Matteo Brunetti i jego włoskie przepisy na dania z kurkami

Matteo Brunetti w kuchni DDTVN
Jakub Kamiński/East News
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.

Fettuccine Pomodori e Finferli

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 200 g kurek
  • 50 g pomidorkiów
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • natka pietruszki

Jak przygotować Fettuccine Pomodori e Finferli?

  1. Na dużej patelni smażyć zmiażdżony czosnek na oliwie. Dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki i smażyć przez chwilę. Dodać kurki i smażyć aż się zarumienią. Dolać śmietanę i na niskim ogniu redukować aż będzie kremowe. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Ugotować makaron i odsiedzieć, gdy będzie al dente. Dodać do patelni razem z parmezanem i natkę pietruszki. Wymieszać.

Zapiekanka z ziemniaków z kurkami

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku
  • 1/2 cebuli
  • 1 mozzarella
  • 50 g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa

Jak przygotować zapiekankę z ziemniaków z kurkami?

  1. Na dużej patelni smażyć posiekany boczek. Odłożyć, gdy będzie chrupiący. Na tej samej patelni dolać trochę oliwy i smażyć siekany czosnek z cebulą. Dodać kurki i smażyć aż będą przyrumienione. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Ugotować ziemniaki. Gdy będą miękkie w środku odsiedzieć i obrać. Pokroić je w talarki, przyprawić solą, pieprzem, oliwą i dodać do pojemnika. Położyć na nich 2/3 grzybów. Przykryć grzyby startym parmezanem i mozzarella.
  3. Włożyć do piekarnika na 200° na 15 minut. Wyciągnąć, udekorować pozostałymi grzybami i natką pietruszki.

Portobello faszerowane kurkami

Składniki:

  • 8 grzybów Portobello
  • 250 g kurek
  • natka pietruszki
  • 250 g ricotty
  • 100 g parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • sól, pieprz oliwa

Jak przygotować portobello faszerowane kurkami?

  1. Kurki podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. W misce wymieszać kurki z ricottą, 50 g parmezanu i bułką tartą. Faszerować grzyby Portobello farszem.
  2. Posypać parmezanem i włożyć do piekarnika na 200° na 15-20 minut. Wyciągnąć, posypać natką pietruszki.

Tiramisu truskawkowe

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 500 g truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • świeża mięta

Jak przygotować tiramisu truskawkowe?

  1. Pokroić połowę truskawek w kawałki, posypać je 2 łyżkami cukru, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
  2. Oddzielić żółtko od białka. Ubić żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mascarpone i dalej mieszać. Ubić na sztywno białka i dodać je do żółtek delikatnie orszański od dołu do góry.
  3. Zblendować marynowane truskawki. Zamoczyć biszkopty savoiardi w musie z truskawek i zrobić jedną warstwę. Połączyć z kremem z mascarpone. Zrobić druga warstwę z biszkoptów savoiardi moczonych w musie z truskawek. Połączyć z pozostałym kremem.
  4. Pokroić pozostałe truskawki i udekorować tiramisu. Na wierzch położyć listki mięty.

Buon appetito!

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Matteo Brunetti

podziel się:

Pozostałe wiadomości