Bezpieczne grzybobranie. GIS: "Nieodpowiednie rozpoznanie może prowadzić do zagrożenia życia"

Kobieta zbiera grzyby
Bezpieczne grzybobranie. GIS: "Nieodpowiednie rozpoznanie może prowadzić do zagrożenia życia"
Źródło: Shandor_gor/Getty Images
Trwa sezon na grzybobranie. Choć to popularna aktywność na świeżym powietrzu, wymaga jednak wiedzy i ostrożności. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował na swojej stronie poradnik, jak się przygotować na spacer do lasu i bezpiecznie zbierać borowiki czy maślaki.

Dalsza część tekstu pod wideo:

DD_20241020_Grzyby_rep_REP
Polska mistrzem świata w grzybobraniu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Bezpieczne grzybobranie - poradnik GIS

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zamieszczono kompendium wiedzy na temat grzybobrania. Dowiadujemy się z niego m.in.

  • Jak się przygotować do grzybobrania?
  • Jakie są objawy zatrucia grzybami i gdzie szukać pomocy?
  • Kto powinien unikać grzybów?

Jak się przygotować do grzybobrania?

Jak wskazuje GIS, wybierając się do lasu, trzeba włożyć odpowiedni strój chroniący przed wilgocią, owadami i żmijami: bluzę lub kurtkę, długie spodnie, pelerynę przeciwdeszczową, kalosze lub buty z wysoką cholewką, czapkę lub kapelusz.

Ponadto warto wyposażyć się w:

  • kosz wiklinowy - zapewnia wentylację, w torbie foliowej grzyby szybko się psują,
  • nożyk - do delikatnego wykręcania grzybów i oczyszczania ich z resztek ściółki,
  • środek odstraszający owady - chroni przed komarami i kleszczami.

Zatrucia grzybami – objawy i pomoc

Według GIS najczęstszą przyczyną zatrucia jest pomyłka w rozpoznaniu gatunku lub niewłaściwe przygotowanie potraw. Do typowych objawów zaliczają się: nudności i wymioty, bóle brzucha i głowy, gorączka. Mogą one wystąpić kilka, a nawet kilkanaście godzin od konsumpcji.

"Objawy mogą przypominać infekcje przewodu pokarmowego, co utrudnia szybką diagnozę. Ich intensywność zależy od rodzaju toksyn, ilości spożytych grzybów i indywidualnych predyspozycji organizmu" - czytamy na rządowej stronie.

Gdy dojdzie do zatrucia, natychmiast skontaktujcie się z lekarzem lub zadzwońcie pod numer alarmowy 999 albo 112.

"Najgroźniejsze zatrucia są spowodowane spożyciem muchomora sromotnikowego, który bywa mylony z jadalnymi gatunkami, takimi jak kania czubajka czy gąska zielona" - przypomina inspektorat.

Jeśli nie jesteście pewni, jakie gatunki zebraliście, warto udać się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie dyżurują grzyboznawcy (posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych) i klasyfikatorzy (oceniają wyłącznie grzyby świeże). Ocena grzybów jest bezpłatna.

Choć grzyby jadalne mają wiele cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych, to mogą być niebezpieczne dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych, osób z chorobami przewodu pokarmowego.

"Pamiętaj! Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz absolutną pewność. W razie wątpliwości – skorzystaj z pomocy specjalisty. Bezpieczne grzybobranie to zdrowie, smak i przyjemność!" - apeluje GIS.

Jak dodaje, nieodpowiednie rozpoznanie grzybów może prowadzić do poważnych zatruć, a nawet zagrożenia życia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości