- Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed herbatą ziołową z morwy białej, w której wykryto obecność bakterii Salmonella spp.
- Bakterie wykryto w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dalsza część tekstu pod wideo:
GIS. Salmonella w herbatce ziołowej
Bakterie Salmonella spp. znajdowały się w jednej z pięciu próbek partii L 0185 produktu "Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek)" z datą minimalnej trwałości upływającą w maju 2027 r. Producentem jest Herbapol Lublin S.A. "Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - czytamy w komunikacie.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
GIS ostrzega przed herbatą z morwy białej
GIS zaleca konsumentom niespożywanie produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu skontaktowanie się z lekarzem. Inspektorat przypomina, że informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem "SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE".
Zobacz także:
- Bezpieczne grzybobranie. GIS: "Nieodpowiednie rozpoznanie może prowadzić do zagrożenia życia"
- Ten produkt znika ze sklepów. GIS: "Zagrożenie dla zdrowia ludzkiego"
- W tym produkcie wykryto salmonellę. GIS ostrzega
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: zs/mark
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Fcafotodigital/Getty Images