Fettuccine Pomodori e Finferli
Składniki:
- 250 g makaronu
- 200 g kurek
- 50 g pomidorkiów
- 200 g śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- natka pietruszki
Jak przygotować Fettuccine Pomodori e Finferli?
- Na dużej patelni smażyć zmiażdżony czosnek na oliwie. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki i smażyć przez chwilę. Dodać kurki i smażyć aż się zarumienią. Dolać śmietanę i na niskim ogniu redukować aż będzie kremowe. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ugotować makaron i odsiedzieć, gdy będzie al dente. Dodać do patelni razem z parmezanem i natkę pietruszki. Wymieszać.
Zapiekanka z ziemniaków z kurkami
Składniki:
- 250 g kurek
- 6 średnich ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 100 g boczku
- 1/2 cebuli
- 1 mozzarella
- 50 g parmezanu
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oliwa
Jak przygotować zapiekankę z ziemniaków z kurkami?
- Na dużej patelni smażyć posiekany boczek. Odłożyć, gdy będzie chrupiący. Na tej samej patelni dolać trochę oliwy i smażyć siekany czosnek z cebulą. Dodać kurki i smażyć aż będą przyrumienione. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ugotować ziemniaki. Gdy będą miękkie w środku odsiedzieć i obrać. Pokroić je w talarki, przyprawić solą, pieprzem, oliwą i dodać do pojemnika. Położyć na nich 2/3 grzybów. Przykryć grzyby startym parmezanem i mozzarella.
- Włożyć do piekarnika na 200° na 15 minut. Wyciągnąć, udekorować pozostałymi grzybami i natką pietruszki.
Portobello faszerowane kurkami
Składniki:
- 8 grzybów Portobello
- 250 g kurek
- natka pietruszki
- 250 g ricotty
- 100 g parmezanu
- 50 g bułki tartej
- sól, pieprz oliwa
Jak przygotować portobello faszerowane kurkami?
- Kurki podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. W misce wymieszać kurki z ricottą, 50 g parmezanu i bułką tartą. Faszerować grzyby Portobello farszem.
- Posypać parmezanem i włożyć do piekarnika na 200° na 15-20 minut. Wyciągnąć, posypać natką pietruszki.
Tiramisu truskawkowe
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 500 g truskawek
- sok z 1 cytryny
- świeża mięta
Jak przygotować tiramisu truskawkowe?
- Pokroić połowę truskawek w kawałki, posypać je 2 łyżkami cukru, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
- Oddzielić żółtko od białka. Ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mascarpone i dalej mieszać. Ubić na sztywno białka i dodać je do żółtek delikatnie orszański od dołu do góry.
- Zblendować marynowane truskawki. Zamoczyć biszkopty savoiardi w musie z truskawek i zrobić jedną warstwę. Połączyć z kremem z mascarpone. Zrobić druga warstwę z biszkoptów savoiardi moczonych w musie z truskawek. Połączyć z pozostałym kremem.
- Pokroić pozostałe truskawki i udekorować tiramisu. Na wierzch położyć listki mięty.
Buon appetito!
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Kuchnia pełna borówek. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego i wykonaj przepyszne borowiczanki
- 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu
- Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Matteo Brunetti
podziel się: