Pankejksy z borówkami
Składniki na pankejksy z borówkami:
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 ml wody
- 100 ml maślanki
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego mleka
- około 200 g borówek
- skórka i sok z jednej cytryny
- masło do smażenia
Dodatki:
- borówki, maliny i jeżyny
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
Jak przygotować pankejksy z borówkami?
- W jednej misce wymieszać suche składniki. W osobnej mokre. Wszystko razem połączyć aż masa będzie jednolita. Pod koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej patelni placki o średnicy około 5-6 cm z każdej strony po 2-3 minuty. Podawać z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami.
Letnia sałatka z buraków
Składniki na sałatkę z buraków:
- 400 g małych ugotowanych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka oryginalnego sera feta
- 200 g borówki amerykańskiej
- listki i kwiatki nasturcji
- garść rukoli
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z buraków?
- Buraki pokroić na cząstki wielkości kęsa. Podsmażyć przez chwilę na patelni z oliwą z oliwek i posiekanym czosnkiem.
- Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem.
- Na talerzach ułożyć rukolę, na wierzch nałożyć buraczki, posypać fetą, borówkami. Całość skropić sosem i udekorować nasturcją.
Sernik na zimno z borówkami
Składniki na sernik na zimno z borówkami:
Borówki
- 500 g borówki amerykańskiej
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód
- 200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych
- 80 g rozpuszczonego masła
Ser
- 400 g kremowego serka do kanapek
- 150 g śmietany kremówki
Jak przygotować sernik na zimno z borówkami?
- Borówki zagotować z cukrem aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50 ml wody. Dodać do borówek, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
- Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem. Wyłożyć na formę o wymiarach około 20x20 cm. Ser wymieszać z śmietaną i wyłożyć na spód z ciasteczek. Na wierzch wyłożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Borowiczanki
Składniki na borowiczanki:
Ciasto
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka
- 50 g cukru
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła
- 700 g borówek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
- 70 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 120 g mąki pszennej
- białko do posmarowania
Jak przygotować borowiczanki?
- Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i solą. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Wyrabiać w robocie planetarnym 4 minuty. Następnie dodawać masło partiami aż ciasto wchłonie całe. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie wymieszać składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, każdą po około 100 g. Uformować kulki, odstawić na 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie wymieszać borówki z mąką ziemniaczaną.
- Każdą kulkę ciasta rozwałkować na podłużny placek o grubości 0,5 cm. Na środek każdego ciasta nałożyć borówki i zapleść nad nimi ciasto, dbając żeby dobrze się skleiło.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrastania. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec około 12-14 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
- Zamknij lato w słoiku - prosty i szybki przepis na konfiturę z wiśni i czerwonych porzeczek
- Kabaczek i cukinia. Czy to jest to samo warzywo? Znamy odpowiedź
- Dowiedz się, jak upiec eklerki i jak przygotować pyszny krem do eklerów
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: