Choć cukinia dostępna jest przez cały rok, to w drugiej połowie lata rozpoczyna się jej sezon. Warzywo to nie tylko świetnie sprawdza się na wakacyjnym grillu, ale i do domowych przetworów. Podpowiadamy zatem, co warto przygotować z cukinii, by jej smakiem cieszyć się zimą.
Cukinia - właściwości i zastosowanie
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jest chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach, ponieważ nawet na słabej glebie daje obfite plony. Co więcej, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Słynie z wysokiej zawartości magnezu, potasu, witaminy C, K i witamin z grupy B. Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal).
Cukinia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Latem cieszymy się jej smakiem na grillu, smażymy z niej placki, faszerujemy ją mięsem, przyrządzamy tradycyjne francuskie ratatouillie, a weganie często robią z niej makaron. Natomiast cukinia świetnie nadaje się też na przetwory. Zimą wystarczy odkręcić słoik i poczuć powiew lata.
Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w słupki lub kostkę. Następnie wkładamy do słoików wraz z gałązkami kopru i ziarnami gorczycy. Zalewę gotujemy, po czym zalewamy nią warzywa. Zakręcamy słój i pasteryzujemy ok. 15 min.
Cukinia w zalewie curry - przepis
Miłośnicy pikantnych dań pokochają połączenie cukinii z curry.
Składniki na cukinię w zalewie curry:
ok. 2,5 kg cukinii,
2 cebule,
liście selera,
po kilka ziarenek gorczycy/na słoik,
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w słupki. Z wody, octu, cukru, soli, curry gotujemy zalewę. Do słoika wkładamy cukinię, cebulę i ziarna gorczycy. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy ok. 10-15 min.
Kiszona cukinia - przepis
Przywykliśmy do kiszonych ogórków, czy kapusty, a gdyby tak ukisić cukinię?
Składniki na kiszoną cukinię:
2 kg cukinii,
1 korzeń chrzanu,
5 ząbków czosnku,
1 pęczek kopru,
3 l wody,
2-3 łyżki soli.
Przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić w plastry. Do każdego słoika wrzucić po kawałku obranego korzenia chrzanu, po 1-2 ząbki czosnku, koper, a następnie układać cukinie. Przygotować roztwór z wody i soli, zagotować i przestudzony wlać do słoików. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.
Pamiętajmy też, że cukinia świetni sprawdzi się do: