lublin S.A. "Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - czytamy w komunikacie.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

GIS ostrzega przed herbatą z morwy białej

GIS zaleca konsumentom niespożywanie produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu skontaktowanie się z lekarzem. Inspektorat przypomina, że informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem "SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE".

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości