Wartości odżywcze cukinii (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 21 kcal
- Białko ogółem - 2.71 g
- Tłuszcz - 0.40 g
- Węglowodany - 3.11 g
- Błonnik - 1.1 g
- Witaminy
- Witamina C – 34.1 mg
- Tiamina – 0.042 mg
- Ryboflawina – 0.036 mg
- Niacyna - 0.705 mg
- Witamina B6 - 0.142 mg
- Kwas foliowy - 20 µg
- Witamina A – 490 IU
Minerały:
- Wapń – 21 mg
- Żelazo - 0.79 mg
- Magnez - 33 mg
- Fosfor - 93 mg
- Potas - 459 mg
- Sód – 3 mg
- Cynk - 0.83 mg
Cukinia lub kabaczek faszerowany:
- 2 cukinie
- 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- pieprz
- sól
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 200 ml pomidorów z puszki
- zioła prowansalskie
- 50 g startego sera
- opcjonalnie ryż
Cukinię umyć, nie obierać. Przeciąć na pół wzdłuż, aby uzyskać 4 „tace” . Wyskrobać co najmniej połowę miąższu łyżką z każdej „tacy”. Usmażyć miąższ cukinii z połową oliwy z oliwek i cebulą w kostce. Dodaj mięso mielone i smaż ponownie, doprawiaj sola pieprzem i ziołami, zgnieć mięso widelcem, aby dobrze rozdzielić mięso mielone.
W naczyniu do pieczenia ułóż obok siebie tacki z cukinii, napełnij je warstwą surowego ryżu (nie za dużo!) następnie warstwę farszu mięso/cukinia, i posyp pomidorowymi coulis lub puszką obranych pomidorów (w zależności od wielkości). Umieścić w piekarniku w temperaturze 200 ° C na około 30 do 40 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp potrawę startym serem i piecz ostatnie kilka minut (aż ser się stopi). Można dać naczynie pod grillem kilka chwil. Gotowe
Ratatouille
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 łyżeczki posiekanych płatków ostrej papryki
- 2 żółte papryki pokrojone w kostkę
- 2 cukinie pokrojone w kostkę
- 2 średnie pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 10 g posiekanej bazylii
W dużym rondlu na średnim ogniu, zarumienić bakłażan i cebulę w 1/4 szklanki (60 ml) oleju. Dodaj sól i pieprz. Dodaj czosnek i kontynuuj gotowanie przez 1 minutę. W tym samym rondlu usmaż paprykę i cukinię. W razie potrzeby dolej oleju. Włóż mieszaninę bakłażana z powrotem do garnka. Dodaj chili, pomidory i tymianek. Dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Usuń gałęzie tymianku i dodaj bazylię. Dopraw do smaku. Można ratatouille zamrozić, wekować itd.
Spaghetti z cukinii:
- 2 cukinie
- 1 opakowanie pomidorów koktajlowych (najlepiej podłużnych)
- 1 ząbek czosnku
- Oliwki czarne drylowane
- Świeża mięta
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie ½ cebuli, lub 1 szalotka