Jak szybko i sprawnie czyścić kurki? Poznaj nasze sposoby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?
Grzybiarskie tipy
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Kurki, czyli pieprznik jadalny, to jedne z najpopularniejszych grzybów w polskich lasach. Cieszą się dużą popularnością za swoje walory smakowe. Jednak ze względu na budowę ich blaszek i różnorodny kształt kapeluszy, bywają trudne do czyszczenia. Jak to robić szybko i sprawnie?

Szybki sposób na czyszczenie kurek

Mokre i wilgotne kurki można czyścić pod bieżącą, ale zimną wodą. Siłą strumienia można wymyć większość zanieczyszczeń, jednak przy okazji trzeba często doczyszczać pojedyncze blaszki, więc jest to dosyć czasochłonne.

Prostszą i szybszą metodą będzie oczyszczenie ich z większych zanieczyszczeń, a następnie zasypanie mąką ziemniaczaną, tak, aby oblepiła całego grzyba. Kiedy całość będzie dobrze wymieszana, wrzucamy do miski z kurkami kostki lodu, a następnie zalewamy jak najzimniejszą wodą. Następnie całość płuczemy.

Zanieczyszczenia przykleją się do mąki ziemniaczanej, a dzięki temu szybciej się ich pozbędziemy. Dobrze jest, aby po czyszczeniu w wodzie kurki odstały 12-24 godziny w suchym i zimnym miejscu. Może być to lodówka, ale naczynie, w którym będą leżały grzyby, powinno być wyłożone chłonną ścierką, aby zebrała wilgoć. Po tym czasie kurki mogą zostać użyte do potrawy lub zamrożone.

Czyszczenie suchych kurek

Jeśli uda nam się nieco obsuszyć kurki można spróbować czyszczenia na sucho. Można do tego użyć małej szczoteczki do zębów, dzięki której wymieciemy wszystkie zanieczyszczenia spomiędzy blaszek. Kiedy grzyby nie są bardzo wilgotne, można je również swobodnie otrzepywać z zanieczyszczeń.

Ile można przechowywać kurki?

Większość grzybów dosyć szybko się psuje, a co za tym idzie, nie powinno się ich długo trzymać. W lodówce przechowywać można je zaledwie trzy dni. Co zrobić, aby się nie zepsuły? Przede wszystkim trzymać w przewiewnym miejscu, nie w misce lub plastikowym pojemniku, a na sitku, aby każdy grzyb miał dostęp do świeżego powietrza.

Jeśli nie mamy takiej możliwości - pojemnik wyłóżmy ręcznikami papierowymi, aby chłonęły wilgoć. Te należy wymieniać codziennie. W ten sposób kurki mogą nieco obeschnąć, a dzięki temu wolniej będą się psuły.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: CasarsaGuru/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana