Kabaczek i cukinia. Co je łączy?
Niektórzy rozróżniają te warzywa według kolorów, nazywając cukiniami te zielone, a kabaczkami żółte. Inni z kolei odwrotnie. Przekonują, że to cukinie są żółte, a kabaczki zielone. Jeszcze inni twierdzą, że kabaczek to po prostu wyjątkowo wyrośnięta, dojrzała cukinia. Są też tacy, którzy uważają, że różnice w nazwie to tak naprawdę regionalizmy. To jak to w końcu jest? Na początek podobieństwa:
- oba warzywa są odmianami dyni o podłużnym kształcie
- mogą mieć zieloną lub żółtą skórkę,
- są delikatne w smaku i mają zbliżoną strukturę, przez co trafiają do tych samych lub bardzo podobnych potraw, często stosowane zamiennie, np. kabaczek zamiast cukinii w leczo itd.
Kabaczek i cukinia. Co je różni?
- cukinie są mniejsze, bardziej przypominają duże ogórki, kabaczki natomiast są większe i mają nieco bardziej zaokrąglony kształt, zbliżony do bakłażana
- cukinie zwykle są ciemnozielone albo intensywnie żółte, kabaczki wydają się bardziej mdłe, jeśli chodzi o kolor - są jasnozielone lub jasnożółte, z delikatnymi plamkami na skórce
- cukinie są delikatniejsze w smaku
- kabaczki mają twardszą skórkę i większe pestki.
Mimo kilku różnic i licznych sporów, cukinia i kabaczek to tak naprawdę to samo warzywo! Ich różnice wynikają przede wszystkim ze stanu dojrzałości. Wraz ze wzrostem cukinii, zmienia się jej smak, a co za tym idzie – zastosowanie w kuchni oraz sposoby jej przygotowania.
Zobacz także przepisy z wykorzystaniem cukinii:
- Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy
- Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy
- Cukinia w zalewie curry, kiszona, a może marynowana z papryką? Oto pyszne przetwory na zimę
- Cukinia w cieście naleśnikowym - przepisy
- W naszej kuchni pyszne dania z cukinii: leczo, placki i ciasto
Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF