Cukinia według Mikołaja Reya. Przepisy na ratatouille, spaghetti i cukinię faszerowaną

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Mikołaja Reya, który zaprezentował nam swoje ulubione przepisy na dania z cukinią: spaghetti, ratatouille i cukinia faszerowana!

Wartości odżywcze cukinii (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 21 kcal
  • Białko ogółem - 2.71 g
  • Tłuszcz - 0.40 g
  • Węglowodany - 3.11 g
  • Błonnik - 1.1 g
  • Witaminy
  • Witamina C – 34.1 mg
  • Tiamina – 0.042 mg
  • Ryboflawina – 0.036 mg
  • Niacyna - 0.705 mg
  • Witamina B6 - 0.142 mg
  • Kwas foliowy - 20 µg
  • Witamina A – 490 IU

Minerały:

  • Wapń – 21 mg
  • Żelazo - 0.79 mg
  • Magnez - 33 mg
  • Fosfor - 93 mg
  • Potas - 459 mg
  • Sód – 3 mg
  • Cynk - 0.83 mg

Cukinia lub kabaczek faszerowany:

  • 2 cukinie
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • pieprz
  • sól
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 200 ml pomidorów z puszki
  • zioła prowansalskie
  • 50 g startego sera
  • opcjonalnie ryż

Cukinię umyć, nie obierać. Przeciąć na pół wzdłuż, aby uzyskać 4 „tace” . Wyskrobać co najmniej połowę miąższu łyżką z każdej „tacy”. Usmażyć miąższ cukinii z połową oliwy z oliwek i cebulą w kostce. Dodaj mięso mielone i smaż ponownie, doprawiaj sola pieprzem i ziołami, zgnieć mięso widelcem, aby dobrze rozdzielić mięso mielone.

W naczyniu do pieczenia ułóż obok siebie tacki z cukinii, napełnij je warstwą surowego ryżu (nie za dużo!) następnie warstwę farszu mięso/cukinia, i posyp pomidorowymi coulis lub puszką obranych pomidorów (w zależności od wielkości). Umieścić w piekarniku w temperaturze 200 ° C na około 30 do 40 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp potrawę startym serem i piecz ostatnie kilka minut (aż ser się stopi). Można dać naczynie pod grillem kilka chwil. Gotowe

Ratatouille

  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki posiekanych płatków ostrej papryki
  • 2 żółte papryki pokrojone w kostkę
  • 2 cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 średnie pomidory obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 10 g posiekanej bazylii

W dużym rondlu na średnim ogniu, zarumienić bakłażan i cebulę w 1/4 szklanki (60 ml) oleju. Dodaj sól i pieprz. Dodaj czosnek i kontynuuj gotowanie przez 1 minutę. W tym samym rondlu usmaż paprykę i cukinię. W razie potrzeby dolej oleju. Włóż mieszaninę bakłażana z powrotem do garnka. Dodaj chili, pomidory i tymianek. Dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Usuń gałęzie tymianku i dodaj bazylię. Dopraw do smaku. Można ratatouille zamrozić, wekować itd.

Spaghetti z cukinii:

  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie pomidorów koktajlowych (najlepiej podłużnych)
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwki czarne drylowane
  • Świeża mięta
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie ½ cebuli, lub 1 szalotka
podziel się:

Pozostałe wiadomości