Kuchnia pełna borówek. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego i wykonaj przepyszne borowiczanki

Piotr Kucharski przygotowuje ciasta z budyniem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Jeśli lato to borówki, a jeśli wyśmienite przysmaki z owocami to Piotr Kucharski. To właśnie on w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy m.in. na sernik na zimno z borówkami i letnią sałatkę z buraków, z dodatkiem borówek. Oto szczegóły!

Pankejksy z borówkami

Składniki na pankejksy z borówkami:

  • 180 g mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
        • szczypta soli
          • 100 ml wody
            • 100 ml maślanki
              • 1 łyżka miodu
                • 1 jajko
                  • 2 łyżki rozpuszczonego mleka
                    • około 200 g borówek
                      • skórka i sok z jednej cytryny
                        • masło do smażenia

                          Dodatki:

                          • borówki, maliny i jeżyny
                            • 200 g jogurtu greckiego
                              • 1 łyżka miodu

                                Jak przygotować pankejksy z borówkami?

                                1. W jednej misce wymieszać suche składniki. W osobnej mokre. Wszystko razem połączyć aż masa będzie jednolita. Pod koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać.
                                  1. Smażyć na rozgrzanej patelni placki o średnicy około 5-6 cm z każdej strony po 2-3 minuty. Podawać z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami.

                                    Letnia sałatka z buraków

                                    Składniki na sałatkę z buraków:

                                    • 400 g małych ugotowanych buraków
                                      • 4 ząbki czosnku
                                        • 1 kostka oryginalnego sera feta
                                          • 200 g borówki amerykańskiej
                                            • listki i kwiatki nasturcji
                                              • garść rukoli

                                                Sos:

                                                • 100 ml oliwy z oliwek
                                                  • 1 łyżka miodu
                                                    • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                      • sok z połówki cytryny
                                                        • sól i pieprz

                                                          Jak przygotować sałatkę z buraków?

                                                          1. Buraki pokroić na cząstki wielkości kęsa. Podsmażyć przez chwilę na patelni z oliwą z oliwek i posiekanym czosnkiem.
                                                            1. Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem.
                                                              1. Na talerzach ułożyć rukolę, na wierzch nałożyć buraczki, posypać fetą, borówkami. Całość skropić sosem i udekorować nasturcją.

                                                                Sernik na zimno z borówkami

                                                                Składniki na sernik na zimno z borówkami:

                                                                Borówki

                                                                • 500 g borówki amerykańskiej
                                                                  • 150 g cukru
                                                                    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                                                                      Spód

                                                                      • 200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych
                                                                        • 80 g rozpuszczonego masła

                                                                          Ser

                                                                          • 400 g kremowego serka do kanapek
                                                                            • 150 g śmietany kremówki

                                                                              Jak przygotować sernik na zimno z borówkami?

                                                                              1. Borówki zagotować z cukrem aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50 ml wody. Dodać do borówek, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
                                                                                1. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem. Wyłożyć na formę o wymiarach około 20x20 cm. Ser wymieszać z śmietaną i wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzch wyłożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

                                                                                  Borowiczanki

                                                                                  Składniki na borowiczanki:

                                                                                  Ciasto

                                                                                  • 20 g drożdży
                                                                                    • 100 ml mleka
                                                                                      • 50 g cukru
                                                                                        • 500 g mąki pszennej typ 500
                                                                                          • 3 jajka
                                                                                            • 2 żółtka
                                                                                              • 0,5 łyżeczki soli
                                                                                                • 100 g zimnego masła
                                                                                                  • 700 g borówek
                                                                                                    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

                                                                                                      Kruszonka

                                                                                                      • 70 g zimnego masła
                                                                                                        • 50 g cukru
                                                                                                          • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
                                                                                                            • 120 g mąki pszennej
                                                                                                              • białko do posmarowania

                                                                                                                Jak przygotować borowiczanki?

                                                                                                                1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i solą. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Wyrabiać w robocie planetarnym 4 minuty. Następnie dodawać masło partiami aż ciasto wchłonie całe. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie wymieszać składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
                                                                                                                  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, każdą po około 100 g. Uformować kulki, odstawić na 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie wymieszać borówki z mąką ziemniaczaną.
                                                                                                                    1. Każdą kulkę ciasta rozwałkować na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na środek każdego ciasta nałożyć borówki i zapleść nad nimi ciasto, dbając żeby dobrze się skleiło.
                                                                                                                      1. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrastania. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
                                                                                                                        1. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec około 12-14 minut.

                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                          Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości