Dalsza część tekstu pod wideo:
Bezpieczne grzybobranie - poradnik GIS
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zamieszczono kompendium wiedzy na temat grzybobrania. Dowiadujemy się z niego m.in.
- Jak się przygotować do grzybobrania?
- Jakie są objawy zatrucia grzybami i gdzie szukać pomocy?
- Kto powinien unikać grzybów?
Jak się przygotować do grzybobrania?
Jak wskazuje GIS, wybierając się do lasu, trzeba włożyć odpowiedni strój chroniący przed wilgocią, owadami i żmijami: bluzę lub kurtkę, długie spodnie, pelerynę przeciwdeszczową, kalosze lub buty z wysoką cholewką, czapkę lub kapelusz.
Ponadto warto wyposażyć się w:
- kosz wiklinowy - zapewnia wentylację, w torbie foliowej grzyby szybko się psują,
- nożyk - do delikatnego wykręcania grzybów i oczyszczania ich z resztek ściółki,
- środek odstraszający owady - chroni przed komarami i kleszczami.
Zatrucia grzybami – objawy i pomoc
Według GIS najczęstszą przyczyną zatrucia jest pomyłka w rozpoznaniu gatunku lub niewłaściwe przygotowanie potraw. Do typowych objawów zaliczają się: nudności i wymioty, bóle brzucha i głowy, gorączka. Mogą one wystąpić kilka, a nawet kilkanaście godzin od konsumpcji.
"Objawy mogą przypominać infekcje przewodu pokarmowego, co utrudnia szybką diagnozę. Ich intensywność zależy od rodzaju toksyn, ilości spożytych grzybów i indywidualnych predyspozycji organizmu" - czytamy na rządowej stronie.
Gdy dojdzie do zatrucia, natychmiast skontaktujcie się z lekarzem lub zadzwońcie pod numer alarmowy 999 albo 112.
"Najgroźniejsze zatrucia są spowodowane spożyciem muchomora sromotnikowego, który bywa mylony z jadalnymi gatunkami, takimi jak kania czubajka czy gąska zielona" - przypomina inspektorat.
Jeśli nie jesteście pewni, jakie gatunki zebraliście, warto udać się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie dyżurują grzyboznawcy (posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych) i klasyfikatorzy (oceniają wyłącznie grzyby świeże). Ocena grzybów jest bezpłatna.
Choć grzyby jadalne mają wiele cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych, to mogą być niebezpieczne dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych, osób z chorobami przewodu pokarmowego.
"Pamiętaj! Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz absolutną pewność. W razie wątpliwości – skorzystaj z pomocy specjalisty. Bezpieczne grzybobranie to zdrowie, smak i przyjemność!" - apeluje GIS.
Jak dodaje, nieodpowiednie rozpoznanie grzybów może prowadzić do poważnych zatruć, a nawet zagrożenia życia.
Zobacz także:
- Gdzie można zbierać grzyby w okolicach Warszawy? Oto najlepsze miejscówki
- Toksykolog ostrzega grzybiarzy i nie tylko. "Może prowadzić do niewydolności wątroby"
- Domowy sposób na grzyby. Jak wyhodować je na własnym parapecie?
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: Shandor_gor/Getty Images