Jak szybko i sprawnie czyścić kurki? Poznaj nasze sposoby

Czyszczenie kurek
Jak szybko i sprawnie czyścić kurki? Poznaj nasz sposób
Źródło: CasarsaGuru/Getty Images
Kurki, czyli pieprznik jadalny, to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskich lasach. Cieszą się dużą popularnością za swoje walory smakowe. Jednak ze względu na budowę ich blaszek i różnorodny kształt kapeluszy, bywają trudne do czyszczenia. Jak to robić szybko i sprawnie? Poznaj sprawdzone sposoby na czyszczenie kurek.
W tym artykule znajdziesz:
  • Szybki sposób na czyszczenie kurek
  • Czyszczenie suchych kurek
  • Ile można przechowywać kurki?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Natalia Wine
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Szybki sposób na czyszczenie kurek

Mokre i wilgotne kurki można czyścić pod bieżącą, ale zimną wodą. Siłą strumienia można wymyć większość zanieczyszczeń, jednak przy okazji trzeba często doczyszczać pojedyncze blaszki, więc jest to dosyć czasochłonne.

Prostszą i szybszą metodą będzie oczyszczenie ich z większych zanieczyszczeń, a następnie zasypanie mąką ziemniaczaną, tak, aby oblepiła całego grzyba. Kiedy całość będzie dobrze wymieszana, wrzucamy do miski z kurkami kostki lodu, a następnie zalewamy jak najzimniejszą wodą. Następnie całość płuczemy.

Zanieczyszczenia przykleją się do mąki ziemniaczanej, a dzięki temu szybciej się ich pozbędziemy. Dobrze jest, aby po czyszczeniu w wodzie kurki odstały 12-24 godziny w suchym i zimnym miejscu. Może być to lodówka, ale naczynie, w którym będą leżały grzyby, powinno być wyłożone chłonną ścierką, aby zebrała wilgoć. Po tym czasie kurki mogą zostać użyte do potrawy lub zamrożone.

Czyszczenie suchych kurek

Jeśli uda nam się nieco obsuszyć kurki można spróbować czyszczenia na sucho. Można do tego użyć małej szczoteczki do zębów, dzięki której wymieciemy wszystkie zanieczyszczenia spomiędzy blaszek. Kiedy grzyby nie są bardzo wilgotne, można je również swobodnie otrzepywać z zanieczyszczeń.

Ile można przechowywać kurki?

Większość grzybów dosyć szybko się psuje, a co za tym idzie, nie powinno się ich długo trzymać. W lodówce przechowywać można je zaledwie trzy dni. Co zrobić, aby się nie zepsuły? Przede wszystkim trzymać w przewiewnym miejscu, nie w misce lub plastikowym pojemniku, a na sitku, aby każdy grzyb miał dostęp do świeżego powietrza.

Jeśli nie mamy takiej możliwości - pojemnik wyłóżmy ręcznikami papierowymi, aby chłonęły wilgoć. Te należy wymieniać codziennie. W ten sposób kurki mogą nieco obeschnąć, a dzięki temu wolniej będą się psuły.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości